Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
waveson
tag
válasz #01758976 #47939 üzenetére
Sensirának csak papíron 1.3kW az alja, valójában ennek a fele inkább. 170W kb az alja fogyasztásban, ez kb 0 6kW hőteljesítmény lehet. Nincs gond a leszabályozásával.
Panasonicok mennek még gusztustalanul alacsony szintre le, bár Ampermérőre van kötve nem wattot ír, de egy kis helyiségben hűt néhány elektromos alkatrészt, és 0.5 Ampereket szoktam látni ilyen időben. 110W. És van a helyiségben több dolog is ami fűt kicsi elektromos cuccok. Ezek legalább 6 éves gépek, de nem az olcsóbbik fajtából + soha nem takaritjak. Igaz kb senki nem jár oda szóval ami por volt a helyiségben az mind a porszűrőn köthetett ki. -
MC Pite
veterán
válasz Hauptmann #47943 üzenetére
Szerintem 2,5-es; 18nm az p..a átlagos szigeteltség mellett is.
Ahogy nézegettem anno 3,5es Nordic 0,85-4kW hűtésben, 0,85-7,3 fűtésben; felvett teljesítményben elvileg 170W-ig megy le mindkét módban. A 2,5es modell 0,85-3 és 0,85-6,3 a minimum, de a többi lépcsőnél halkabb mint a 3,5-es.
Érdekes hogy a kisebbik LTCA 250, a nagyobbik 200Watt-ig tud lemenni felvett teljesítményben.
És bár 21dB hűtés és fűtésben is a minimum, adatlap szerint 32dB a következő lépcső mindkettő LTCA-nál!
Mind fűtésnél mind hűtésnél pont szeretjük nappal ezt a 2. fokozatot, és majdnem mindig ezen tekeri Auton is (egy 10-15 perc működés után), de nyilván egyéni preferencia kérdése. Este pedig a legalacsonyabbat szoktuk; vagy Auto-n ha ablak is van nyitva valahol, vagy ha jobban kellene a teljesítmény.LTCA09 fokozatok: Quiet/Low/Med/High
Hűtés: 650/960/1080/1300rpm @21/32/36/42dB
Fűtés: 650/960/1120/1300rpm @21/32/37/42dB
LTCA12 fokozatok:
Hűtés: 650/960/1120/1370rpm @21/32/37/43dB
Fűtés: 650/960/1180/1370rpm @21/32/38/43dBNZ25VKE fokozatok: QLo/Lo/Me/Hi/SHi
Hűtés: 600/760/ 960/1160/1260rpm @21/25/x/39/y dB
Fűtés: 620/820/1060/1290/1390rpm @19/27/x/42/y dB
NZ35VKE fokozatok: QLo/Lo/Me/Hi/SHi
Hűtés: 630/820/1040/1280/1380rpm @21/28/x/42/y dB
Fűtés: 620/900/1140/1400/1500rpm @19/30/x/44/y dB[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
waveson
tag
válasz #01758976 #47953 üzenetére
Seer? Ennek mi köze a seerhez? Mármint nem bunkón kerdezem ne erts felre hanem csak úgy.
170w fogyasztás az tudtommal 3.35 "körüli" EER-el számolva kábé haccá watt. A SEER az tudtommal csak egy szezonális mutató, amivel ha elosztod a klíma teljes teljesítményét, megkapod hogy átlagban mekkora lesz az óránkénti fogyasztásod mert éjjelugye kevesebb nappal sokkal több, íhy ez egy átlag. Az EER viszont a pillanatnyi hatásfok ami a sensiránál 3.35 azt hiszem. Ami nem rossz. Szóval 1kW teljesítmény mellett 3350W hűtőteljesítmény. Ahhoz nem értek sajnos, hogy részterhelésen az EER hogy alakul, lehet ahogy mondod, jobb. Nemtom. Okosabbak megmondják. -
őstag
Üdv, Főleg fűtésre keresünk klímát. 92m2 összterület. Házon 10cm szigetelés, könnyűszerkezetes födém, leterített szigeteléssel. Elég lenne egy készülék a nappaliba az befűti a többit is. Volt már a nappaliban fűtőtest és működött. Nagyon hideg időben talán nem, de az egyre ritkábban van és arra a pár alkalomra talán megéri inkább egy kis hősugárzó vagy valami mintsem több klímát beszerezni. Nagyon hidegre pedig van vegyestüzelésű kazán. Amiért áttálnék a klímára, mert lassan olcsóbb mint a fa ha már most nem az és a pufferünk kicsire lett tervezve így elég kényelmetlen így tüzelni.
Vezérelt árammal szeretném használni. A villanyórára 150e kell költeni, hogy tudja. Házba nem lett behúzva, legolcsóbban és egyszerűbben úgy működne, hogy ház oldalán felvinni a kábelt a padlásra onnan pedig a födémen keresztül a klímához. A hűtés használatához pedig a nappali áramot is vinni kellene. Villanyórától kb. 10m-re lenne a kílma légvonalban. Villanyóra az udvaron. 3x16A van a házban. Szóba került, hogy a kültéri egység lehetne a padláson mivel ott kicsit enyhébb az idő télen és így lehetne közvetlen a klíma felett és nem kellen nagy távolságot áthidalni. Bár még végelegsen nem derült ki hol lenne a kílma a legjobb helyen, de könnyen lehet a betléri és kültéri egész messze lenne egymástól.Mi a véleményetek a fentiekről?
Milyen márka és típus, teljesítmény ajánlott?
Milyen bekötési árra számíthatok?
Szerintetek megéri, ti nem bántátok meg a sajátotokat? -
Atomgeszi
veterán
válasz Kaci84 #47956 üzenetére
Nálam 16 méter csövezéssel van az egyik(Mitsubishi) klíma, jól működik.
Egy dolgot hagytál ki.
Mennyit szánsz erre? Hol vagy helyileg? Van esetleg extra kívánság? Dizájn, wifi, kávé?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
őstag
válasz Atomgeszi #47957 üzenetére
Nem tudom mennyit szánnék ár. Sokat számít ki mit ír itt és mit kapok a pénzért. Mekkora fogyasztás várható, hány évig megy, elég lesz-e nekünk stb. Jó lett volna 400-ból megállni. Ahogy nézem jobb készülékek 400 körül is lehetnek +150 az órára és akkor még a bekötés. Így 700-ért kicsit sokallom. Ja és akkor még mondjak le a bojler éjszakai áramról is, mert ha azt is akarom akkor inkább 300 körül lesz a villanyóra. Jó lenne ismerni ezt a sztorit, hogy átlássam megéri-e a dolog és arra aludni sokat.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz csemberlen #47959 üzenetére
A H tarifa nem elérhető egész évben: csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe.....
bégé
-
rmihaly
tag
válasz Kaci84 #47958 üzenetére
Szia!
Klíma + fűtésre H tarifát kérj. A vezérelt jó a bojlerhez, másra nem.Kültérit nem teszünk padlásra, azt kintre kell tenni.
Mivel a lakás elég jól szigetelt fűtési teljesítményben elég lehet 1 klíma, de nem lesz egyenletesen meleg mindenhol. Így előfordulhat az, hogy pl. a nappali konyhában jó meleg van, de a szobában a szekrény mögötti fal túlságosan lehűl. Így a pára ott csapódik le és jó nagy penészes falad lesz.
Jól gondold át, hogy miként alakítod ki ezt a rendszert, mert jelentős kár is keletkezhet!Ha csak klímás fűtésed lesz egy beltéri egységgel, javaslom, hogy páramentesítő is menjen vele együtt, így csökkenthető a penész kialakulásának esélye.
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz baloghgabor #47960 üzenetére
Két tarifás a mérő. A H tarifás óra két regiszterbe rögzíti a fogyasztást. Egyiket a kedvező árral számlázzák, a másikat A1-es lakossági áron. Szolgáltatás kiesés nincs.
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz Kaci84 #47958 üzenetére
Kérj több árajanlatot órá(k)ra.
B (vezéreltre) 1db 1800W-os bojler esetén elég 10A
H (klímához) 1db 3,5kW-4,5kW-oshoz elég 10AÁramdíjat igy 20A -re kell fizetni. Ha nincs a meglévő 3 fázis igénybe véve, akkor fogyasztók átforgatásával ez a 20A is jelentősen csökkenthető (bár nem egy vészes összeg a kényelmes olcsóbb üzemeltetésért).
[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
Sziasztok!
Picit bizonytalan vagyok, segítsetek :)
Adott egy családi ház, elég jól szigetelt, de júniusi kánikulában a vége felé már karcolgattuk bent a 27 fokot.
Egyébként működik az éjszaka szellőztetek, nappal mindent becsukok és árnyékolok megoldás, 24-25 körül lehet így tartani a benti hőmérsékletet, de a kánikulás hét vége felé még éjfélkor is 28 fok volt kint ...
Augusztust ezért szeretem, lehet nappal bármennyi, êjszaka vissza lehet hűteni, sosem megyünk bent 24 fok fölé :)
Érdemes-e évi néhány nap miatt klímában gondolkodni?
Gondolom ilyen körülmények között elég lenne egy 3,5 kW körüli a nappaliba téve, szépen behűtené a szobákat is (pár fokot kell csak hűtenie).
Szobákban amúgy falfűtés van, adná magát egy hőszivattyú, de kicsit húzós az áruk ...
Még esetleg átmeneti időszakban fűtésre lenne használva (ha már van alapon)Szerk.
Székesfehérvár környékén megbízható klímás céget tudtok esetleg?[ Szerkesztve ]
-
DithenS
senior tag
Amúgy a klímák ugye R32-es gázzal üzemelnek, a hűtőszekrények és fagyasztók akkor miért R600a gázzal? Mi a különbség? Klímába miért nem jó az R600a? Elvileg sokkal olcsóbb, és ez sem ózonromboló.
-
Atis45
aktív tag
válasz Tony21 #47965 üzenetére
Szerintem oda kéne írnod hogy hány nm-es a ház (mert nem mindegy, hogy 60-70 nm-es, vagy 120 nm-es), és hogy milyen elrendezésű. Mert ha a nappaliból nyílnak a szobák, akkor valamennyit hűtene a szobákon (persze a nm-től is nagyban függ). De ha a nappaliból a hidegnek még egy 3-4-5 méteres előszobán is keresztül kell verekednie magát, akkor már jóval kevesebb az esélye a szobák hűtésének.
-
MC Pite
veterán
válasz Kaci84 #47956 üzenetére
Az elmúlt egy oldalon pont összeszedtük/összeszedtem a fűtős klímákat 250e-1,1mFt-ig; plusz a két ajánlott (nekem szipatikusabb Pana és Fujitsu) között pár különbséget. Plusz a leolvasztás, cekaszos fűtések is felmerültek, mindenképp olvasd át, wavesonnal tárgyaltuk.
Egy szerintem kevés lesz fűtésre, plusz ha 5kW-ost akarsz, kicsit hangos lesz. Akár egy olcsóbb, egy jobb kombót is lehet ha belefér (250+400). Alaprajzot csinálhatnál...Vezérelt árammal nem lesz jó! Nem tudod úgy időzíteni hogy előtte lekapcsoljon, mert nem tudni mikor van.
Sehogy sem jó a kültéri a padláson, nyáron ott kétszer akkora a hőmérséklet mint kint![ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Strezi
őstag
válasz Tony21 #47965 üzenetére
Azt az egy-két fokot letornázni elég lesz egy klíma a legnagyobb légtérbe. Ha csak páramentesítésen is járatod, akkor is jelentősen csökkenti majd a hőérzetet bent.
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
DithenS
senior tag
“Az R600a és az R290 hűtőközegek az erősen gyúlékony kategóriába tartoznak, így jelenleg olyan berendezésekben használatosak, amelyekben csak kicsi mennyiséget (pl. max 150g-ot) kell alkalmazni. Ilyenen például a háztartási hűtők”
Közben megtaláltam az okot Egy klímában van minimum 600g gáz, szóval végülis érthető, vagy is nem, mert a klímát sem igazán mozgatják, így a gyúlékonyság mint kifogás elég gyenge érv.
Ez meg érdekesség képen ide írom, mert alatta volt.
“Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb GWP-vel rendelkezik egy hűtőközeg, annál inkább gyúlékony. Annak ugyanis, hogy alacsony GWP-je legyen egy vegyületnek, az a feltétele, hogy keveset tartózkodjon a légkörben. Ez pedig akkor valósítható meg, ha az adott vegyület reaktív. A kémiai reaktivitás viszont a gyúlékonyság kockázatát is jelenti, és minden igaz fordítva is: ha egy vegyület nem reaktív, akkor nem is gyúlékony, és hosszú időn át a légkörben tartózkodik, tehát bőven van ideje, hogy üvegházhatását kifejtse.” -
Lazy76
csendes tag
Emagon vetetm 114+szállitás költséggel Tosot Liberty klímát, tavaly összel is egyet beszereztem azzal volt fütve az egyik szoba, nekem bevált, ezért most ismét beszereztem, elvileg egy gree lomo monjuk más matricával, nem a legmondernebb darab, de R32 gázzal van töltve, és szerintem az érték alapu vásárlásnál ez volt a legjobb választás. Anno mikor még 140-150 körül lehetett beszerezni Daikint, akkor olyant vetem, az árak elszálltak úgy ,hogy maradt a Tosot.
-
törölt tag
-
őstag
válasz MC Pite #47970 üzenetére
MC Pite, Mihaly, Feco70, Hárásó: és mások
3 szezon úgy ment le, hogy csak a nappali volt fűtve árammal és a lakás kialakítása miatt elég jól eloszlott a hő. Persze a távolabbi szobában 2C-al alacsonyabb volt de az az én szobám és jó volt így. Persze van benne kockázat mi van ha mégse jó később vagy valami, értem. Talán akkor egy kis olajradiátor vagy hősugárzó segíthet, hisz arra az 1-2C külömbségre talán nem fogyaszt annyit és talán átlagba még így is olcsóbb/kényelmesebb lesz fűteni mint bármi mással. Amikor az átlagosnál hidegebb van ott van a vegyes kazán. Radiátorokkal. Pl. nagy mínuszok de az csak pár napot van egy hónapban. Több klíma nem segítene, kettő sem elég. Nappali konyha egyben ott meleg van. Meg vannak a hálók ahol zavaró lehet éjszaka és a 3x4m szobákba gazdaságtalan is lenne.
Ha jól emlékszem 3000W elég volt fűteni. Nem kell túlméretezni hisz mondtam marad a kazán a nagyon hidegekre. Még lehetne, hogy egyszer egy nap begyújtok és egész nap megy a klíma és a távolabbi heyliségekbe és/vagy éjszakára kapcsol be a keringetetés a radiátorokba és akkor lehet kibír egy napot a puffer, csak akkor meg romlik a hatékonyság, mert kint hül le a melgegvíz java és nem dobhatom ki a puffert a kazánházból, hogy ött legyen a műhelyem. Vagyis egy kis műhely kell csináljak az udvarra ami megint ~300e Ft.
Az a baj nem sok más lehetőségem van. Fatüzelés egyre drágább és a puffer is kicsi, reggelre 17-20C a lakásban. Talán okosan a huzatolással meg szénnel meg lehetne oldani, hogy égjen reggelig, de minek ha beválna a klíma? Gáz nincs a telken. Egyéb áram fűtés is drága.Ami jobban érdekel, mennyi lehet a bekötés díja a klímás részéről?
Milyen élettartamot várhatok egy készüléktől?
Melyik ársáv lenne jó? Nem a leggagyibb, de nem is luxus cucc. Most hagyjuk az egyéni igényeket. Műszaki, tartóssági oldalról közelítve.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kaci84 #47976 üzenetére
Ha már megszólítottál , nincs személyes tapasztalatom klímával való fűtésre. Két közeli ismerősnél viszont van, az egyiknél két klíma kis ház, ami szigeteletlen. Ő nagyon elégedetlen. A másik vegyes kazán, de felület fűtés, itt nem is kicsi a puffer, de kihűl a ház (10cm hungi + kétrétegű nyílászárók) ők már nem annyira elégedetlenek. Gáz ott sincs, de van munka a kazánnal és költség a klímával, így ők most napelemre gyűjtenek. Igaz ők jól elvannak a "huzatban" . Ez teljesen egyéni. Ha később összejön a napelem neked is, jó lehet, de csak lehet, nem tudok konkrétan segíteni, bocsi. Tömegkályha? Vagy valami egyéb alternatívot is nézzél, van sok fórum, blog stb. ne kapkodj a klímával sem.
-
PROTRON
addikt
válasz rmihaly #47961 üzenetére
"Kültérit nem teszünk padlásra, azt kintre kell tenni."
Hmm...én is szeretném a fölöttem lévő társasházi tetőtérbe rakatni a tetőhöz minél közelebb, teljesen körbedobozolt formában, a levegő áramlás szempontjából megfelelő keresztmetszetű és elhelyezésű rácsozott/rostélyozott be és ki csövezésekkel. Engedély az más kérdés.
Milyen egyéb dolgokra kellett volna még gondoljak? Akkusztikában nem nyerek?
Köszi.#47977 hárásó
Akik nagyon elégedetlenek ok a fogyasztással vagy a hőérzettel?
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
törölt tag
válasz PROTRON #47978 üzenetére
Ez egy sóskúti kőből épült, eredetileg kis víkend ház, amit megvettek és beköltöztek. Csak két klíma került be, ennyi maradt. A haverom viszont kényes, zavarja a hang, a szél és persze a költség, hőérzet talán ok. Legalább is mikor normális az üzem, a többi indok, akkor is fennáll ellene. Ha elmennek kikapcsolják a klímákat, így qrva gyorsan visszahűl a ház, ha fentartóba megy óriás költség, keresik a megoldást.
-
őstag
válasz #01758976 #47977 üzenetére
Csak az a baj minden évben az van, hogy elnapoljuk a dolgot, mert hiányosak az infók. Nagy befektetés cserébe kevés tudás a dolgoról. Annyit sejtek, hogy elég olcsó fűteni vele nagyjából gáz árban van. Fát most nem tudom, de kb azzal lehet egy árba. Bár ha 10 évente új klímát veszek 400-ért az kicsit ront az összképen pl.
Az ötlet úgy jött, hogy nem kell építsek műhelyt ha kidobom a puffert a kazánházból és az lesz a műhely. Kazánház lakás része, pontosan olyan minőségben szigetelve rendes nyílászárokkal, tehát minőségbe is sokkal jobb mintha az udvaron lenne. Vagyis a klíma bekötés díjának egy része visszajönne a megspórolt műhelyen.
Mivel volt csak nappali fűtve, a hőelosztás kockázatát csak csak bevállalom.
Inkább azt kellen tudom (nagyjából), milyen árba kell gépeket nézni. Van 100-ért és 500-ért is. Meg a bekötés díja a kérdés, persze csak nagyjából. 50e vagy 150e. A villanyórára 150 kell, mert nem tudja a vezérelt áramot. Meg a kílma ára, ez már kiinduló pont.Napelem rengeteget számoltam és a legolcsóbb helyről kértem árajánlatot. Szerintem egyértelműen nem éri meg. Sok a kockázat (jogi, műszaki háttér, szerelési minőség, időjárás) nagyon inlikvid befektetés. Pláne a vezérelt áramdíjhoz viszonyítva.
-
törölt tag
válasz Kaci84 #47981 üzenetére
A szigetelést én kevéslem az áramhoz, de főzzünk akkor ezzel.
Klímát nulla és mínusz ötig tervezném, ez hozna némi kényelmet. Mínusz öt alatt, csak a kazán. Ha ez így járható, ehhez nem is kell a hűde klíma, egy senisera is simán megteszi. Az legyen 250k és cső hossztól függően legyen 100k a beépítés. Kellő karbantartás mellett simán lehet az élettartam akár húsz év is.A ház költségeivel csak te tudsz számolni, hisz azokat te ismered.
A helyedben nagyon átgondolnám egy felület fűtés kialakítását is, mennyó vagy fal. Ha másnem radiátor ki és azt a falat megtekerni a radiátor kiállásával. Így messziről a fene tudja.
A napelem meg tök egyszerű matematika, itt sem érte meg anno.
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz PROTRON #47978 üzenetére
Szia!
Szerintem padlástérbe helyezése a kültérinek, igen speciális, és komoly ismereteket igényel.
Alapból nem ajánlható konstrukció.
A klíma szempontjából nagyon egyszerűnek tűnik a padlásra betenni, ugyanakkor a padlás - és a tetőtér szempontjából már egyáltalán nem az.Miért lehet probléma a tetőtérbe helyezett klíma kültéri?
- Megváltozik a tetőtér aerodinamikai viselkedése (légbevezetés és kivezetés kialakításától függően)
- Tetőszerkezet szélben történő viselkedése megváltozik, esetleg meg kell erősíteni a szerkezetet.
- Páraképződés - tetőtéri gerendázat, faszerkezet pára miatt gombásodásnak indulhat.
- Eldugult cseppvízelvezetés miatt a födémszerkezet elázhat
- Poros padlás esetén a klíma nem jó hatásfokkal üzemel (hamar koszolódik, eltömődik)Nekem alapból ezek a kételyeim vannak a padlástérbe történő beépítéssel - amíg ezek a kérdések nem tisztázottak, tuti nem vágnék bele.
Sajnos, ha történik valami kár ami a klímáddal összehozható, a lakóközösséget nem fogja érdekelni, hogy milyen szempontokat vettél figyelembe, mindent rád akarnak majd terhelni, és elég nehéz helyzetbe kerülhetsz. -
tibibi
őstag
válasz Kaci84 #47981 üzenetére
Bár nem szeretek hozzászólni a témához,mert öreg vagyok feleslegesen vitázni,de lassan 5 év klímás fűtéssel a hátam mögött 2 házban,azt tudom mondani nagyon egyén függő az elégedettség. Ha nem zavar a huzathatás ami nagyjából 23 fokos hőmérsékletnél 19-nek érződik és a családtagok se érzékenyek rá akkor se fogod kifűteni egy klímával a 90m2 .Állandó barátod lesz a penész és a nedvesedés azokban a helyiségekben ahol hidegebb van. Sajnos az elszállt árak miatt (köszönjük felújítási támogatás ) egyre jobban nem éri meg klímával fűteni.Én amint már párszor írtam az új házat direkt úgy terveztem,hogy 2 klíma elég legyen, kb.passzívház minősítés,de egyre jobban zavar a huzathatás.Én a helyedben a puffertartály környékén keresném a megoldást .Ja és klímához csak H tarifa a megfelelő.
#47982 Én nem terveznék fűtésre használt, nem fűtésre tervezett főleg nem 90m2, 20 éves élettartammal max.5-8[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz #01758976 #47982 üzenetére
A szigetelés ennyi, akkor is ha fával fűtünk. Nem tudom a valóságban mennyi a klíma fogyasztása, de több helyről is gázzal megeggyező, talán most már fáéval is.
Felület fűtés jó lenne, de akkor is ott a probléma, hogy azt a kazánnal kellene melegvízzel ami ügye nem bírja ki a reggelt. Alig van falfelület, talán egy 2x2m, de ott meg nincs cső a falban. Mindegy is nem a radiátor a gond hanem a kazán puffer kombó. Lassan vagy már most is ár szempontjából, kényelem, nagy helyfoglalás a kazánházba és a rossz beosztás, vagy ég mint állat és 80C a puffer vagy nem ég és lehül. Talán egy faelgázosító kazán, de akkor megint kezdődik a mit meg hogyan meg mennyiért és akkor még mindig ott a hely kérdése meg a nyári hűtésé. Nem baj most már legalább van valami ár rálátásom. -
rmihaly
tag
válasz Kaci84 #47985 üzenetére
Szia!
Én monoblokkos hőszivattyút vennék. Az rá tud dolgozni a pufferre, nem kell nagy átalakítás, simán jó lenne mindenhol a fűtés.
Ha meg kell a hűtés, akkor a nappaliba a legolcsóbb klíma elég.Tudom, hogy kb 400eFt-ban gondolkozol, de ha van lehetőséged támogatást felvenni, kb 500eFt önköltséggel meglenne a hőszivattyú.
A villany bojler is kiesik - erre is tud fűteni a hőszivattyú.
H tarifával fűtési költsége kb 80%-a lehet a gázzal fűtésnek. -
törölt tag
válasz tibibi #47984 üzenetére
Pedig jöhetnél gyakrabban
Huzat: csak fiatalok vállalják azt fel, de mindenképp kerülendő igazából mindenkinek.
Penész: Valós veszély, főleg Kacinak mert tippre U=0.3 a hővesztesége, én 0,15 alatt nem is kísérleteznék klímával. Viszont ha már 0.15, akkor minek a klíma?
Puffer: Pár tapasztalatból kiindulva hiába lesz az kétszer 1000 liter is. Ha már lehűlni kezd a ház, nem fogod érezni a 30-40 fokos vizet melegnek, mert nagy a ház hővesztesége.
H tarifa és klíma tűnik a legjobb kompromisszumnak. Csak sajna ez is messzi a jótól.
Éllettartam, ha igazad van az gáz. Felteszem ennyi tapasztalattal az van.
Sajna ez ilyen móka, nincs jó megoldás.
H tarifával fűtési költsége kb 80%-a lehet a gázzal fűtésnek.
Viccelsz??
Ilyesmit kijelenteni nagy felelőtlenség, maximum egyes példáknál állná meg a helyét ez a kijelentés. Bár ott is lenne pár kérdőjelem.
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
-
rmihaly
tag
válasz #01758976 #47987 üzenetére
Nem viccnek szántam. Simán lehet olcsóbb mint a gáz. Persze ne kondenzációs kazanra gondolj.
Nálam pl gázkonvektorok helyett lett klímás fűtés. Ezeket simán tudtam váltani. Az eddigi fogyasztásom alapján a h tarifa olcsóbb lenne mint volt a gáz...
Nekem a központi gázfűtés is tetszene, de sokba lett volna az átalakítás (ház közepén van a kémény, belső gázhálózatot kellett volna újra minősíteni/átépíteni, új gázkazán, új radiátorokat beépíteni)[ Szerkesztve ]
-
gabor9991
őstag
válasz Kaci84 #47989 üzenetére
Az áram árának csak az inflációval történő emelésére számítasz?
Csalódni fogsz, nálunk túl alacsony az áram ára, a lakossági árszabásban amit kifizetsz 38forintot annak körülbelül a dupláját kellene, ahogy a nem lakosság már ennyit fizet most is, valószínűleg ez az emelés a 70-80 forintos szintre lépésenként néhány éven belül meg is fog történni csak a jövő tavasszal esedékes esemény miatt erről ugye még nincs nagyon szó[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz gabor9991 #47991 üzenetére
Hát nem tudom. Amit írsz valszeg a lehúzkodó ár lenne miszerint a hülye magyarnak mindent el lehet adni 5x áron.Lásd építkezési, szakember árak, balatoni árak, szállás árak stb.
Persze lehet tévedek, de mint írtam így elég drága az áram világviszonyltban.
Nem hiszem, hogy ennyit emelnének, mert ez midenkit érint és fel lehet vele hergelni a népet. inkább elveszik máshonnan és átcsoportosítják, hogy ne vegyük úgy észre. Szakmai oldalakon is olvastam inkább lesz olcsóbb az áram a következő 10 évben mint drágább. Persze lehetni bármi lehet, kár, hogy nem tudjuk biztosan előre.
Ez az elv alapján a nyugdíjaknak fele ennyinek kellene lenni, de sok másra is igaz ez. -
rmihaly
tag
válasz #01758976 #47993 üzenetére
- ez valóban lemaradt - nem szándékosságból, és nem félrevezetésből.
Szerintem is egy jól kiválasztott gázkazán + hőleadó párosnál jelenleg szerintem nincs komfortosabb/gazdaságosabb fűtés.
Csak mire elkészül, elég sok feláras dolog kerül a rendszerbe, és ez jelentősen ront a megítélésén...
-
gabor9991
őstag
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek!
Berakattam egy klímát, de a nagy lyuk, ami a falra került és kimennek rajta a csövek, az nem lett beszigetelve. Kábelcsatorna van, de ha leveszem, akkor simán ki tudok nézni rajta (1-2 cm-es rések vannak a csövek mellett), télen gondolom bejön a hideg, befészkelhetnek a darazsak stb.
Mielőtt szólok a szerelőknek, biztosra szeretnék menni: ugye ez így nem normális és be kellett volna szigetelni?gabor9991 úgy tudom még idén ideér a gáz/villany áremelkedési csomag kedves kormányunk jóvoltából, szóval majd meglátjuk mennyire marad olcsó
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
őstag
válasz gabor9991 #47995 üzenetére
Világviszonylatot írtam, nem EU-t. Nem csak MA-ra az EU-ra írta ez a szakmai oldal a várható árcsökkenést. Ne jövőre hanem 10-20 év viszonylatban. Én is így kívánok egyébként fűtést választani. Persze lehet így is úgy is, de ez a gázra és tüzifára is könnyen igaz lehet. Ennyinek kellene lenni, de mégsem annyi. Ez is bizonyítja, hogy lehet olcsóbb is mint amennyinek lennie kellene.
-
gabor9991
őstag
válasz Kaci84 #47998 üzenetére
10-20év múlva senki nem tudja mi lesz, de a villanyautzózást még nem is vettük bele a dologba, mikor 20 év múlva remélhetőleg jó sok autót lecserélnek elektromosra és azt otthon töltögeti majd esténként mindenki mikor nem süt a nap akkor hogyan lesz olcsó áram?
A hálózat korszerűsítését a jelenleginél is olcsóbb áramár esetén ki fizteti ki?
Bár azt kívánom legyen igaz amit olvastál, én azért nagyon nem bíznék benne hogy a jelenleginél lényegesen olcsóbb árak lesznek valaha is.#47997 SirRasor
Jövő tavaszig öntökönrúgás lenne emelni az árakat ezt mindenki tudja.Így azt gondolom jövő év közepéig ettől nem kell tartani.
#47996 Atis45
Meg a havi 800eurós lakást rezsi nélkül is
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest