Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz Tenken #15133 üzenetére

    Nem vagyok biztos benne, hogy jól értetted: a ventilátoroknál az a szabvány amit írtam, csak a vezetékek színében nem mindig követik a gyártók azt, egyesek olyan színt használnak ami éppen van. A csatlakozók sorrendjéhez azonban tartani kell magukat. A következő ábra mindezt jól mutatja: csak ahova neked a potmétert kell kötnöd, itt fix értékű ellenállás van.

    A csatlakozók leírásában balról-jobbra haladok, előbb a szabványosat-, utána a képen láthatót írom.

    1. GND (föld) --- fekete --- fekete
    2. Tápfeszültség, max 12V --- piros --- sárga (ellenállással)
    3. Fordulatszám kijelzés --- sárga --- zöld
    4. Fordulatszám vezérlés PWM-es ventinél --- kék --- kék (Nem PWM-es ventinél ez a csatlakozó elmarad.)

    Mérés nélkül a vezetékek sorrendje alapján azonosíthatod azokat, mert a csatlakozóban a sorrend kötött.

    Kérdésed további részét nem biztos, hogy jól értem.
    Van egy ventilátorod, 12V-os és az áramfelvétele 1200mA=1,2A ?
    A képen bemutatott potméteres szabályozó leírásában az szerepel, hogy maximum10 wattos ventilátor köthető rá illetve maximum 1A árammal terhelhető?

    Ha igen mindkét kérdésre a válasz, akkor bizony túlterhelnéd a potmétert akkor, amikor a maximális fordulatszám elérése felé tekernéd. Továbbá a linkelt kép alapján úgy néz ki, hogy csak egy potméterből áll az egész szerkezet, akkor meg a potméter mérete alapján már abban is kétségeim támadnak, hogy 1A-t elbír-e az egész.

    Nézd meg a Scythe Kaze Q 3.5 ventivezérlőt hátulról mutató képet. Látszik rajta, hogy tranzisztorokat használ a szükséges terhelhetőség eléréséhez, ami így is csak 1A - 12 watt csatornánként. Sajnos más gyártmányoknál is ez a szokásos érték.

    Innentől két lehetőséged van: vagy magad építesz meg egy ventilátorszabályozót, vagy azt amit a képen mutattál módosítod egy kicsit. Az első eset olcsóbb, de szakértelem kell hozzá. Második esetben a potméterrel sorosan kellene kötni 3 darab 1N540x diódát. Az x helyén 1-től 8-ig bármilyen szám jó. Ezek 3A-es közönséges diódák. A 3 diódán (nyitó irányban) úgy 2,1 - 2,4 V feszültség eshet. Ez a feszültségesés 10 watt alá csökkenti a ventilátor által felvehető teljesítményt. Ekkor még mindig bíznunk kell abban, hogy jól méretezték a potméter terhelhetőségét, az bírni fogja az általuk megadott teljesítményt.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák