Új hozzászólás Aktív témák

  • Vistaboy

    veterán

    Sziasztok.

    Szakértők segítségét szeretném kérni, ugyanis érdekes hibajelenséget produkál a gépemben lévő memória. Jelenleg 16 GB RAM van a gépben (4x4 kiosztásban, kitben vettem 2x8 GB-ot):

    - Corsair Vengeance DDR3 2x4GB 9-9-9-24 1600 Mhz, 1.50V ver8.16 (CMZ8GX3M2A1600C9).

    Na most, eddig együtt használtam őket már lassan másfél éve, különösebb gond nélkül - bár lehet, hogy a korábban párszor előfordult kékhalál nem a Win8 hibája volt, hanem a memóriáé, mindenesetre az már jó ideje nem jelentkezett, így azt hibáztattam. Most viszont elhatároztam, hogy rájuk engedek egy MemTest86 ellenőrzést, ami alig pár perccel a teszt megkezdése után már hibát is mutatott.

    Kipróbáltam a négy modult külön-külön, mindegyik foglalatban. Egyszer sem jelzett hibát, amikor magukban vagy párban voltak. Ám amint 3 vagy 4 modult tettem be, hibát írt ki - a 4. tesztnél jelzett, ha jól emlékszem. Igaz, csak egyszer futtattam le minden esetben, de a fent említett hibát elsőre kidobta 3 és 4 modul esetén.

    Jelenleg alapbeállításon üzemel a gép két modullal, összesen 8 GB van benne - az XMP profilt már korábban kikapcsoltam. Amit furcsállok, az az, hogy egyik modul sem bizonyult hibásnak, egyedül és párban működnek a foglalatokban. De amint együtt van a 3 vagy 4 modul, hibát jelez a memtest.

    Szerintetek mi lehet az oka? Nem működnének megfelelően együtt a modulok? Direkt kitben vásároltam, a típusuk is egyforma, nem hinném, hogy ez lenne a gond. Esetleg az alaplap nem bírja normálisan kezelni a négy modult együtt (Gigabyte GA-Z77X-UD5H ver 1.0)?

    Jövő héten megyek fel oda, ahol vettem - még garanciás mindegyik modul és a lap is -, de szeretném megkérdezni tőletek, hogy mit érdemes felvini? Elég csak a modulokat kicseréltetni, vagy vigyem fel a lapot is és együtt letesztelik majd?

    Köszönöm előre is a segítséget. :R

    [ Szerkesztve ]

    "A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

Új hozzászólás Aktív témák