Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Golota
aktív tag
válasz ragozin #58899 üzenetére
Teljesen más világ a Sony. Nekem jelenleg Sony van, nem lehet elvitatni az autofocus és e video képességekben a fölényét az MFT vonallal szemben, viszont neked pont nem ezek a fő szempontok.
Kezelhetőségben szerintem a Fuji és az Oly kimagasllik a mezőnyből. Az MFT (Oly, Pana) rendszer óriási előnye, hogy olcsón kapsz egészen kiváló minőségű használt lencséket. Ezt egyetlen másik gépről sem tudom elmondani. Ha ár/érték arányban nézed, valszeg ez a legjobb választás. Ha kell a nagylátószög és sokat használod rossz fényviszonyok (templom beltér pl) között, akkor megfontolnám az APSC gépeket.
Az a helyzet, hogy ennyi pénzből MFT vonalon megkapod akár az Oly EM5 vagy EM1-et. Ezek abszolút minőségi kidolgozású, időjárás álló vázak, rengeteg szolgáltatással. Mellé kapsz egy Pana 12-32 vagy egy Oly (Zuiko) 14-42 alap zoomot, mindkettőnek remek optikailag, jobbak mint a Sony alap zoomjai. Mellé beleférhet egy Pana 20 mm 1,7 vagy egy 25 mm 1.8. (elsőn kicsit lomha az AF).
Fuji vonalon ennyiért kapsz pl XT20 és az alapzoomot, ami szintén nem egy rossz választás. Eseteg Sony A6000 az alap zoommal, de az optikailag elmarad a többitől.
Ha nem akarsz sokat költeni rá később, akkor inkább az MFT vonalat javaslom. Veszel egy Zuiko 45 mm 1.8-at portréra és kb fullos szetted van, szinte fillérekből.
-
Golota
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #58902 üzenetére
Meglepő, hogy az Oly IBIS egy 10 éves vázban is mennyivel jobb, mint a Sony újabb gépei. Még egy érv az Oly mellett.
-
-
Tin_Shield
őstag
válasz ragozin #58904 üzenetére
A Panasonic G7 inkább videós váz, az egyik első 4k-s gép volt az elérhető árkategóriában.
Ha a video nem fontos én elengedném, volt ennek szériának egy gyerekbetegsége, a shutter shock nevű jelenség. Ezt fw-vel megpróbálták javítani, de nem tudom mekkora sikerrel jártak. Lehet persze ezzel élni, főleg ha tisztában vagy a jelenséggel, és hogyan lehet elkerülni/minimalizálni a hatását. A későbbi Pana vázakban megjelent az IBIS, a jpg motoron is sokat reszeltek, és finom lefutású redőnyzárat kaptak, szóval inkább azokból nézegetnék.
Az XT20 frankó gép, ha találsz nem leharcolt eladó vázat akkor biztosan nem nyúlsz vele mellé. Ha kicsi objektívet is szeretnél mellé akkor a 15-45 jól sikerült, csak a villanyzoommal kell megbarátkozni. De igazság szerint nincs is rossz Fuji üveg, csak a pénztárca bírja
Az OM-D gépek bármelyike ajánlható, átlagos felhasználáshoz szerintem ritkán kell a nagyobb tesók többlettudása. Általában van több eladó gép is típusonként, tudsz válogatni. -
-szabi-
addikt
Hi
Pár hónap elteltével Z30 ára lejjebb ment.
Linkelt csomagban mennyire ajánlanátok?
Ebben az árban +-20% mi az alternatíva?
Szívem szerint X-S20 lenne vagy R7, de az ár nagy úr.
Minap voltam múzeumban (vaku nélkül a múzeumok sötét helyek egy fényképezőnek) ahol 1000 feletti kép készült amiből 200 lett használható.
A többi gyakorlatilag kuka, életlen. Ez elég rossz arány.
Erre a helyzetre keresek előrelépést.üdv
szabi -
MrChris
nagyúr
válasz -szabi- #58906 üzenetére
Ezt a szelfi videós vázat biztosan nem venném meg, spékelve a mostoha objektív támogatással. Ennyiből egy használt Fujifilm X-S10 sokkal jobb vétel. Elvileg 6-szor hosszabb záridőt is kitarthatsz vele, ha sötét múzeumi fotózás is cél. Objektív kínálatot nem is lehet egy lapon említeni, a Nikon Z abszolút FF orientált, számomra nyögvenyelősen mostoha az aps-c vonaluk, több év alatt aszem 5 lencséig jutottak.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Tin_Shield #58908 üzenetére
Valószínű bemozdulás.
-
-szabi-
addikt
válasz Tin_Shield #58908 üzenetére
Még mindig az Pana LX15 kompaktot használom.
Itt egy példa 9 fotó ugyanarról a motorkerékpárról: klikk.
9-ből 3 van rendben a többi problémás.
Pedig itt még viszonylag volt elég fény. A képek többsége iso 800 és feletti, F1.4, 1/60 zár mellett.
De elhagyva a múzeumot ugyanez van erdei túrázásnál hasonló fénymennyiség esetén: klikk. Egy sem jó a 14 fotóból.Bármilyen aps-c szenzoros gép tesztet nézek youtube-on 70-80% feletti sikeres képek/téma aránnyal mennek, nálam ez nem jön ki.
#58907 MrChris
Értem, hogy kevés a lencse de én még azt az 5 lencsét sem tervezem megvenni. Linkelt kit.
Z30 ugyanazt a szenzort használja, mint Zfc annak a képminőségéről meg jókat mondanak, még Jared is dicsérte a képminőséget pedig ő aztán szereti fikázni Nikon-t.#58909 lugosi
Nem kizárt de nekem inkább tűnik fényképező fókusz tétovázásnak. -
lugosi
MODERÁTOR
válasz -szabi- #58910 üzenetére
Tényleg nem mozdultak be.
A motoros képekből 4-et megnéztem, nem látok egyiken se bemozdulást, viszont 1.4-en készültek. Az erdei képen egyik amit néztem 2.0 volt, a másik 1.4, ott már szerintem nagyon nem mindegy, hova kerül a fókusz, szerintem kerülni kellett volna az 1.4-es rekeszt. Amit megnéztem, azon találtam éles részt, tehát valahol éles volt a kép, csak nem az egész. Nem tudom, arra esetleg emlékszel-e, hogy az erdős képeknél hol volt a fókuszpont. Vagy a képnézegetőd kijelzi-e (nekem amim van, az nem jelzi ki). -
-szabi-
addikt
válasz lugosi #58911 üzenetére
Mivel 1" szenzor az iso zajtűrése nem túl acélos és 1/60 zár alatt már nem tartom stabilan, így maradt F1.4.
Így is meglepő, hogy a múzeumban iso 1000 felett még születtek jó képek.A tiszafás erdei túrán ezt a kiszáradt fát szerettem volna hangsúlyozni így rá zoomoltam.
Akkor lettek F2.8-as képek magas iso-val, hogy csökkentsem az iso-t maradt az alapzoom mert akkor van F1.4 és közelebb mentem, de úgy meg más lett a kép.
Viszont természet képeken nekem nagyon nem tetszik a magas iso és rekeszt is szeretem összébb húzni, hogy minél több éles részlet legyen.Fókuszt 49 mezős auto-módban használom és általában a gépre bízom ha nagyon nem találja mit szeretnék akkor szoktam kijelölni a fókusz helyét. Konkrétan az erdős képnél hol volt a fókusz arra nem emlékszem.
-
MrChris
nagyúr
válasz -szabi- #58910 üzenetére
Akkor az az 1-2 lencse és váz számít amit megvennél. Ebben van valami előnye a Z30 kitnek? LX15-el 1.4-es fényerő mellett elmondásod alapján az 1/60 záridőt éppen meg tudod tartani, nagy mélységélességű témánál rekeszelni kellene, amit iso-val is nehéz győzni, még apsc esetén is, ezért is egy szenzorstabis vázat keresnék. Amit ajánlottam XS10 pont megfelelne, többször előfordul a HA-n, adok-veszekben... Z30 szenzora nem hinném, hogy elveri azt a fujiét. Az F3.5-5.6-os kit lencsékkel szenzor szinten némileg leszel csak előrébb ilyen témáknál. Szerintem számodra kifejezetten rossz választás a Z30.
Ha jól számolom ami nálad most f1.4, 1/60s, iso800, az a Z30-al 3.5-es kezdő kittel, 1/60s-on kb 4fé +iso lépés szükséges és akkor még csak ugyan ott vagy kevesebb(?) zajjal. Ha Z30 akkor meg inkább egy olcsó XA5 kit plusz egy fényerős fixet vennék. Bár ezzel nem lehet videózni amire a Z30 van kihegyezve. -
-szabi-
addikt
válasz MrChris #58913 üzenetére
Abban biztos vagyok, hogy X-S10 jobb gép és a Fuji kitobikról is jókat olvastam, de drágább is.
A fényérték különbséget már beszéltem veled korábban mert akkor is elfogyott a fény az erdőben.
Mivel aps-c vonalon Nikon nem használ szenzorstabit a kitobikban van vibráció csökkentés.
Erről ebben a tesztben is szó van, 1/15 zár éjszakai fotózás esetén még stabil.
Azért ennyire sötétben én nem fogok fotózni.
Megvárom blackfriday-t ha lesz ellenállhatatlan áron x-s10 pláne x-s20 akkor ok de egyébként én nem látok ennyiért z30 alternatívát. -
Tin_Shield
őstag
válasz -szabi- #58914 üzenetére
Az LX15-ben is van optikai képstabilizátor. Működik nálad? Nem ismerem a konkrét típust, de azt olvastam a tesztekben, hogy a stabi itt is kb. 3FÉ-t megfog. Szóval elvileg az 1/15 - 1/8-nek nálad is menni kéne nagylátószög állásban. Ehhez viszont elég lenne az ISO100/200 a 800 helyett.
-
-szabi-
addikt
válasz Tin_Shield #58915 üzenetére
Stabilizátor be van kapcsolva de nekem úgy rémlik ez elektronikus képstabi.
Fotóztam már 1/15-ön de ott már valamihez ki kell támasztanom mert nem tartom meg stabilan. -
MrChris
nagyúr
válasz -szabi- #58916 üzenetére
LX15-ben 5 tengelyes szenzor stabi van, meg valami hibridet is írnak. A GX80-al ekvivalens 360mm-es objektívet a szenzorstabijával 1/25s-on megtartom. 24mm-t 1/2s, de volt hogy az 1s is sikerült. Furcsa hogy nálad az 1/15 nem megy, stabi nélkül még nehezebb.
Számold ki milyen expozíciókat kapnál a Z30+kitobival a korábbi képeid exif-e alapján. Mennyire kellene megtolni az érzékenységet, hogy megkapd az 1/60, 1/30 stabilan tartható záridőt. -
-
-szabi-
addikt
Nem tudom, hogy van e gond vele ehhez valaki másnak is ki kellene próbálni.
Viszont az benne van a dologban, hogy én nem tartom túl stabilan.
Amit írtok arra enged következtetni, hogy leendő új gépemet sem tudnám megtartani.
Kicsit alábbhagyott a lelkesedésem a cserét illetően. -
Tin_Shield
őstag
válasz -szabi- #58919 üzenetére
Pici fém dobozka az LX15, elviekben nem éppen optimalis kialakítású a betonstabil fogáshoz (plusz markolat, bőr féltok, ilyesmi segíthet), de azért 1-2 FÉ-t még így is meg kéne fognia. Szerintem próbálgasd még a stabil géptartást, nem tudom hogy szoktál fotózni, egyből tövid nyomod az expo gombot, vagy először félig és csak hq fókuszt fogott akkor nyomod le teljesen. Kinek ez jön be, kinek az. Ha végül a csere mellett döntesz akkor viszont ne ragadj le a kitobinál, azzal nem leszel előrébb, mint a Panával, nézzél hozzá valamilyen fényerős objektívet, akár fixet is, nem kell tőle tartani, hamar meg lehet szeretni.
-
-szabi-
addikt
válasz Tin_Shield #58920 üzenetére
Van ugyan benne AF-C de azt nem kedvelem, komolyabb gépekben biztos jó de itt nem válik be.
Így AF-S és félig nyomva fókuszt fogok majd teljesen.
Ha z30 lenne az új szerzemény akkor azért beleférhet ezek közül valamelyik a keretembe: Viltrox AF 23mm f1.4 vagy Nikkor Z DX 24mm f1.7, esetleg drágábban Viltrox AF 13mm f1.4 vagy Sigma 16mm F1.4 DC DN.Illetve eljátszottam a gondolattal, hogy csak a vázat venném és a fennmaradt pénzen FF Nikkor Z 24–200mm f4–6.3 VR obit tennék rá mindenesnek plusz egy széles fix a fentebbi listából.
Ezek az opciók ugye mind elvesznek ha kiadnám a plusz pénzt R7 vagy X-S20 gépre, ott már biztos nem költenék a kitobin felül.
-
MrChris
nagyúr
válasz -szabi- #58919 üzenetére
Szoktak olyat, hogy a nyakpántájával stabilizálnak. Nyakad és a gép között kifeszítve ad némi plusz tartást.
Az érzékenységet is emelhetnéd, zajt egy ideje az Adobe AI-val szoktam orvosolni rawból, néha, néhol elcseszi, de hihetetlen mennyire hatékony, nincs az a tipikus messziről ordító maszkoló, részlettelenítő hatása.
Amúgy miért vennél xs20-at, ha az xs10 is pont jó lenne? Van már használt piaca, ott fele annyi, aszem ugyan az szenzor szinten.
[ Szerkesztve ]
-
csacsi77
senior tag
-
Iceman17881
csendes tag
Sziasztok!
Első gépvásárlásom előtt állok. Obik nélkül szeretnék 300 körül kijönni. Eléggé alapszintről indulok szóval használt is jöhet.
Méret es videós tudás nem számít. Egy Huawei p30 prot váltana leAmire használnám: Elég nagy epületb.zi vagyok, így városnézések során külsők (totálok es részletek is), különösképp nagy hangsúlyt fektetve a templom belsők felé. Beteszek pár képet mely perspektívákra gondolok, melyek érdekelnek.
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]Különösképp megkoszonom ha pár obi ajánlást is írtok.
-
-
Golota
aktív tag
válasz Iceman17881 #58924 üzenetére
Ide kell majd a nagylátószög és a fényviszonyok miatt (beltér) egy APSC szenzor jobb választás lehet, mint egy MFT. Szerintem használtan Sony A6400 belefér a keretbe, vagy a fentebb is ajánlott Fuji X-S10. Sonyra egy 16mm 1.4 Sigma beltérre, egy 18-55mm zoom Sigma városnézéshez és kb komplett a kit. Stabid persze ezekkel nem lesz, a Fujin viszont van.
Alternatívaként egy MFT Oly EM5 vagy EM1 és egy 12mm Zuiko (itt megnézheted, milyen fotókat lehet vele lőni). A fényerőt kompenzálhatja a világbajnok IBIS.
-
Golota
aktív tag
válasz Iceman17881 #58927 üzenetére
Full frame témában nem vagyok otthon, de szerintem ott a keret szűkös lehet. Gondolj arra, hogy bár a full frame vázak méretben már nem sokban különböznek egy APSC vagy akár MFT váztól, az objektívek viszont lényegesen nagyobbak és nehezebbek. Árazást tekintve meg gyorsan összejön a többszöröse. A cuccot vinni is kell városnézésre majd...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Golota #58928 üzenetére
na meg épületfotózáshoz érdemes erősen rekeszelni az élességhez -> ff-en hamarabb kezd kijönni a diffrakció.
-----------
azt nem is írom le, mert talpalnék bele senkibe, hogy nem kell fullframe, ha felvetődik a kérdés, hogy kell-e fullframe. (más megközelítések szerint amíg nem kapsz pénzt a fotókért, addig drága hobbyupdate)[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
p_adam
addikt
válasz Mr.Csizmás #58929 üzenetére
Ez így elég butaság, mélységélességet nézve effektíve nagyjából egyformán jön ki a diffrakció, csak FF-en f/8 körül, APS-C-n f/5.6 körül vagyis hamarabb, és így is tovább. (Egyébként nem kell vele foglalkozni, hosszú expo esetében f/16 FF-en tökéletesen használható rekeszérték.)
Valóban nem kell FF, de ahogy a kérdés is felveti, vannak olyanok, amik árban eléggé közelítenek kisebb szenzoros gépekhez, az értéküket meg adott esetben jobban tartják. -
lenny81
csendes tag
Sziasztok!
Két gépet néztem ki, Sony 6400 hozzá a Sigma 18-50mm f2.8 és Sigma 56mm f1.4 objektívek, a másik Sony 7C a 28-60 f4-5.6 kit objektív, és Sony 85mm f1.8 lenne a másik objektív hozzá.
Főleg családi eseményeket fotóznék, rohangáló gyerekeket. Árban olyan őrült nagy különbség nincs a kettő között. Megéri a plusz súly, méret a 7C-t vagy nem adna annyival többet? -
Dyraxx
tag
Sziasztok!
Kezdó hobbifotósnak keresek váz+obi kombót, és van most az alzán ez a Black Friday akció:Canon EOS 2000D
+ EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 DC III
+ EF 75-300 mm f/4-5.6 III227 ezerért. Szerintetek ez megéri ezt a pénzt? Vagy hasonló árkategóriában van most valami jobb ajánlat canon/nikon/sony márkákban? Tudom, a Nikon 3500 is jobb lenne, de már kifutott, ahogy nézem, de ha van is, nem találok obis szettben. MILC meg gondolom ennyiért szintén nincs még.
Szóval bármi alternatíva van szerintetek?
-
Dyraxx
tag
Köszi, de akkor mit helyette? Használtat nem akarok venni neki karácsonyra
-
Dyraxx
tag
Szóval, amiben gondolkozhatok, az egy obis szett, ezt kérte.
Amim van rá: 200-250k Ft., minimum APS-C szenzor, Nikon, Canon, Sony (és nem használt, azt nem illik ajándékba ).
Szóval tudtok bármi alternatívát, vagy kénytelen leszek ezt a gyenge 2000d +2 obi szettet megvenni? Esetleg van róla fülesetek, hogy valahol karácsonyig még terveznek valami szett akciót? Idő még van.
-
Rapid136
őstag
válasz Dyraxx #58940 üzenetére
Le kell vele ülni és megbeszélni, hogy kár valami olyasmiért pénzt adni, ami épp erős leszállóágban van (tükrös rendszer) és a vásárlás utáni pillanatban már csak kb. a harmadát fogja érni az árának... a Canonnál ez meg tényleg a legalsó kategória.
A filmes világban volt egy periódus, amikor a tükrös gépekkel megpróbáltak versenyezni a mindent elárasztó kis kompaktokkal és csúnyán leengedték a lécet a minőségben, anyagban. Na ilyesmi történik most a digitális korban, még a márkanevet próbálják eladni, de a minőség már nem az ami volt régen.
Keveset használt, garis, komplett dobozos MILC-eket is ki lehet fogni azért.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Dyraxx
tag
Köszi a segítségeket.
Utánaolvastam ennek a 2000d-nek és hát van baja bőven, valóban. AF kuka, kevés pont, lassú, (vagy kontraszt alapú, vagy a vakut használja segédfénynek, mert nincs rajta, az milyen már?), fix LCD na az is nagyon gáz, lassú kártyahasználat, ami az UHS-I sebességét sem éri el, stb.
Hát ezt én sem ajánlanám senkinek, való igaz. Bár én is csak hobbifotós vagyok, de a 4 éve nyúzott D5300-amat sem cserélném el erre, pedig az vagy 5 évvel régebbi modell a 2000d-nél.
A használttal az a baj, hogy nekem nincs időm keresgetni neki egy keveset nyűtt, jó állapotban lévő példányt, amiért aztán nyilván én fogom tartani a hátamat, ő pedig nem ért hozzá (még annyira sem mint én), de ideje se lenne keresgélni a megbízható használtat.
Szóval nem tudom mi legyen, vagy várok még egy kicsit, hátha befut valami akciós szett decemberig, vagy megveszem ezt, vagy láttam M50-et kit obival 17-45mm vagy valami hasonló méretű, hasonló árban, csak ahhoz nincs második obi. -
lugosi
MODERÁTOR
válasz Dyraxx #58943 üzenetére
Megnéztem az árukeresőn, hogy biztos lesz egy Olympus kit ebben az ársávban aztán csak pislogtam, hogy hol vannak most az árak. Talán kisebb kockázattal jár ha benézel azokra a helyekre, amik üzletek, de foglalkoznak használt cuccokkal is. Pl a 220voltnál van használt részleg (érdekesség, pont van nekik Canon 2000D váz, 85-ért - nem azért írom, hogy ezt vedd). Viszont jé, ott van D610 használtan 200-ért, az egy 50-es obival beleférne a keretbe, és hiába nem milc, szerintem egy nagyon korrekt gép lenne.
Vagy van Olympus E-m10 IV 230-ért, nem tudom ahhoz mennyi lenne egy kitobi, de biztos felette lenne 250-nek kompletten. Van Z50 kitjük használtban, 280-ért.Talán a 610 lenne a legjobb választás, valószínű van olyan objektíved is, amit tudnátok ideiglenesen csereberélni? Ha ilyen értékű ajándékot veszel neki, akkor valószínű családtag, így ez gondolom akár még kivitelezhető is. Ha meg nem jön be neki a fotózás, akkor lehet hogy téged is érdekel az a D610.
[ Szerkesztve ]
-
Dyraxx
tag
Jó kis ajánlatok, köszi! Ezekből tényleg bármelyik jobban megéri, és még attól sem kell tartani, hogy átvernek, mert garit adnak rá.
Ezer köszönet, hogy kikerested ezeket!
-
Dyraxx
tag
válasz lugosi #58944 üzenetére
Hát igen, a D610 nekem is upgrade lenne, de inkább a MILC rendszer felé kacsintgatok majd, ha lesz a váltásra pénzem. (pedig elég bárgyú, hogy ilyen kicsi gépek, mintha játékmasinák lennének a DSLR-ekhez képest - ez némi diszkomfortot okoz, de hát a fejlődés nem állhat meg, ugye? )
Szóval DSLR-be már nemigen érdemes invesztálni, ha jól gondolom.
-
tvamos
nagyúr
válasz Dyraxx #58946 üzenetére
Esetleg Canon R100 kit? Oke, ez nagyon belepo.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
ZS3NI
őstag
Mit vennétek?
M43-ról szeretnék elmozdulni FF irányba. Jelenleg hobbi szinten, család, esemény, portré fotózás megy. Később akár profi munka is szóbajöhet, a végső cél esküvőfotózás lenne.
Sony A7 IV nagyon tetszik, most cashbackkel kb 700k-ra jön ki 4 év garival. Lenne hozzá egy Sigma 24-70 F2.8 kb 400k értékben. Netes videók alapján nagyon tetszik, +pont az autofocus és a Sony E mount miatt. (tamron, sigma obik szuper ár-értékkel rendelkeznek)
A másik esélyes az a Canon R8. Olcsóbb ~525k. Viszont itt csak hivatalos canon objektívek vannak ezek pedig méregdrágák. A fentebb említett 24-70 f2.8 canon L USM verzióban 1M.....
Fontos a gyors pontos autofocus, kisgyerekek miatt... Videó nem érdekel. Esetleg más tipp?
Budget 1M +-200k
[ Szerkesztve ]
IDDQD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest