Új hozzászólás Aktív témák

  • den89

    tag

    válasz Rive #15096 üzenetére

    Értelek, de a kolléga már kijelentő módban írta látatlanban, hogy az én málnám át fog nőni és kiírthatatlan lesz a szomszédnál. De ahogy írtam is ez nem túl valószínű, és nem is nőtt még át málna 4-5 év alatt. Ellenben az ő sövényével, amit folyamatosan nyírogathatok évente többször.

    Egyébként én családi, baráti körben akinél láttam, hogy málna van, kb mindenkinek a kerítés mellett van. Nos, ha a túloldalon sövény van vagy pl. beton, térkő, ott nem nagyon fog kinőni.Ha ki is nő a sövényben, akkor az ott előbb-utóbb el fog pusztulni, el fogja nyomni a sövény. Igaz, még erre is lehetne mondani, hogy de a sövény, geotextília (és persze a betonalapú kerítés) alatt a gyökere tovább nőhet és a sövény túloldalán is kihajthat a málna. Na erre már nem tudok mit mondani. :D Ha fű van a túloldalon (jelen esetben az), akkor úgy is lenyírja (vagy meghagyja, ha tetszik neki). Ha esetleg veteményes lenne a túloldalon és nem szeretne málnát, és átnő, az szívás, de nálunk nem áll fent ez a helyzet.

    Más olyan növényt nem ültettem kerítés közelébe, aminek a gyökere, vagy bármilyen része átnőhetne a szomszédhoz. (Mondjuk manapság divat a fákat is kerítés közelébe ültetni.) Egyelőre az oszlopos leylandi sem nőtt át. Meg szoktam nézni (még egy darabig meg tudom nézni, amíg még be tudok menni a sövény mögé). De elvileg ahogy írtam is, max 1,5-2 méter szélesre nő, nemigen kéne átnőnie, ha 1 méterre van a kerítéstől.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák