Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyulus76

    aktív tag

    válasz Gyulus76 #26378 üzenetére

    Végül az IDE HDD sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - percekig tartott, mire felállt a rendszer -, így július 24-én végül beruháztam egy alap 120 gigás Kingston V300-ra. Vehettem volna jobbat is, de impulzusvásárlás volt, bízom benne, hogy ezzel se lesz gondom.

    A hezitáláskor az alap problémám az XP, a trim hiánya, az alignálás volt. Igyekeztem gondosan eljárni, a meghajtót megfelelően alignáltam, aztán szűz telepítés, és... nem volt hajlandó bootolni vele a gép. Akármit bűvészkedtem a BIOS-ban, hiába iktattam ki a többi HDD-t, nem ment. Végül rábíztam a telepítőre a formázást, és rögtön működött minden.

    Szóval most ott tartok, hogy XP van rajta, ami nem az SSD-k első számú barátja, nem megfelelő az alignálás, és nincs trim sem.

    A rendszer villámgyors: kb. 10 másodperc alatt feláll, és minden azonnal működik. Csak ámulok és bámulok, pedig már 15 éve én magam is azt hangoztatom, hogy a rendszer sebességének kulcsa az önálló és gyors rendszermeghajtó.

    Találtam egy ilyet: Garbage Collection

    Ez némi bizakodásra ad okot, mert ha jól értem, a trim hiánya nem vezet a meghajtó érezhető belassulásához. Talán nem kell hozzá sok idő, és ez is egyértelműen kiderül majd számomra.

    Ami viszont már most örömteli: a gyártó által erre a meghajtóra garantált 64 TB felírásáig még várhatóan közel 30 év szükséges, pedig ha már lúd, legyen kövér, ilyen szempontból sem kímélem a meghajtót: nincs átirányítva sem temp könyvtár, sem az e-mail-ek, minden programot az SSD-re telepítettem, és azon van a lapozófájl is.

    Az eddigi tapasztalataim azt sugallják, a mostani meghajtóknál fölösleges aggódni a fenti dolgokon. Persze nyilván jobb, ha van trim, megfelelő az alignálás, és tovább kitolható a vérható élettartam, ha bizonyos dolgokat másik meghajtóra teszünk, de ezek hiányában is kifizetődő lehet 20eFt-ot ráfordítani egy SSD-re, mivel a felhasználói élmény nagyságrendekkel javul általa.

Új hozzászólás Aktív témák