Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Exodius #84091 üzenetére

    "Nagyon úgy érzem, hogy össze kéne foglalnunk pár olyan pontot, ami fix a hifiben, ha ugyan létezik, mert igaziból az itt elhangzott dolgoknak, valahol fedniük kéne egymást és mégsem....
    Évek óta könyörgök, hogy valaki sokkal tapasztaltabb írjon erről valami PDF-szerű valamit. Kell valami szilárd alap, mert az egész retek hi-fi nem lesz több, mint egy alaptalan massza"

    Az általad kívánt "PDF" nagyjából abból tud állni, hogy igyekszik minél semlegesebben azt összefoglalni, hogy készülékkategóriánként és hifi rendszerenként mennyiféle tervezői irányzat és felhasználói igény létezik, amelyek alkalmasint úgy mondanak ellen homlokegyenest egymásnak, hogy nem feltétlenül van valamelyiknek jobban igaza. Vagyis, hogy nincsenek fix pontok, amelyekbe le lehetne rögzíteni a hifi világot. Egy ilyen "PDF" sokszázoldalas monográfia legalább, tele egyrészt-másrésztekkel. Egyrészt-másrésztek gyűjteménye. Vannak ilyenre kísérletek, illetve ha még nem tetted, olvasd végig például a néhai Hi-Fi Magazin tizennégy évfolyamát - a hifi eddigi legkiválóbb "tankönyve", csak hát 1992-es az utolsó száma, azóta is történt egy s más a hifiben. Alkalmasint a fejhallgatók világában is történt egy s más, de abba is érdemes belegondolnod amikor egy fejhallgatós topikban "könyörögsz" hifis alapvetések után, hogy a fejhallgatózás világa a hifinek csak speciális (virtuális) határterülete.

    "Egy adott fejest nem minden erősítő tud meghajtani (ohm/érzékenység, van erre valami matematikai képlet)..."

    A matematikai képlet is csak egy többé-kevésbé beváló ökölszabály, akkor is, ha mindössze önmagában a "meghajtani tudást" vagy a "hajthatóságot" nézed. De nem tudod csak azt önmagában nézni, mert a készülékek egy halom más szempontnak is meg kell feleljenek, és ezen a szempontok némelyike ellene hat a "meghajtóképesség" vagy "hajthatóság" szempontjának. Mindig vannak ELLEN-ható paraméterek, amelyeknek ugyanannyira muszáj megfelelni. Mindig kompromisszum van valahol a sok paraméter között az adott árkategóriában.

    Fej-/fülhallgatónál:
    Alapelv - nyitott versus zárt versus nyitottság módja..., egyik se MEG-oldás. Egymás ellen ható paraméterek.
    Membránanyag - könnyű versus merev versus selymes hangú versus tartós anyagú... Egymás ellen ható paraméterek.
    Mágnes - fluxus versus tömeg versus időtállóság versus hiszterézis... Egymás ellen...
    Tekercs - könnyű versus nagyteljesítményű versus jó áramvezetőképességű versus jó hőleadású... vagy nincs is, mert elektrosztatikus a hangszóró... Egymás ellen...
    Hangszóró konstrukciója - elektrodinamikus dómos/kónuszos versus elektrosztatikus planár versus "orthodinamikus" planár versus lengőnyelves versus ezek kombinációja... Egymás ellen...
    Driver egésze - könnyű hajthatóság versus érzékenység versus torzítatlanság különféle fajtái versus... Egymás ellen...
    Konstrukció - egyutas versus többutas versus linearitás versus torzítatlanság különféle fajtái versus keresztváltási módszerek... Egymás ellen...
    És a többi.

    És mindig költségkérdés, hogy az egymás ellen ható paraméterek között ne csak a felének tudj többé-kevésbé megfelelni, hanem mondjuk a kétharmadának.
    Homlokegyenest egymásnak ellentmondó konstrukciós elvek élnek meg a hifi piacon (a fejhallgatóson is), és nem csak azért, mert a marhaságok is megélnek az okosságokkal szemben, hanem mert többé-kevésbé mindegyik kényszerűen "marhaság", kisebb-nagyobb "marhaságok" mentén lehetséges csak tervezni, használni.
    Egymás ellen játszó paraméterek. Nem tudod megkerülni az egymás ellen játszásukat, mert mindegyik egymás ellen játszó paramétert érvényesíteni vagy kénytelen. Kompromisszumokat kötünk az egymás ellen játszó paraméterek között. Műszakilag is már eleve csak kompromisszumok vannak, és mindegyik óhatatlanul "marhaság" valamilyen szinten. És csak ezután - ezzel kölcsönhatásban - jön a szubjektív ízlés ügye. Tehát, csak ezután jön az, hogy "Hifimagazinban is sok dolog úgy születik meg, hogy átmegy valaki fülén. Az író fülei alapján született cikkeket olvassuk és értünk egyet vagy nem.", vagyis a hifi művészeti fele egyesíteni próbálva a műszaki felével.

    Az egyetlen fix pont, hogy minél magasabb szinten akarsz minél több egymás ellen játszó paraméternek minél jobban megfelelni minél kevesebb paraméter minél kevésbé rovására, ANNÁL TÖBBE KERÜL.

    Mondom, érdemes tudomásul venni, hogy "káoszelmélet". És érdemes olvasni például Hi-Fi Magazint - Hi-Fi News and Record Reviews-t, Stereophile-t, Hi-Fi Choice-ot... Fejhallgatós blogok-fórumok közül nem láttam még olyat, amely képes SZEMLÉLETET alkotni és közvetíteni - a felsorolt hifi lapok képesek (voltak).

    Hifisták kiskátéja tudtommal még nem született meg, de ha lesz is, sokszáz oldal lesz, fix pontok nélkül - és a fejhallgatózási ügy csak speciális határterülete lesz.

Új hozzászólás Aktív témák