Új hozzászólás Aktív témák

  • killerjohn

    addikt

    Tök jó volt a belinkelt cikk a fejlődés 4 lépcsőjéről, csak igazat tudok adni.
    Megvettem az 500D-t, és a 18-55-höz egy 55-250-et. Mivel egész jól megy a cég, ezért nyugodtan vásárolhattam "eszközt", és eléggé elégedetlen voltam a 18-55-el, ezért vettem egy használt 24-105-öt. Annyira nagy volt a különbség, hogy vettem a tele helyett is egy 70-200/4-et. Namármost félreértés ne essék: nem azért csinálok ma jobb képeket, mert obit cseréltem. Hanem azért, mert eltelt 1 év, és már tudom használni a gépet, meg a lightroomot :) Legalábbis ezt hittem 1 hónappal ezelőttig.

    Az objektív segít abban, hogy értékelhető képet csináljak, de ha rossz a kompozíció, a fény, az alany (gyerek, macska), akkor akármivel fényképezhetem - jobb nem lesz. Közben lecseréltem a vázat 7D-re, mert jobb az AF és a sebessége, és persze mert "miért ne". Aztán mivel nyaralni vittem a családot és 4 nappal korábban gariba kellett vinnem a 24-105-öt, ezért egy általános zoom kellett, így vettem egy 17-55-öt. Pár hete vettem egy 100/2.8L macro-t, és már nagyon kivolt a búrám azzal, hogy a vaku nem ad elég fényt, és 2.8-on az AV mód ISO800 mellett 1/40 zársebességet akar vaku mellett (macskát így nem lehet...). És itt jön az egész írásom tanulsága: 1 év után SEM értek a fényképezéshez.

    Miért? Mert vettem a 430EX helyett egy 580EX-et, hogy "majd azzal jobb lesz". Hát nem lett. ÉS EKKOR, majd egy év után, informatikus fejjel elsüllyedtem szégyenemben, amikor kiderült, hogy M módban 2.8, ISO 100, 1/250 (!!!) mellett LEHET FÉNYKÉPEZNI. Hogy miért? Mert ilyenkor a vaku nagyobbat villan, illetve a teljes expo időn belül a vaku fénye nagyobb részt kap (egy villanás ideje 1/250-en belül jóval "hosszabb", mint 1/40-en belül, emiatt világosabb lesz a kép, ráadásul cserébe nem zavar be a környezeti mesterséges fény WB-je). És erről teljesen véletlenül olvastam valami fórumon.

    Na, azóta tudom, hogy pont mindegy milyen gépem van, ha nem értek hozzá, akkor alapból bukta. Ha meg már mindent tudok (ami nem fog megtörténni belátható időn belül), akkor meg amiatt nem lesznek "profi" képek, mert nem arról szól az életem, hogy komponálok, meg fotózok egész nap, hanem csak a családomat szeretném a legjobb minőségben megörökíteni.

    Viszont egy biztos: tudás ide, tudás oda, tapasztalat ide/oda, a 24-105 és a 70-200 ÖSSZEHASONLÍTHATATLANUL jobb eredményeket produkál, mint a 18-55 vagy akár az 55-250, és akkor arról még nem is beszélek, hogy mennyivel jobb őket használni. Ezt a végét csak azért írom le, mert sokan előjönnek azzal, hogy XYZ fotós 30 éve egy tükörrel jobb képet csinált, mint ma egy hobbifotós egy 1D-vel. IGEN, ez így van. Csakhogy XYZ az életét tette erre, és nem mindenkinek van erre egy élete :)

    Aki megteheti, vegyen egy JÓ gépet a zsebéhez mérten, hiszen az élet minden területén így teszünk. Ezután jöhet a tanulás, a móka, meg az élvezet, aminek az eredménye pár tízezer fotó, és közülük párszáz különleges, szemetgyönyörködtető darab, ami lehet hogy nem aranymetszéses, de lesz*rom :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák