Új hozzászólás Aktív témák

  • Tibord

    senior tag

    Sziasztok!

    Egy "kis" segítséet szeretnék kérni.

    Adott egy családi ház, aminek a teljes felújítása jelenleg is zajlik. A ház Fűtése/hűtése, felületfűtéssel/hűtéssel lesz megoldva. A gépész tervező ajánlotta, hogy az esetleges túlzott páratartalom elkerülésére szereljünk fel klímát (egy a földszintre, egy az emeletre).
    A fentiből kiindulva az alábbiak szerint gondolnánk a dolgot (nyilván amennyiben ez lehetséges):
    - Szeretnénk két klímát (emeletenként egyet-egyet), melyek elsődleges feladata a magas páratartalom megakadályozása.
    - Másodlagos (havária) feladatuk a hűtés/fűtés ideiglenes átvétele (pl.: a hőszivattyú nem működik), szükség esetén. De ez csak mint biztonsági tartalék.
    - Ebből adódóan olyan klímát keresünk ami tudja magát szabályozni egy megadott páratartalom tartása érdekében. Vagyis ha nem kell párátlanítani akkor vagy nem megy vagy csak minimumon. Az optimális az lenne, hogy ha egyszer be lenne kapcsolva aztán amikor kell, a páratartalom függvényében szabályozza magát fel, majd vissza.
    Másik lehetőségnek gondolom, hogy egy külső jelforrás (pl. páraérzékelő, vagy a központi fűtésszabályozó) által kerülne vezérlésre és vagy be és kikapcsolásra, páramentesítés üzemmódban.
    Természetesen jó lenne ezt a lehető leg halkabban és üzembiztosan tennie.
    Amellett természetesen fontos szempont a költséghatékony kialakítás. Mivel a klímák alapvetően nem hűtés/fűtés célt szolgálnának.
    Sajnos nem igazán tudom, hogy egyáltalán megoldható-e, vagy létezik-e a fentiek valamelyikére megoldás. Többen egy sima páramentesítőt javasoltak. Az biztos, hogy költséghatékony, viszont szükség esetén nem tud besegíteni/átvenni fűtés/hűtés feladatokat.
    Amennyiben van klímás megoldás, örömmel vennénk, javaslatot.

    Előre is köszönöm.

    Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

Új hozzászólás Aktív témák