Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz schawo #1697 üzenetére

    Megjött a Nexus 8"-os "gjútó"-m (gyuto vagy gyuutou a kandzsi helyes angol átiratával) Ámérikából.

    Itt a szintén most érkezett VG10-es Sunlong 10"-os szeletelővel és a két kistesóval a Qing hámozókésekkel. A Sunlongról is írok hamarosan.

    Itt pedig a díszdobozok: [kép] [kép]

    Azért idézőjelben "gjútó", mert Japánhoz van a legkevesebb köze. A nyele európai kiképzésű, és amerikai G10 anyagból van. A pengéje laminálatlan (ez a japó késekre egyáltalán nem jellemző), tömör, amerikai BD1N acélból készült. Az élszalag amerikásan 22,5 fokos. A kést pedig Kínában gyártották le. Ami miatt van egy gjútós hatása, az a penge alakja, (de az is csak sacc per kábé illik rá), a vékonysága, és hogy 63-as keménységre edzették.

    Gond nélkül megérkezett, nem kellett vámot és áfát fizetnem rá (mint ahogy egyetlen késemre, deszkámra, vagy kövemre sem kellett soha). Szép díszdobozban jött, megadták a módját.

    Megpróbálták a lehető legolcsóbban előállítani egy technikailag nagyon jó kést. Ennek a koncepciónak viszont pár dolog áldozatul esett. A nyél túl meredeken szűkül, nincs elég husija jól megkapaszkodni az elejében. A kés egyensúlya nagyon hátul van, kábé a bakni közepén, emiatt kissé csapkodós, mindig fel akar emelkedni a deszkáról. A hegy kiképzése sem a legjobb, nagyon magasra kell emelni a kés nyelét, hogy leérjen, nem jó dolgozni a hegyével. Hiányzik róla a kézvédő, ha már európai nyelet kapott, az is lehetne rajta. A felirat pluszban van rajta, nem mínuszban, szerintem hamar le fog kopni róla. Nem laminált a penge, ezért nem olyan szép a megjelenése, elég egyszerű csiszolt matt az egész. Az élszalag 22,5 fokos (azaz 45 fokos, ahogy nézzük). Ezért ugyan tartós, meg jobban bírja az eszetlen pusztítást, de nem vág elég szépen és tisztán. Én tudok rá vigyázni, jobban szeretem a meredekebb élszöget. Át kellene éleznem 12-15 fokra, de egy 63-as, kovácsolt rozsdamentest majd az, akinek hat anyja van. Ha szénacél volna, hozzáfognék, de ezt majd inkább akkor, amikor tényleg muszáj lesz.

    A pozitív dolgok elsősorban technikai jellegűek. A nyél G10, szegecselt, jó tartós, örök élet meg egy nap, gondozásmentesen. Jó vaskos, jól megmarkolható, ha hátul szereti fogni az ember. A penge BD1N acélból van, ami a 200 dollár feletti kések játszótere. Gyárilag éles, és jó tartósan éles, mert baromi kemény, és viszonylag rugalmas acélból van, hónapokig biztos nem kell majd hozzányúlni, ha nem barmolja szét az ember.

    Szállítással együtt 107 dollárra jön ki az ára most akciósan. Annak tudom ajánlani, aki egy baromi kemény (a VG10-nél is sokkal keményebb) rozsdamentes kést keres viszonylag olcsón. Ilyen paraméterekkel nem létezik másik alternatíva. Ha viszont valaki nem ragaszkodik a rozsdamenteshez, akkor japánból olcsóbban jobb késeket lehet kapni aogami vagy sirogami (shirogami) acélból. Például mai napig ez a kedvenc késem [link], és ez minden ponton köröket ver rá (kivéve a rozsdaállóság). Ráadásul egy 63-as rozsdamentes megélezéséhez elég komoly arzenál kell, a legtöbb olcsó kő itt már feladja. Egy ugyanolyan keménységű szénacélt sokkal könnyebb élezni.

    Most már minden reményem a japókban van, hogy egy igazán jó rozsdamentest tudnak csinálni még mindig viszonylag olcsón. Az R2/SG2 acélos Suncraft, amire kickstarteren fizettem be sokkal jobbnak tűnik nem sokkal drágábban. Aztán lehet, hogy ez is elvérzik a csatában valahol. De ennek még fél év, mire elkészül.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák