Új hozzászólás Aktív témák

  • Donki Hóte

    veterán

    Akinek esetleg még kerül a kezébe a "ragacsosnyelű" Fiskars Takumi késekből és nem tudja/akarja cseréltetni a Fiskarsnál a hibás kést, annak van egy tippem a kés feljavítására.

    Egy ismerős hölgy adott egy ilyen kést és mivel én már vagy három kést cseréltettem a Fiskarsnál, ezért utána néztem, hogy mit lehet házilag csinálni ezzel a nyéllel. Az internet nagy és tele van jobbnál jobb tippekkel, pl. hogy a nyelet melaminos szivaccsal (sokat csodaszivacsnak ismerik) kell dörzsölni, vagy nitróhígítóval mosni, meg ilyesmi.

    Gondoltam, ha a melamin lehozza róla a ragacsos réteget, akkor a csiszolópapír is lehozza. Kéremszépen, igazam lett, a ragacsos műanyag csak egy utólag felvitt réteg, alatta egy tök egyszerű fa nyél markolat van ;]

    Szép szürke lett a nyele a csiszolás után és egyáltalán nem ragad.

    Mondom, ha már a nyelét használhatóvá tettük, akkor lássuk az élét. Szegényt elég sokat élezték görgős élezőben, így eléggé szimmetrikus lett az éle, pedig ezeknek a santoku késeknek asszimetrikus az éle. Egy sima Ruixin huzogatós élezőben levettem egy kicsit az élezendő oldalból, így megint közelít az éle az asszimetrikus eredetihez. Elég szép élszalagot sikerült rá csinálni.

    Nagyon szépen vág, úgyhogy vissza is adtam az ismerősömnek, aki teljesen le volt döbbenve attól, hogy milyen szuper lett a kés :K

    Szóval finom csiszolópapírral le lehet szedni a ragacsos réteget ezekről a Fiskars Takumi késekről, tehát aki még akarja használni ezeket a szépvonalú késeket, az nyugodtan csiszolja meg a markolatot, belül fa van.

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Új hozzászólás Aktív témák