Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thowra123
tag
válasz DrojDtroll #15201 üzenetére
Úton van nekem is egy PI, amíg ideér ki akartam próbálni az SKR t.
-
fape
senior tag
válasz DrojDtroll #15201 üzenetére
Pont ez előbb túrtam elő egy motort, hogy legyen mivel tesztelni a skr-t meg tmc2208-t. De előtte még felnéztem ide
Nem ezeket a drónokat keresik!
-
fape
senior tag
válasz Thowra123 #15200 üzenetére
Miket állítottál be?
#define MINIMUM_STEPPER_PULSE 1
is benne van?hint: TMC2208 UART on BigTreeTech/BIQU SKR V1.1 and V1.3 Controllers
[ Szerkesztve ]
-
dom1n0
senior tag
Sziasztok,
spectrum pla-t ki hány fokon szokta nyomtatni?
Köszi
-
azbest
félisten
Tegnap nekem is sikerült beüzemelni az skr 1.3-at a tarantula mks gen 1.3 -ja helyett. Hr4988 stepperekkel, egyelőre 16 microsteppel, mint ahogy az mks integrált a4982 is volt. Összenéztem én is a videókat, a facebook csoportjukban lévő marlin forrást - mivel ott van a módosítás előtti és utáni két konfig fájl is, így össze tudtam diffelni. Meg persze a tarantulához használt marlin konfigokat. Így már kb minden képesség megy, ami volt a másik menüjében. Jelenleg ilyen módosításokat csináltam, amivel két teszt nyomtatást már végeztem.
Pár kisebb tötyörgés volt: azt hittem meg kell fordítani az lcd kábelt, de kiderült, hogy a tarantuláson is ugyanolyan irányban volt, mint az mks-en. Nem fordított a csati, ellenben lehet rossz a jelzés a nyákon a key pin irányára. Úgy láttam a reprap smart lcd kontrollerem olyan klón, amin nem fordítva van a csatlakozó.
Aztán a stepperek körül bénáztam kicsit. Azt hittem megáll kézi, menüs mozgatáskor is ha endstoppot megnyomom, így azt hittem nem működik a stepper. Persze valójában működött.
Az y homing volt még vicces, mert a marlin1.1.x easy configos moddolt repóban, amit használtam, valami trükkös módon van megfordítva az y motor iránya. Persze szimplán csak megfordítottam végül itt is.Úgy látom, hogy ez a board és stepper kombináció már így is sokkal kevésbé mutat salmon skin effektet (ugyanazt a gcode-ot használva), mint a gyári board integrált vezérlője. De átkofigolom 128-asra, mivel a hr4988 (a4998 klón) tud 64x és 128x-et is és állítólag úgy még halkabb is. Meg így nincs lassulgató fejmozgás, mivel van elég számítási teljesítmény. A gép zajossága talán kicsit így is csökkent, de nem vagyok benne biztos, mert előtte már feltettem a motorokra zajelnyelő tartókat, ami már hatalmas változást hozott.
[ Szerkesztve ]
-
fape
senior tag
válasz Thowra123 #15210 üzenetére
Néztem facebookon is amit írtál a biqu csoportban, de ránézésre minden jó. Azt esetleg még megpróbálhatjuk, hogy másik driver helyen is ugyan ez van, vagy csak az x-nél. Ha ez sem jön be, akkor viszont egy részletesebb leírás jó lenne a mostani állapotról, esetleg képekkel. Milyen jumperek vannak és hol. Mit fosztottál a tmc2208-n. Esetleg próba az én teljesen alap configos branch-emel.
-
KIZS
aktív tag
Megmozdult!
https://youtu.be/CY92v-fsHn0Birkabőr! Vagy mi... Juhhéj!
Mondjuk az látszik, hogy egy csomó alkatrészt majd újra kell nyomtatnom, mert nem egészen pontosak. Jó lenne ha ezt már majd saját magával tehetném meg.
Az elektronika SKR 1.3 és TMC2130 (és Marlin). -
azbest
félisten
válasz azbest #15208 üzenetére
au.. ez a hr4988 szivat. A 1/16 teljesen jól működik, de amint feljebb jumperelem 1/32-re vagy többre, akkor csak vinnyogó hangot ad, még a kiszerelt motor sem fordul.
Elvileg a kábelezés jó kellene legyen, mert anélkül 1/16 sem menne gondolom.
Amennyire látom a driverek leginkább ilyen időzítésekben különbözhetnek, próbáltam kicsit változtatni ezeken is, de eddig nem jött be: MINIMUM_STEPPER_DIR_DELAY, MINIMUM_STEPPER_PULSE -
Thowra123
tag
A TMC jól működik Ramps +Arduino mega kombóval illetve TMC konfigurátorral is.
A forrasztásról tettem fel képet. A jumperek a lapon a kép szerint vannak.
Az SKR rajzán az uart ellenállás 1K, a lapon 10K van beültetve. TMC konfigurátorral tesztelve így nem működik. 1K val jó. Párhuzamosan kötöttem az alaplapi 10K val egy 1K t így kb 900 Ohm jött ki, így sem működik. Méregettem és kiderült, hogy az SKR en az I/O táp 3,3V. Így próbálva szintén a konfigurátorral nem működik. Ha az I/O táp 5V, az uart 3,3V akkor jó. SKR lapon TMC I/O táp 5V ra kötve sem jó. A hiba minden foglalatban fennáll. Hibakeresés miatt jelenleg az X et kínzom csak. Ha van működő configod kipróbálnám vele. -
fape
senior tag
válasz Thowra123 #15215 üzenetére
Ez pedig stimmel. Milyen/mikori marlinnal próbálod?
Itt a configom, egy mai official marlin 2.x-re alapozvaA vezérlőn csak az a kettő van összekötve a 3 padnál?
A másik ahol csak 2 pad van az nincs ugye?[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Azt nem tudja valaki veletlenul, hogy az ender 3mon a kocsi komplett tomege mekkora extruderestul?
-
TheProb
veterán
Ender 3-hoz ki milyen fan duct-ot használ?
Illetve Hero Me-t PLA-ból nyomtatott már valaki? Kíváncsiságból megnéztem thingverse-en, hogy ki milyen matériából nyomtatta és vagy nem adták meg vagy PLA-ból. Tényleg bírhatja az is a meleget annyira vagy mindenki csak később eszmélt rá, hogy szarrá olvalt minden a hotend körül?
+1: M3,M4,M5 csavar szettből (különböző hossz, anyák, alátétek, stb.) talált jóárasat valaki? Rájöttem, hogy nem volna rossz, ha lenne egy kisebb készlet.
Vagy netán ~50 T fejű anyáért nem cserélne valaki vegyesen csavarokat?[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
azbest
félisten
válasz TheProb #15220 üzenetére
pla nyomtatás vagy más tárgyhűtőt igénylő anyagnál a levegő hűvösen tarjta. A tanrantulához sokáig ilyen dual megoldást használtam, aztán egyik oldalát le kellett vágnom, amikor egy nagyobb nyomtatáskor útban volt
Viszont abs nyomtatáskor, amikor a tárgyhűtő állt, akkor kissé lekonyult. Szóval abs-ből nyomtattam másikat. Kisebb, alancsonyabb dolgokat még viszonylag tűrhetően lehet abs-ből nyomatni úgy is, ha nincs befedve. Meg cura esetén experimental részen van olyan pipa, hogy nyomtasson kerítést a tárgy köré, hogy jobban tartsa a meleget, kicsit segít.
Aztán amikor v6 klón váltásra készültem, akkor váltottam radial fang-ra, egy ventis, jobban célzott levegővel. Ezt is abs-ből.
Hát, első körben én egy alap készletet egy helyi vasműszaki boltban vettem, de volt vagy 6 ezer forint darabra véve a csavarkészlet (a leggyakoribb méretekből, anyákból, alátétekből 20-20 db) és mégcsak nem is volt minden. T / v anyát nem is ismerték. Aztán aliról vettem még pár csomaggal ezt-azt.
m2.5 készletet innen [link], saválló m2 m3 m4 anyákat innen [link] (100 db meglepően kicsi csomag), T nut-ból m3 m4 m5 innen [link]
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz azbest #15214 üzenetére
na visszatértem 1/16-ra, lehet a hr4988-ból több változat is van és ez nem tud 16-nál többet. De már így is sokat javult a salmon skin az új board + steppers mellett:
Ó.. viszont most néztem, hogy esetleg mégis valami más oka lehet a microstepping problémának... hát nem tudom igaz -e, de mintha más lenne a pin kiosztása a régi és új boardnak... pedig a 16x mód ment mindkettővel. Lehet csak rosszul jelölik valamelyiken.
A motoron a szélső kábel párja a kettővel odébb lévő, s a két középső keresztbe vált, hogy a másik végén jó legyen. Szal ha a tevon 2b 2a 1b 1a -> motornál az 2b 1b 2a 1a lesz a kábel.
Ugyanez skr feliratával 1b 1a 2a 2b -> motor felől 1b 2a 1a 2b -vá válik a kábelen.
Na majd holnap megnézem, hogy ez lehet-e a megoldás, nem tudom fejből, hogy az ilyen különbség csak forgásirányra hatna-e vagy a durvább microsteppeknél már maga ellen dolgozik... -
fape
senior tag
válasz Thowra123 #15218 üzenetére
Na ez nem hangzik jól
Csak a konfigot használtad vagy a teljes repot? Hátha egy frissebb marlinnal már jó.
Még egy ötletem van, mivel fordítasz? Atom editor? A platformio menü alján van egy frissítés szekció, 3 elem egy más alatt, update/upgrade nevűek. Azokat nyomkodd végig.
Vagy töröld a .pio kezdetű könyvtárakat ahonnan fordítasz. Sőt még a home vagy user könyvtáradban is van egy .pio könyvtár az is mehet a kukába. Utána próbáljunk egy fordítást. Ha kell majd gépről pontosítom az instrukciókat, mert most telóról pötyögökNem ezeket a drónokat keresik!
-
fape
senior tag
válasz azbest #15224 üzenetére
Ez csak a motor sorrend, ha rossz akkor csak remegne a motor. Ha stimmel akkor csak az irányt lehet vele fordítani.
Igazából, most már hogy cserélhető driveres a kicsike és megvan a kész konfigod már seperc alatt teheszt bele pl egy pár tmc drivert ahol tuti meglesz a több microstepNem ezeket a drónokat keresik!
-
azbest
félisten
Egyébként igen, csak remegett. De 1/16 módban viszont mindkét bekötési móddal működött.
Nem tudtam megállni este, csak kipróbáltam x tengelyen a másik sorrendet és tényleg számít. Átkötés után 1/32 és 1/128 jumpereléssel is sikerült megforgatni a motort. Más kérdés, hogy akkor is csak 1/16-od a sebessége
Hát ez marha fura. Előbb az Y-ont a régi kábelezássel áttettem 1/32-re és erre az új kábelezésű x is rossz lett. Visszatettem 1/16-ra Y-ont, így megint működik az X. Bakker, ezek hogy függhetnek egymástól. Működik alatt azt értem, hogy 160 steps/mm-re dupla annyit megy mint kéne 1/32-vel. De amikor nem működik, akkor kb egy helyben ráng. És olyankor szoftverből 1/16-ra visszatekerve sem mozog.
Mondjuk már két hetes a marlin forrás, frissítem újra, mert valami epromos kavarás javítás is volt azóta.
A high mód jumpereléskor az, amikor félig piros, félig feketén van a jumper, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
fape
senior tag
válasz azbest #15227 üzenetére
Másik bekötésnél a 1/16s módban is jó?
Ez azért érdekes, mert én próbáltam már tmc2130t és tmc2208t az skr v1.3mal és csak simán bedugtam a tevos motort. Az való igaz, hogy nem a tarantuláról szedtem le, hanem a titánhoz jött tevos palacsinta motort vettem elő a fiókból. Este megnézem a sorrendet a pókomon
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Igen, már nyomtattam is vele három dolgot úgy. De ez, hogy az egyik stepper motor hat a másik beállítására, bekötésére, hát ez marha fura... hacsak nem valami csúnya szoftveres bug viccel meg
Egyébként mindkét bekötés jó a motor tekercsei szerint, de mintha a tevósról áttéve az skr-re, úgy ellentétes irányú lenne egyik tekercs bekötése, ahogy fentebb próbáltam leírni, hogy a motor felől hogy jön ki (van egy keresztkötés a kábelen)
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
létezik olyan hotend frame, ami:
- V6
- nem stock fan a throat bordája
- BMG DD (klón) beépítős"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Saccco
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #15230 üzenetére
Mire? Hova? Hogyan? Miezz?
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Thowra123
tag
Nyertél
A teljes Marlint fordítottam le tegnap, a hiba nem javult meg.
A .pioenvs könyvtárat szoktam törölni mert volt már vele gondom, "beragadt" valami és nem fordult le.
A frissítés 1 helyen jelezte az újabb verziót, frissült és most újabb forditás.
Most már működik az UART.
Érdekes, hogy Atmega2560 ra eddig is jó volt, tegnap arra is újrsfordítottam.
Az is érdekes, hogy a TMC configuratorral 10K ellenállással vagy 3,3V I/O táppal nem működik de az SKR lapon ugyanígy már jó.
Ma meló után megy a helyére a lap és kiderül mit mutat élesben
Köszönöm a segítséget. -
vizimento
senior tag
190-240 heat towert használtam PLA-hoz. PET-Ghez is használható ez?
Vagy azzal 240 fölé is menni kellene, illetve félő, hogy 190-nél csak az extruder erőlködik majd, de nem jön ki semmi a nózin?
Esetleg valakinek Ender3-hoz gcode PET-G heat kalibráláshoz?Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
azbest
félisten
btw, most olvasom, hogy az skr -nél a belső kártyaolvasóra is lehet konfigolni a gcode helyét marlinben
comment out //#define LPC_SD_LCD
new line #define LPC_SD_ONBOARD[ Szerkesztve ]
-
fape
senior tag
válasz Thowra123 #15233 üzenetére
Király
Elvileg 1.x és 2.x váltások között törölni kell azokat a könyvtárakat.
Rémlett valami, hogy volt változás pont az skr miatt az softSerialban. Meg is találtam., 2 hónapos de pont nem a marlinban történt változás, hanem a függőségeknél. Aminek a frissítését most kierőszakoltuk(#15235) azbest: nem rég ráadásul átkerült a Configuration_adv.h nem a board.h-ban kell bűvészkedni.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
OctoPrint Complicated Integration
This plugin allows you to show your 3d print progress on your Apple Watch by integrating with the Complicated iOS/Apple Watch app.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
TheProb
veterán
Borzalmasan egyenetlen ez az asztal... Az első réteg gyakorlatilag olyan, mint ha fullra alulextrudálna a nyomtató. a 2. meg már majdnem perfekt. Meg az "n" betű felett látszik, hogy majdnem beleér a fej az asztalba...
(#15222) azbest: Köszi, hasonló csavarszettre gondoltam. Már csak M4, netán M5-ben kéne hasonló.
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Saccco
nagyúr
Megjött a titánium heatbreak TL-től.
1,8g a szintén TL lined 3,1g.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Imy
veterán
válasz Mr.Csizmás #15239 üzenetére
Az is el fog deformálódni.
-
moex1
tag
Ezzel sikerült már valakinek kezdenie valamit? Nekem az első perctől probléma. A második üveg van már rajta, az első eldeformálódott. Azon gondolkodtam, hogy maratok rá egy alu lapot, teszek rá valamilyen szil. fűtést, a rugókat meg kidobom és megpróbálom fixre beállítani (alátéttel???). Van erre jobb megoldás?
Az Alone in the Darkban van multiplayer? :)
-
KIZS
aktív tag
válasz vizimento #15245 üzenetére
Ha dimbes-dombos a felület akkor ez nem megoldás.
Nekem is ilyen egyébként. Vágattam rá már 2 üveget illetve most egy Ultrabase van rajta, de mindegyikkel egyenetlen a felület. Hiába állítom be a sarkokon jól, a közepe felé mindig van 0.1 - 0.3 mm eltérés.
A legjobb megoldás erre nekem a mesh leveling. Az szépen kisimítja és a nyomtatott tárgyak túlnyomó többségénél elegendő is ennyi. -
Dyingsoul
veterán
válasz TheProb #15238 üzenetére
Ugyanez a problémám nekem is. Extruder kalibráció után is olyan rosszul nyomja az első réteget, néha még a skirt is felválik egy-egy sarkon. De a bedet feljebb már nem tudom állítani mert akkor már karcolja a lapot. Feljebb állítva meg nem tapad meg az asztalon semmi kb.
Tegnap vettem üveglapot 330 EMF-ért darabját úgyhogy 3-at hoztam egyszerre. Még nem tudtam vele tesztelni mert clipsem nem volt hozzá de ma reggel már azt is megvettem. Este tesztelés lesz.
Épp most jött meg a Raspberry Pi is.
[ Szerkesztve ]
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
Reggie0
félisten
Az extruder helyett valami dremel befogot kell rarakni es szintbe csiszolni a bedet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt A 3D nyomtatás sikerének alapja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest