Új hozzászólás Aktív témák

  • PociAti

    senior tag

    válasz MaxxDamage #18394 üzenetére

    "A lényeg el van rejtve, csak értelmezni kell és az ember rájön.... Jó lesz nekem az 1 év gari is azon az áron!"
    A hozzászólásodban úgy elrejtetted, hogy nem sikerült értelmeznem végül is mire céloztál ezzel az 1 évvel.
    Az pedig Brother esetében úgy történik, hogy egyszer van a https://www.brother.hu/-t üzemeltető budapesti központ, akik a bécsi székhelyű Közép- és Kelet-Európai Központ alá tartoznak (CEE GmbH). Ez utóbbiak szabják meg a hazai limitet (allokációt). A záruk jellemzően Lengyelországon keresztül érkeznek Ázsiából. A kereskedelmi adatok SAP rendszerben tárolódnak. Ennek a 3 év garancia szempontjából van jelentősége, mert a szervizesek is ebből az adatbázisból dolgoznak, és az ingyenes 3 éves garanciát úgy engedi a rendszer érvényesíttetni, ha annak (végfelhasználói) vásárlási dátuma és a magyar forgalomba helyezés között nem telt el több, mint 6 hónap. A készülék eladás előtt ülhet a forgalmazónál is, aztán egy kicsit a felhasználónál, és ő sem feltétlenül azonnal a vásárlás napján regisztrálja be a készüléket. De a 60 nappal szorgalmazzák azzal, ne késlekedjen vele túl sokat. Aztán ha mindenki jól csinálta, akkor is előfordulhat, hogy a piac pangása miatt a felhasználó bár befért a 60 napba, de kicsúszott a 6 hónapból, akkor kell reklamálni. Kézzel is bele tudnak nyúlni a rendszerbe. Nem túl gyakori ez a jelenség. Bár szerintem a többség nem él a 3 év ingyenes garanciával. Pusztán lustaság és a regisztráció irányába mutatott utálat miatt. Pedig nem küldözgetnek reklámokat.

    Tudtommal minden szabályos útvonalon beérkezett 10k összeghatár feletti nyomtatóra 2 év garanciát vállal a hazai forgalmazó. (Természetesen azokra a készülékekre nem, amit szürke importon keresztül, más csatornákon érkeznek be az országba. Árukereső alapján kaphatók olyan nyomtatók, amik nem a CEE régióra szánták, hanem nyugatra.)

    A webáruházaknál az 1 év garancia feltételezésem szerint csak az alapértelmezett érték. Nem lehet általánosítani, hogy Brother nyomtatók esetén miért marad 1 éven a garanciális idő, miközben a forgalmazó 2 évet ad rá. (Vannak speciális, nagykereskedőknek szánt modellek, pl. 1223 és 1663-as mono típusszámú lézernyomtatók, melyek speciális változatok, de emlékeim szerint és a magyar törvények szerint azokra is 2 év jár.)
    Lehet a webadminisztrátor hanyagsága miatt van 1 év, vagy a felület szar, és nem lehet módosítani rajta. Vagy pedig a kereskedő trükközik, és pénzért árulja az ingyenes szolgáltatást, bár erre jogilag nem tudom mennyire van lehetősége. Utóbbi esetben nem kell megvásárolni, helyből a márkaszervizhez kell fordulni.

Új hozzászólás Aktív témák