Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Mercutio_ #1819 üzenetére

    Nem arról van szó, hogy megkérdőjelezem a kinyilatkoztatását (legalábbis nem erre akartam utalni), hanem arról, hogy azt mondtad, hogy itt van egy leírás a dolog miértjéről, aztán össze vissza kerestem, komolyan azt hittem van valahol egy link amit nem vettem észre, vagy akármi, ahol tényleg le van írva, aztán meg kiderült, hogy tényleg csak ennyi :D

    Egyébként meg akkor menjünk kicsit a részletekbe bele:

    "a Pentax AF szenzoraiból 9db nagyérzékenységű F2.8-as fényerejű obikkal pontosan állít élességet nyitott rekesz esetén is."
    Mi az, hogy pontosan állít élességet nyitott rekesznél is? Az objektív az autófókuszálás során mindig teljesen nyitott rekeszen van, ugyanis munkarekeszre csak az expó pillanatában áll. Magyarán tökugyanúgy állít élességet akkor is, ha egy F/2,8-as objektívvel F/2,8-n fotózunk, mint ha F/8-on fotznánk ugyanezzel az objektívvel. Ílyen nincs, hogy nyitott rekesszel máshogy működik az AF, mint lerekeszelve.

    "Ennél nagyobb fényerejű obiknál a pontosság csökken, és ha nyitott rekesszel, kis mélységélességgel fotózunk, kevésbé lesz éles a kép."

    Igen, valami szarul működne, ha kisebb mélységélességgel nem lenne kevésbé éles a kép - kevésbé éles mélységi terjedelmében ;] Ok, lehetséges, hogy fényerősebb optikákal pontatlanabb a AF. De, mint utaltam rá, az AF mindig legtágabb rekesszel működik, azaz ha az AF ilyen objektívnél kevésbé pontos, akkor lerekeszelve is kevésbé pontos kell, hogy legyen, csak a nagyobb DOF miatt esetleg kevésbé szembetűnő.

    Így összességében lehet, hogy fotóz xy éve, attól még igencsak félrevezető az, amit írt, akkor is, ha feltételezzük, hogy értelmes dologra gondolt, csak rosszul fogalmazta meg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák