Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Érdekes videó egy 60 gigás Goldenfir SATA3 SSD-ről. Lényegében egy átszitázott Crucial nem tudni hányas BX, nagyon olcsón, Kínából.

    Volt egy érdekes komment is a videó alatt, ami azt írja, hogy ennek az SM2258XT vezérlőnek nincs DRAM-ja, ezért a procit meg a rendszer RAM-ot használja erre, emiatt magas prociterhelést okoz, és látszik is a videón 5:35-nél, hogy majd +10%-kal nagyobb volt átlagban a teszt alatt a CPU terhelés. Gondolom ez más DRAM nélküli vezérlőkre is igaz. Lehet nem ártana nekünk is az SSD-ket letesztelni HD Tune-nal, mert nem csak az elérési időket mutatja (amit sok benchmark nem ír), meg a sebesség konzisztenciáját, de a CPU terhelést is. Ez megmagyarázza azt is, hogy gyengébb procik miért nem tudják az SSD-ket kihajtani. Sőt, talán azt is, hogy sokszor USB-SATA átalakítón át miért nem lehet kihajtani őket. Akár még CDM mérés alatt is lehetne nézni a prociterhelést.

    Amit viszont nem értek a videóban, az 8:30-nál van. Nem nyelvileg van a gond, hanem mutatja a SMART értékeket, és azt állítja, hogy idős a meghajtó. Ez két okból sem állja meg a helyét. Mindössze 505 óra (21 nap 5 óra) üzemidőt mutat, 12 bekapcsolást, meg alig pár giga írást. Nem látok semmi hibát a SMART adatokban, ez még elég friss meghajtóra utal. Másrészt azzal a pre-failure sorral nem kell foglalkozni, mert Unknown Attribute-ra mutatja, ráadásul a linuxos Gnome Disks progiról van szó, aminek kiemeltem megbízhatatlan a SMART kijelzése, szóval csak rossz programmal nézte. Én nem látok hibát egyik adatnál sem. Úgy néz ki, nem csak a Hard Disk Sentinel téves kijelzései tudnak megszivatni vásárlókat, eladókat, gariztatókat.

Új hozzászólás Aktív témák