Új hozzászólás Aktív témák

  • izisz

    senior tag

    válasz mekkGyver #20681 üzenetére

    Linear advance: kifejezetten ki volt (van?) hangsúlyozva a Marlin oldalán, hogy akkor essen neki az ember, ha a nyomtatója már szépen be van kalibrálva, JÓL nyomtat. Ebben az esetben javíthat a sarkok (extruder lassulás/kigyorsítás részek) nyomtatásán dinamikusan változtatva a extruder sebességet, amitől változik a nyomás a nozzle-ban. Ha valami alapból nem jó LA nélkül, azt az LA még tovább ronthatja.
    Javasolt az utolsó betűig elolvasni a doksijukat: lin_advance.html
    Meg klipper doksit is, főleg az Important Notes szekciót: Pressure_Advance.md

    Látva a felsorolásod, te még küzdesz valamilyen hibák kiküszöbölésén - az LA nem kifejezetten erre való.

    "rugók a karok között" - ezt a Predator FB csoport egy általam elismert gurujától átfordítva - "nettó hülyeség a rugó a karok között, ideiglenesen talán úgy tűnhet, hogy segít, de gyorsítja a fisheye jointok kopását; helyette IGUS vagy mágneses csatlakozás javasolt vagy jó minőségű fém"
    Eddigi olvasmányaim alapján, delta esetén nagyon fontos:
    - a 3 torony tökéletes stabilitása
    - az endstopok precizitása és pontos elhelyezkedése
    - ha pl. görgős a megvezetés, akkor az aluprofil tökéletesen sík felszíne (lásd Predator, festett alu tornyokkal adja az AC, ami bizonyítottan nyomtatási minőségromlást okoz a modelleken; plusz a kínai minőség miatt eme festés bomlik is idővel) - helyette anodizált aluprofilok javasoltak - forrás: FB, Predator advanced group főleg Kris Waclawski írásai érdekesek
    - jó görgők!
    - mindhárom toronyban kb egyforma szíjfeszesség (arra is érdemes figyelni, ha motor dampert teszel fel és megfeszíted a szíjat, akárhogy mókolsz, kis mértékben elhúzza a motort a vízszintes iránytól, aminek pulzáló mozgás lehet a vége; persze a damper miatt nem tűnik fel hangban...)
    - az alap, kínai fisheye jointok nagyrészt kuka minőségűek, a lötyögésüket nem tudod kikompenzálni semmilyen firmware varázslattal

    - az előzőhöz szorosan kapcsolódik a rudak hossza. Pontosan egyforma hossznak kell lennie mind a 6 rúdnál (csavartól-csavarig)! 0.1/0.2 mm eltérés akár és már keresheted is, hogy hol a hiba...
    - a szintező: ez is csak akkor működik jól, ha ad1: jó minőségű kapcsoló van benne, ad2: pontosan a nozzle orra alatt van (vagyis X-Y probe offszet 0). Erre pl. anycubic figyelt, mikor ezt a fura, kék mágneses aludarabot használta alapnak.
    Pl. a Klipper delta kalibráció dokumentáció kitér rá, ha vacak a szintező vagy nem 0-0 az offszet (plusz a karok sem egyformák), akkor már bejátszhat valami "effektor tilt" dolog és félremehet tőle a auto delta kalibráció
    - az se mindegy szerintem, hogy hideg vagy meleg asztallal végzi az ember a szintezést (és persze az alap delta kalibráló rutint)
    Klipper - location-bias-check
    Delta_Calibrate.md - Automatic vs manual probing rész
    - driverek (TMC): ez elsősorban hangban ad csodát, nem kifejezetten nyomtatási minőségben

    Biztos kimaradt még téma, de a lényeg: a Delta, hogy igazán szépen nyomtasson, sokkal több változónak kell pontosan együtt állnia mechanikailag EGYIDŐBEN, mint a Cartesian gépeknél.
    Utóbbinál ha gondod van egy tengellyel, azt külön meg tudod oldani. Netán még FW hax is van rá (lásd szíj "nyúlás" kompenzálás Marlinban vagy mi a szösz a neve)
    Delta esetén a 3 torony együtt, egyidőben adja a hibát és találd ki, mi az :)

    (ha mindezt már olvastad, sorry, nem kioktatás akart lenni, csak delta ismeretterjesztés)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák