Új hozzászólás Aktív témák

  • tomcat78

    őstag

    válasz Zsömica #25770 üzenetére

    Én a hangról teljesen másként gondolkodok. Amire nekem szükségem van, teljesen alkalmatlan mindegyik. Az én megközelítésemben ocsmány módon színezik a hangokat... Nem is vagyok otthon bennük igazán, mivel messziről kerülöm az összes ilyen cuccot. Házimozi nem érdekel, játszani simán stereo (már ha van rá időm), de mivel .....őőőőőő..... játszom a hangokkal (analog, digitális szintik, grooveboxok, dobgépek, effektek, stb.....) nálam teljesen más a prioritás. Azt, hogy zenélek, nagyképűnek tartanám :D .
    Azt hiszem alapvetően nagyjából 3 irányt lehet venni: Hi-fi, házimozi és studió. Más igények, más rendszerek. Az ilyen mindenre IS jó cuccok..... Igazából sehol nem az igaziak. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy rosszak lennének. Konzumer vonalon próbálják kiszolgálni a vásárlók igényeit. A kifejezetten cél vasak meg kicsit más árszegmensben mozognak.... Mindegyik felsorolt kategóriában. Talán elcsépelt lesz: de hiába a THX, ha oda teszed egy mondjuk milliós házimozira specifikusan kiépített rendszer mellé.... Messze más lesz a hangja a kettőnek. A Hi-fi vonalra ugyanez igaz. A studióra szintén.... Amúgy bármennyire hülyén is hangzik a 600e/db ATC studió monitoroktól kb egy óra után agyfaszt tudok kapni (nem saját), mivel még a hálózatot is lehet hallani rajta, ha nincs rendesen megszűrve.... Cserébe tű pontosan hallasz mindent rajta, amit csinálsz (vagy csinál valaki, aki ért hozzá :DDD ). De baromi fárasztó hallgatni idővel. Magamnak, itthonra nem is vennék.... Hiába kb a csúcs a kategóriában jelenleg.
    A jó hangzás mindig szubjektív kérdés. De konkrétan ezt a szegmenst (logi, edifier, xfi, xonar, anyámtyúkja) a minőséggel összemosni..... Nagyjából alapvetően közük nincs hozzá. Még, ha papíron minden szép és jó, akkor sem. Ettől nem rosszak, hangsúlyozom! Csak helyükön kell kezelni őket. Amúgy a kolléga által említett Focusrite (scarletek pl) alsó szériája is..... Szar. Meg kb, minden a belépő szinten (studió vonalon maradva), egy bizonyos szint fölött, ha arra van igény. Ha csak zenét hallgatni kell, akkor nem feltétlen igaz. De ugye pl egy stúdió kártya azért nem ennyiből áll. A normális- és már használható- szint nem ott kezdődik. Hobbyként kezelve alkalmasak rá, de onnan.... Mélyen zsebbe nyúlós. Az is. Mint minden a hanggal kapcsolatban, ha az ember tényleg a "minőséget" keresi. Aki nem hallja a különbséget, annak meg felesleges költenie rá. 50-ről 70 ezer forintra ugrani meg inkább placebo, mint valós eredmény hangzásban. De egy szoba is sokat ronthat/ javíthat az adott cucc hangján.... Hangelnyelők, basszuscsapdák.... Szóval elég bonyolult téma ez. Bármennyire hétköznapi és az életünk része. Lehet valami jó! De az nem biztos, hogy egyenlő a jó minőséggel :R

    "Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...

Új hozzászólás Aktív témák