Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Teszteld memtest86+-al ramot, akkor kiderül, hogy tényleg a ram-e a hibás.
#nincsbennetarcsi
-
devergo007
csendes tag
Helló!
Segítséget szeretnék kérni.
Olyan gondom van,hogy van egy Gigabyte z68p-ds3 alaplapom benne egy I5 2500 procival és egyszerűen dual chanelba sehogy sem akar elindulni a rendszer csak simába.A ramom 2 x 4 giga kit Corsair 1333Mhz XMS3.Az alaplap pedig 100% hogy támogatja a dual channelt.
Ötlet esetleg?[ Szerkesztve ]
-
isizakhi03
tag
válasz devergo007 #42952 üzenetére
érdekes, hogy neked is corsair xms3 memóriákkal van ugyanaz a bajod... ennyire gyengécske ramok ezek? bios resetet esetleg próbáltál?
nem nézlek hülyének, de talán próbáld meg az első, illetve a 3. sínbe behelyezni a ramokat.Intel Haswel i5 Feel the Real Power !
-
xabee
tag
-
kasa85
őstag
Csak nem a Call of Duty®: Ghosts-al játszol az a nyolc gigát is megeszi patch nélkül nem kicsi volt a balhé emiatt
Új,és régi játékokkal tarkítom oldalamat. További hűsölést : Károly. Gamer csatorna. https://www.youtube.com/channel/UCRG3FPVZBYZiqjzwmlTM8LA?sub_confirmation=1
-
xabee
tag
Köszi az ötletet, de a géphát makulátlan tiszta, nem érintkezési probléma! Nem lehet az, mert 3 eltérő memória 4 foglaltban nem produkálhatja sokadjára ezt a hibát... esetleg valami más ötlet???
És ez a dolog egy év használat után jelentkezett spontán! talán annyi változás történt, h bekerült egy TV-Tuner a rendszerbe, ami pár hónap múlva ki is került, de a probléma maradt!!!Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot.
-
devergo007
csendes tag
Üdv!
Adott egy Gigabyte z68p-ds3 alplap és 2 x 4 gb kit corsair xms 3 ramok.
Biost is frissítettem már,de így is csak single módban hajlandó menni.Amikor dual slotba rakom a ramokat akkor felzúg pár másodpercre a proci videó kártya ventilátora és utána folyamatoan újra indul a gép.Mi lehet a gond? -
varmi2
nagyúr
Üdv!
Azt szeretném megtudni, hogy a mem86 nevű progi tud futni pendrivról. Mint mikor a wint a pedrivról telepítem.
Vagy kéntelen vagyok kiírni cd-re. Előre is köszönöm a választ.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
GABOR21
csendes tag
Sziasztok!
Új gép összerakása előtt állok és ebben (ram) szeretnék kérni segítséget.
Ami biztos hogy:GIGABYTE GA-Z87X-UD4H alaplap, egy Core i7-4770K társaságában.
Két féle ramot néztem, de nem tudom eldönteni hogy melyik miben tudna többet.-KINGSTON 16GB HyperX Beast DDR3 2133MHz CL11
-CORSAIR 16GB Vengeance Pro DDR3 2133MHz CL11Ezek alapján viszonylag hasonló ramokról van szó, viszont a Kingston esetében 45K még
a Corsair ram esetében 54K kérnek. Mi az oka hogy a Corsair ennyivel többe kerül?
Néztem teszteket is, de ott szinte elhanyagolható a különbség. -
totyino77
tag
sziasztok lenne egy olyan kérdésem ram tesztel kapcsolatban hogy melyikel érdemesebb tesztelni : goldmemory v7.70 vagy MemTest86 5.01
jelenleg goldmemory fut thorough modba de már több mint 11órája és csak 54%-nál tart, 0 errors
ha van valaki akki vágja eszt a témát jelezen köszönöm előrre is
ja és 2db modult tesztelek egyszere 2x4gb ddr3
várom a hozzászólásokatMindíg jelezz vissza ha kell, ha nem ez a korrekt !!! totyino77 felhasználónak 50 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! + a mostani!
-
devergo007
csendes tag
Üdv!
Van egy gigabyte z68p-ds3 alaplapom benne 2 x 4 gb corsair 1333mhz xms 3 rammal.Biosban beállítottam hogy 1600 Mhz en menjen.El is indul a rendszer,aida 64 el meg everestel megnéztem hogy valóban 1600Mhz en megy-e.Valódi órajelnek 800 Mhz-et írt ki,tehát elméletileg akkor a 667 mhz-ről fentebb ment.Feszültséget a ramnál nem babráltam.A kérdésem az,hogy lehetséges-e hogy valóban 1600 Mhz-en menjen egy 1333 mhz-es ram mikor eleve a procim is( i5 - 2500) csak az 1066 és 1333Mhz-et támogatja.Viszont az alaplap kezeli a DDR3 2133/1866/1600/1333/1066-ramokat is.
[ Szerkesztve ]
-
raisechip86
csendes tag
Sziasztok!Volt egy kis problémám a ram beállítássokkal a biosban!Auto beállítások alatt a ram frekvencia 1333mhz ezt én 1600re állitottam be úgy,hogy nem használtam az xmp profile 1.2-öt, és egy idő után kidobott kék halállal,főként játék közbe,de volt hogy csak úgy netezés közbe is,most belőttem az xmp profile 1.2-őt alapból 1600mhz-re állítja a ramokat,okozhatta a rossz beállítás a kékhalálokat?
-
TaylorXIII
őstag
válasz devergo007 #42967 üzenetére
Valós 1600--at semmiképp sem. Jó a valós 800 Mhz. Mindenkinek annyi az effektív 1600-as ramja.
-
devergo007
csendes tag
De ha a procim ( i5 2500) nem támogatja a memória vezérlőjében az 1600 Mhz-et csak az 1066 vagy az 1333 Mz-et akkor hogy mehet a 667 mhz helyett 800 mhz-en?Tudtommal az alaplapnak és a procinak is támogatnia kell az 1600Mhz-et,vagy nem így van?
-
TaylorXIII
őstag
válasz devergo007 #42970 üzenetére
Az alaplapod támogatja az a lényeg. Én úgy olvastam, hogy annyi szerepe van a processzornak, hogy addig érezhető a gyorsulás míg támogatja de utána már kevesebb mivel hivatalosan nem támogatja. Bár lehet, hogy nem így van.
-
El Kebir
őstag
válasz devergo007 #42970 üzenetére
...csak az alaplapon múlik az, hogy mit állíthatsz be... cpu/memvezérlőn meg az múlik, hogy mi fog működni is ezekből. A tuning meg olyan, hogy hivatalosan nem tudja, de mégis működik.
"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"
-
jozef72
tag
Hy!
A következő a problémám.E8500 E0-ás,polírozott proci,Giga Ep45-Extreme lap,2x2 Gb Ocz2b1150LV2G
1150-es Ram.
Vízhűtés
4 Gigán ment a proc,a ramok meg 1200Mhz-n.
Vettem még 2x2 Gb Ocz ramot,nem teljesen olyan de szintén 1150 mhz-es.
Amióta beletettem ezt a két ramot OCZ RPR11502G,Nem tudok semmi normális értéket állítani a biosban.
Bármekkora szorzóval,bármilyen feszen fagyi.Most így megy 3590x399 Mhz Ramok 1064-en. CPU 1,264 V Ram 1.940 V 5-5-5-18 400mhz
Előre is köszönöm a segítségetAranyszabály,akié az arany,az hozza a szabályt.
-
devergo007
csendes tag
És ha egy Corsair 1333mhz XMS3 típusú ramot 1600 Mhz re vagy 1866 Mhz-re húzva tartósan járatok nem káros neki?Érdekes módon az 1600 Mhz-et még simán feszültség emelés nélkül tudja...
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz devergo007 #42974 üzenetére
Nem kell meglepődi, ugyan azok a chippek vannak az 1333-ason meg az 1600-asokon is. Használhatod nyugodtan 1600-on, nem lesz semmi baja.
jozef72: Jóbal nagyobb teher a rendszernek 4 modult jezelni mint 2-t, szóval ez normális, hogy ilyenkor visszaesik a tuningpotenciál. Esetleg próbáld meg, hogy adsz plusz feszt a memvezérlőnek, biosban: (g)mch +0,2V vagy max +0,3V.
#nincsbennetarcsi
-
Tarill
őstag
üdv! a corsair ramjaim gyàri adatai az 1.35v-n 1600 mhz cl9 es időzìtèssel (ez az xmp profil) kèrdèsem, ha szeretnèk emelni az órajelèn egy 1866-ra akkor adok neki egy saccra 1.595v-t, az időzìtèshez is hozzà kell nyùlni? cl10 re tenni mondjuk? azèrt akarok emelni csak mert igp-t hasznàlom most, annak adnèk egy kis plusz sàvszèlt... köszi előre is!
-
rocketry23
tag
Helló!
Nemrég vettem 4GB corsair dominator ramot. 4x1GB DDR2 PC2-8500 C5.
Az FSB-t 400MHz-re állítottam, a memóriabusz is 400MHz, időzítés 4-4-4-12, a memória feszültség 2,1V.AIDA64-el mérve az olvasás 10091 MB/mp, az írás 8490 MB/mp, a másolás 8233 MB/mp, a késleltetés 66.9 ns.
Ezek jó értékek a beállításokhoz képest? Lehetne még javítani rajta?
-
thechosenvv
csendes tag
Sziasztok!
RAM időzítés, illetve feszkó beállítással kapcsolatos kérdésem lenne!
A konfigom:
AMD FX-8350 processzor
Asrock 970 EXTREME3 R2.0 alaplap
Corsair 2x4GB DDR3 1866MHz CMZ8GX3M2A1866C9BIOS 1.4-re frissítve, ez a legújabb verzió, de már az előzőekkel is mennie kellett volna elvileg.
Ugye alapjáraton beállítások nélkül a ramok 1333-mon ketyegnek, de szeretném őket 1866-ra felhúzni. A Corsair oldalán 1,5 V-ot írtak, megpróbáltam 1,65 V-al is, de egyikkel sem működött úgy, hogy felraktam a DRAM freq-t 1866-ra az asrock csodálatos uefi bios-ában. késleltetéseket is állítottam, de van még rengeteg beállítás a biosban. Tudna valaki segíteni plz?
-
Tarill
őstag
válasz thechosenvv #42979 üzenetére
ilyesire lennék én is kíváncsi, órajel emeléskor az időzítésekkel mit kell csinálni...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz rocketry23 #42978 üzenetére
Jók.
Tarill: Ismered a mondást "a puding próbája az evés". Tehát nézd meg CL9-el, ha nem stabil akkor lazíthatod az időzítést.
Amíg nem próbálod ki nem derül ki mit bír a ramod. Tuning terén nincs két egyforma ram, ahogy nincs két egyforma vga,. cpu, stb.#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Tarill #42982 üzenetére
De az is jó, csak nehéz kiszűrni, hogy a proci vagy a ram nem bírja a terhelést. Ha a ram végét keresed célszerű a procit alapon hagyni és úgy tesztelni nagy tesztelési mérettel, hogy sok ramot használjon.
De még jobb, ha memtest86-al tudod tesztelni, hogy stabil-e, az biztosabb eredményt hoz (de macerásabb is).mod:
Sok esetben vonja magával egyébként a sebesség növelés az időzítés lazítását de ugye a kettő együtt határozza meg a ram sebességet, szóval hiába megy 2133MHz-en egy ram ha CL11-es időzítése van akkor összességében nem gyorsabb mint egy 1866 CL10-es.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
isizakhi03
tag
hali ! azt szeretném megkérdezni, hogy van most önmagában egy hyperX blue 4gb 1600 mehz-es memóriám. ugyebár a sandy cpu miatt ez jár 1333mhz-n. az időzítés minél kisebb, annál gyorsabb a ram? most jelenleg 8-8-8 24-en van ! ez jó?
Intel Haswel i5 Feel the Real Power !
-
Qru
MODERÁTOR
válasz isizakhi03 #42984 üzenetére
Igen, minnél kisebb annál gyorsabb. Jó időzítés, de sztem a 7-7-7-20-at is bírnia kéne.
#nincsbennetarcsi
-
LocosKori
csendes tag
Sziasztok hátha tudna nekem valaki segíteni. Windows 7 Home Premium 32bites op rendszer. ASUS P5B alaplap. Most kaptam bele 4GB Kingston 800MHZ RAM-ot, volt benne már 2x1GB 800MHZ Kingston RAM. Összesen 6GB van benne de mégis 3GB használható, ez az OP rendszer hibája vagy valamit állítanom kell valahol? Válaszokat köszönöm.
-
MaxxDamage
félisten
válasz LocosKori #42986 üzenetére
64bit -es OP Rendszer kéne rá !
L
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
lali...
csendes tag
Kérdésem lenne?DDR2-533 memóriát kicserélhetem DDR2-1066-os memóriára?alaplapom 533 és 800fsb-ét tudja.
Köszönöm a válaszokat előre is. -
h1mpi
félisten
Sziasztok! Van egy 2x4 Gb Kingston Hyperx PnP 1600-as Kit memóm és 9-9-9-27-en mennek 1.5 V-on. A végén a 27 az jó? Sok esetben ott 24-et látok...
Esetleg milyen kisebb időzítést bírna ez a ram és mennyi feszültségen?[ Szerkesztve ]
Fully electric lifestyle!
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
Ha a ramra nincs írva semmi, akkor olvastasd ki a profilokat valamilyen programmal (Cpu-z, AIDA). Néhány alaplap BIOS-ban/UEFI-ben is meg tudja mutatni. Ha nem egyezik, próbáld kézzel beállítani. Különbséget nem fogsz érezni, ha így nincs ramos problémád, maradhat így is.
Azt, hogy mit bír, Neked kell kitapasztalni. Intel mellé nem ajánlott 1,5V fölé menni. Ha mégis ez a terved, akkor (ha jól emlékszem) másik két feszültségértéket is meg kell változtatni a memóriavezérlőben.
[ Szerkesztve ]
A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
-
h1mpi
félisten
válasz Picturemaker #42991 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!
Oké akkor nem piszkálom. Nincs vele semmi gond és a gép is gyors[ Szerkesztve ]
Fully electric lifestyle!
-
HF77
őstag
lenne egy ilyen DDR3-as memóriám...jó lehet egy olyan laptopba (Dell D630) amelyikben DDR2-es ram dolgozik?
[ Szerkesztve ]
xiaomi, tcl...csakis eredeti kínait
-
HF77
őstag
-
Attici
őstag
Valaki tudja, hogy a Corsair CML8GX3M2A1866C9R és a CMZ8GX3M2A1866C9B, CMD8GX3M2A1866C9 memóriamodulok között mi a különbség?
Csak a hűtőborda?
Engem a Low Profile-os érdekelne, de csak a másik kettő van benne a kinézett alaplapom kompatibilitási listájában. a Gigabyte pedig azt válaszolta, hogy ők nem tudják minden kereskedelemben lévő modullal kipróbálni, próbáljam ki én.[ Szerkesztve ]
"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
Zolee22
csendes tag
Sziasztok!
Még új vagyok a témában ezért előre is bocsi, ha nem jókat mondok, csak szeretnék megvilágosodni
A leírásban található egy rész ami összezavart:
"A régebbi vezérlők 64 bit „széles” interfészen kapcsolták össze a processzort az operatív tárral (memória). Így a maximális sávszélesség még DDR 400mhz-s modulok esetén is 3.2Gbit/s volt."A kiemelt részek szerintem nem jók, az alábbi okok miatt:
http://en.wikipedia.org/wiki/DDR_SDRAM
"With data being transferred 64 bits at a time, DDR SDRAM gives a transfer rate of (memory bus clock rate) × 2 (for dual rate) × 64 (number of bits transferred) / 8 (number of bits/byte)."Tehát a képlet alapján számolva: 400 * 2 * 64 / 8 = 6400 MB/s
6400 MB/s = 6,4 GB/s = 51,2 Gbit/sTovábbá ha a wikipédiás példát felhasználom:
"Thus, with a bus frequency of 100 MHz, DDR SDRAM gives a maximum transfer rate of 1600 MB/s."
Akkor a 100 * 4 -> 400mhz(topic leírás), 1600 * 4 -> 6400 MB/s.Igaz ez a levezetés? Megnéztem a DDR2 és DDR3-as számításokat, példákat ott is ezek a logikák szerepelnek.
Konklúzió 400mhz-es DDR ram single channel-ben 6.4 GB/s (51.2 Gbit/s) és dual channel-ben 12.8 GB/s (102,4 Gbit/s).
Valaki meg tudná mondani, hogy melyik a helyes?
Köszi szépen,
ZoleeU.i.: az is lehet, hogy itt a sok számolásban már totál bekavartam magam, de vhogy mindig ez jön ki
-
törölt tag
Mármint a Wiki-t javítottad? Mert az nem teljesen jó, amit ott írnak.
Bár az elsődleges probléma, hogy nem tisztázza a leírás a valós és az effektív órajel fogalmát. A 2x szorzó ugye pont emiatt kell, ezzel állítja elő az effektívet. Kénytelen leszek ránézni arra a szócikkre, és szükség szerint rendberakni.
Zolee22: Még szerencse, hogy a PC jelölés DDR RAM-ok esetén minden esetben az egy modullal elérhető maximális sávszélességet adja meg. A DDR400 esetén ez "véletlenül" pont PC3200.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- 2 GB / 800 MHz DDR2 RAM, Több db, 1 év Garancia + Számla!!!
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest