Új hozzászólás Aktív témák

  • Oliverda

    félisten

    válasz joysefke #22765 üzenetére

    Ja, ahogy az Intel anno betört az olcsó x86-os processzorokkal és sorra tüntette el a régi nagyokat, úgy kerülhet majd maga is partvonalra, ha nem alkalmazkodik megfelelően. Márpedig eddig nem úgy tűnik, hogy sikerülne, amire jó példa a dupla okostelefonos bukta. Egy érdekes kapcsolódó 9 évvel ezelőttről:

    „Ha megnézzük a számítástechnika történetét, először volt a mainframe az IBM dominanciájával, aztán jött a miniszámítógép, melynek a meghatározó cége a DEC volt, majd a harmadik hullámban érkezett a Sun és az Apollo által uralt munkaállomás, aztán a PC, most pedig jön a mobilarchitektúra, amely legalábbis a kliensoldalon meghatározó számítógépes platformmá válik” – magyarázta. Hauser szerint a számítógép-történelemben arra még nem volt példa, hogy egy olyan vállalat, amely az egyik „hullámban” domináns szereplő volt, a következőben is megőrizze a jelentőségét, ahogy arra sem, hogy az új hullám ne törölte volna el a korábbit. „Na most a PC-piacot az Intel és a Microsoft uralja” – tette hozzá. Az üzletember szerint az, hogy az Intel nemrég felvásárolta a német Infineon mobiltelefonokban használt chipeket fejlesztő üzletágát, azt mutatja, hogy a cég próbál alkalmazkodni az új trendhez.

    [link]

    Hülyének is nézte az ürgét egy szép nagy csapat kevésbé hozzáértő, elég átfutni az akkori kommenteket meg vetni most egy pillantást a Cortex-A77-re vagy az Apple magjaira. :) (Meg a komplett okostelefonos és tabaletes piacra.)

    "Ezek az új körülmények/kitettségek hosszú távú stratégiai fenyegetések az intel számára és nem lehet összekeverni taktikai bakikkal."

    Szerintem azok a döntések is a taktikai bakik közé sorolhatóak, amelyek nem az új körülmények miatt születtek, vagy végül nem sikerült velük alkalmazkodni.

    "Ha az AMD a ZEN2-3 rohammal elérni a 20-30%-ot a nagy cloudoknál és ott bizonyít, akkor ezek saját hosszú távú érdekükben dönthetnek úgy, hogy a jövőben egyetlen processzor beszállítót (khm intel) sem hagynak a saját infrastruktúrájukban mondjuk 2/3 részesedés fölé menni, hogy egyrészt megakadályozzák a zsarolás és a számukra fenntarthatatlan beszerzési árak kockázatát másrészt mindig tudják az ajánlatokat versenyeztetni."

    Szerintem a Zen 3/Milan nem lesz annyival a Cooper Lake/Ice Lake előtt, mint amennyivel a Zen 2/Rome most előzi a Cascade Lake-et, tehát a jelenleginél szorosabb lesz a helyzet már kb. jövő ilyenkor. A Rome sem jobb minden felhasználásra, épp az általad linkelt STH-s anyag írja le pontosan, hogy hol van még előnyben az Intel.

    A Rome ugrásának alapját a 14->7 nanométeres váltás adta, amihez képest a Milan jóval kisebb büdzséből gazdálkodhat (~20% tranzisztorsűrűség, 6-12% power), tehát valami nagyon nagyot kellene dobni mikroarchitektúrában (Maxwell szint), hogy komoly legyen az előrelépés. Ettől függetlenül ott lesznek a cloudban, csak az a kérdés, hogy mekkora részesedéssel. A 20-30% szerintem is hozható lehet.

    "A cloudon belül is szerintem a Google helyzete az AMD számára speciális. Minden egyes dollár amit a Google az AMD-nél költ el, a TSMC-n keresztül közvetve a saját partnereit erősíti, hiszen a pénz visszafolyik az ARM SoC-ok gyártására is használt technológiákba. Olcsóbb ARM SoC => több telefon eladás, gyorsabb csereciklus, újabb Android verziók magasabb aránya stb."

    Bár ebben van valami, de azt kétlem, hogy ez szempont lenne az adatközpontos bevásárlások döntéshozatalánál. A Samsungnak egyébként sokkal jobban kellenek most a partnerek, tehát én nem csodálkoznék, ha 5 vagy 3 nanométernél behúznák az AMD-t, ahogy végül az NV-t is sikerült.

    "Azt már megmutatták, hogy a piac 80+%-át bitrokolva jól tudnak működni. Azt is megmutatták, hogy a költségeket nem tudják levinni a többi gyártó szintjére. Kérdés mi lesz akkor, ha legalább időlegesen 90+-ról mondjuk 60%-ra csökken a nagy haszonkulcsú területeken a részesedésük.

    Vissza tudják-e skálázni a költségeket?"

    Egy esetlegesen csökkenő volumen mellett elég nehéz lenne, miközben a fejlesztési és gyártási költségek fokozatosan növekednek. Ezért is szálltak be a GPU gyártásba, de hogy ez elég lesz-e, az egyelőre kétséges, a többi piacon pedig nem úgy tűnik, hogy nagy robbanás várható a közeljövőben.

    [ Szerkesztve ]

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

Új hozzászólás Aktív témák