Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
general
addikt
na egy gondom, anomáliám adódott. a memóriakártya olvasómat nem hajlandó látni semmilyen usb 3.0-ás dugaszban, csak az usb 2.0-ba dugva látom a meghajtót magát.
mi lehet ennak az oka vajon? -
general
addikt
srácok, ebben a legutóbb írt probléma megoldásában tudnátok esetleg segíteni? nincs ötletem és elég para, nagyon kéne..:
nem működnek a pendriveok, kártyaolvasó, külső vinyó az usb 3.0 bemeneteken! áramot kap, felvillan a kártyaolvasó is, de egyáltalán nem látja az eszközöket a gép. az egér és a billentyűzet viszont működik minden bemeneten.
meg még egy apróság, amikor elindul a gép, utána nem sokkal egy mp-re ad egy hangos gitárhangot... ez mi lehet, ki lehet iktatni? ez mondjuk túlélhető, az usb 3 dolog nem.
-
general
addikt
válasz velkeibalesz #35105 üzenetére
-
kushwavez
senior tag
válasz general #35104 üzenetére
IORegistryExplorer-rel nézd meg, hogy a bedugott USB eszköz felvillan-e, vagy sem. Pl nekem a képen: USB 3.0 pendrive bedugva az USB3.0 slotba, megjelenik az SS02-ben (SSXX= SuperSpeed azaz 3.0).
Patchelnem kellett őket, csak az USB 2.0 eszközök (HSXX= High Speed, azaz 2.0) működtek, az USB 3.0-t nem érzékelte.
Itt a Guide hozzá: [link]
Elsőre lehet bonyolult, de szépen le van írva mit hogyan.Ha a guide túl bonyolult ott van a patchelésre a Hackintool is, az talán egyszerűbben írja le.
A kis "i" betűre kattintva elő tudod hozni a guide-ot, amikor végeztél kiteszi az asztalra a kész SSDT-t amit majd az ACPI/patched mappába kell raknod.Illetve próbáld az XHCI-unsupported.kext törlése után.
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
general
addikt
válasz kushwavez #35107 üzenetére
igen, ezt a Hackintoolt én is megtaláltam, de a guide nekem kicsit magas.
- 3.pont, átnevezés, a Cloverben nekem ez a DSDT táblázat üres. saját magamtól írjam be, amit a súgóban ír?
- 6. pontnál, hogy installáljak újabbkexteket....oké, de hogyan kell?
General--»Installed fül nincs is, csak Extensions, arra gondol? így néz ki nálam, valóban nincsenek installálva az usb 3-as portok. -
kushwavez
senior tag
válasz general #35108 üzenetére
3. pont: a DSDT fülön fell hozzáadni az XHCI, XHC1 rename patchet a "+" gombbal, a "List of patches"-t lenyitva pedig ott van az EHC rename patch.
6.: Ha a PCIID egyezik valamelyikkel akkor szükséged lesz egy kextre, esetedben ez telepítve van (XHCI-unsupported.kext a CLOVER/kexts/Other-ben).
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
general
addikt
válasz kushwavez #35110 üzenetére
ok, ez így megvan. a továbbiakat elolvastam, nagy nehezen felfogtam, azért ez nekem elég magas, de megpróbálom végigcsinálni.
amit nem tudok és itt akadok el, hogy pontosan mit jelent az, hogy:
"Reboot with -uia_exclude_ss uia_include=HS01,HS02 boot flags"Majd utána, hogy vegyem ki ezeket a flageket. ezt hol kell csinálnom? Cloverben van valahol, ahová pipát kell tennem majd kivenni? (esetleg Cloverben a Bootnál-Arguments-be írjam be ezeket? ha nem, akkor hol kell?)
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35113 üzenetére
Eddig nem voltak ott? Az, hogy eddig nem voltak ott most meg igen az valóban érdekes, viszont a Clover tud UEFI-t es Legacy-t is bootolni szóval az normális. Véleményem szerint eddig is ott kellett volna lennie.
-
general
addikt
válasz kushwavez #35110 üzenetére
na most beszopattam magam...
a Hackintool usb tabján lévő infó alapján, ahogya te is tanácsoltad, elkezdtem a procedúrát, a 13. pontnál járok, ahol beírtam a - uia_exlude_hs boot flaget, töröltem az előtte beírt -uia_exlude_ss flaget, és most bejön szépen a rendszer, de zéró usb port működik, se egerem, se billentyűzet.. így változtatni sem tudok semmit.előtte a 10. pont egyébként nem tiszta, valszeg ott rontottam el:
az infóban leírt boot flaget beírtam egyben, ahogyan ott a súgóban van, tehát "-uia_exclude_ss uia_include=HS01-HS02", majd rebootoltam, utána azt írja "Change the HS01,HS02 ports to the ones, you have attached mouse and keyboard". oké, értem, azt meg kéne hagyni, hogy éljenek, de hogyan cseréljem ki, mit ért ez alatt pontosan?
én azt csináltam, és lehet, hogy rosszul, hogy Hackintool listájában (fentebbi screenshoton láthatod) nálam HS11 és HS13 (valszeg a két-két hátsó usb2 port, ez 4db port egyébként), na ezekre egyenként jobb klikk és átírtam a HS11-et HS01-re, és a HS13-at HS02-re.
rebootoltam, amint írtam az imént a config listben beírva a -uia___exclude_hs boot flag, DE kitöröltem az uia_include=HS01,HS02 részt.
lehet ezért nincs egerem se más?hogyan tudom visszahozni, hogy legyen egér? megpróbáltam a telepítő usb-ről bootolni, nem adja, az áthúzott nulla iknnal megáll a bootnál.
-
kushwavez
senior tag
válasz general #35116 üzenetére
uia_include=HS01,HS02: a HS01-et és 02-t írd át azokra a portokra melyekben a billentyűzeted és egered van, esetedben ez HS11,HS13 volt. Tehát így néz ki a flag: uia_include=HS11,HS13.
Ha elszúrtad egyszerűen vedd ki mindkét flag-et és bootolj úgy.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
general
addikt
válasz kushwavez #35117 üzenetére
oké, köszi, ez tiszta. de nem tudok semmit beírni, mert nincs se egerem, se billentyűzetem! ezt hogyan csinálom vissza? jelenleg egyetlen usb port sem működik. az install usb megvan, tudok valahogyan bootloni arról, hogy az eredeti config.plist fusson, de az ssd-ről menjen a rendszer?
[ Szerkesztve ]
-
kushwavez
senior tag
válasz general #35118 üzenetére
A Clover-ben 0-t megnyomva (vagy alul az Options-t kiválasztva) az első opcióra (boot-args) menj enterrel, majd megjelenik egy kurzor és ki tudod törölni az ottlevő bootflag-et.
Ez nem változtatja meg a config.plist-ed tartalmát, csak 1 boot erejéig törli.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
general
addikt
válasz kushwavez #35119 üzenetére
nagyon köszönöm a türelmet és a segítséget, megint tanultam új dolgokat, sikerült megcsinálnom, működik az usb 3 a megfelelő portokon! (usb-c eszközöm a telón kívül egyelőre nincs, próbáltam azzal a portba dugva, a töltőkábellel, de nem látta a telót, habár töltés volt, majd veszek egy pendriveot és megcsinálom azzal is, remélem sikerül)
szerk: mégsem egyszerű a sztori, most nézem, hogy usb 2-es pendriveot dugva az usb 3-as portokba nem látja! az állandó 4 usb 2-es portba dugva, ami az egér-bill helye, ott oké. nem tragédia, de elég fura.
ha nem gond, lenne még kérdésem.
1.ki lehet iktatni a 15 db usb port limitet? tehát meg lehet csinálni, hogy mindegyik usb portom működjön megfelelően, vagy a macOS sajátsága, hogy kizárólag 15 db-ot tud kezelni? mivel az usb 3 portok kettőnek számítanak, ez így nem túl sok...
2.a másik dolog egy teljesen más, ám idegesítő furaság, amikor bootol a rendszer, az Aorus logó után, a Clover előtt mindig ad egy hirtelen és hangos gitárhangot, max 1mp, de idegesítő. mi lehet ez és ki lehet valahogy iktatni?
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
tárgytalan.
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
sziasztok!
néhány kísérletezős óra után végre sikerült megértenem és az usb mappinget rendesen megcsinálnom ehhez az alaplapjoz, 15db-on belül vagyok, letiltottam néhány portot, működik minden.
azonban van egy érdekes és idegesítő anomália, minden rebootkor vagy bekapcsoláskor az van, hogy a vezetékes egeremet nem érzékeli, ki kell húznom és ugyanoda visszadugni, onnantól oké. (előtte biosban is oké) a vezetékes billentyűzetnek mellette nincs ilyen gondja. van ötletetek, mi okozhatja ezt, találkoztatok már ilyesmivel?más.
a slide=0 boot flaget hogyan alkalmazom a Cloveren belül? egy leírás szerint az ACPI--»Fixes részen van, de én ott nem látom. rossz helyen keresem? én itt nézem, de másutt sem látok ilyesmit. vagy csak argumentsbe kell beírni, hogy slide=0? esetleg -slide=0?
köszönöm, ha válaszoltok!
-
RaZroX
addikt
A hacklizástól függetlenül, magáról a MacOS-ről lenne kérdésem, úgyhogy maradok is off-ban.
Bnőm megelégelte a Windowsos laptopját és szeretné kipróbálni a MacOS "világát".
Ezért szeretnék neki csinálni egy felhasználói fiókot a hacklin, hogy megnézze milyen, viszont MacOS alatt még sosem használtam több fiókot. Mennyire van kapcsolat több fiók között ? Osztoznak valamin, pl beállítások, appok.. bármi vagy mindenen fiókon külön kell mindent kezelni ? Be tud lépni a saját iCloud fiókjába és szinkronizálni mindent úgy, hogy az enyém érintetlen marad ?This is the way
-
general
addikt
na ez érdekes, a gépen érvényes jelszavam egyszercsak nem működik (tehát amit rendszerszintű módosításoknál, meg egyáltalán bejelentkezéskor kér, utóbbit mondjuk nem használom), nem fogadja el.
mi a franc történhetett, hogy tudok hozzáférni, megváltoztatni? van másik Apple eszközöm, iphone, macbook. -
general
addikt
válasz general #35128 üzenetére
oké, változás, még nagyobb a para, ha tud valaki lécci segítsen! SOS
ahogyan írtam, bekapcsoláskor/újraindításkor nem kéri a gép a jelszavamat, mert kikapcsoltam. DE MOST KÉRI, és mint eggyel feljebb itt írtam, nem mködik a szokásos jelszavam, este jó volt, ma reggel nem. nem tudok bejutni a gépembe!
mi a pöcs ez, hogy lehet? hogyan tudom ezt megoldnai? -
general
addikt
válasz Smiley #35130 üzenetére
nem semmi ilyesmi, egyszerű jelszó, se szám, se y,z. és mondom, este jó volt, most reggel nem... és este nem kérte, most igen. ráadásul úgy vettem észre, hogy csak aludt éjjel a gép, most felélesztettem, majd akartam valami műveletet, amihez kérte az admin jelszót ugye, beírta, de nem fogadta el. mondom mi a fasz. oké, reboot, hátha helyreáll, a bejelentkezéshez úgysem kell. hát most kell, pedig kikapcsoltam.
-
Smiley
addikt
válasz general #35131 üzenetére
Akkor parancsolj:
single user modban inditsd el a gepet aztan mehet az uj jelszo:mount –uw /
launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.opendirectoryd.plist
passwd [unix felhasznaloneved zarojelek nelkul]
reboot
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
general
addikt
válasz Smiley #35132 üzenetére
a színes betűknek van jelentőségük?
nem sikerül. végigviszem, soronként enter, a passwd (felhasználónév) után kéri a régi jelszót, ilyenkor ha beírok bármit, semmit nem mutat, de beírom és leütöm az entert, majd kéri az új jelszót, ugyanígy beírom, de nem mutat semmit, enter, kéri újra, és ezek után hibát jelez, nem okés. újraindítás után egyik beírt jelszót sem fogadja el. gyanítom, a kért régi jelszót nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
kushwavez
senior tag
válasz general #35134 üzenetére
a jelszavakat nem szokta mutatni soha cmd-ben. Ha elrontod azzal jelzi, hogy "Sorry, try again.", majd ha 3 próbálkozásra sem jó akkor kiírja "3 incorrect password attempts". És újra kell próbálni.
-
general
addikt
válasz general #35136 üzenetére
na azt tudtam csinálni, hogy a Clover induláskor volt Recovery mód, azt elindítottam, majd ott terminalt indítottam, beírtam, hogy "resetpassword", létrehoztam egy új felhasználót, azt elindítva a régi felhasználóm jelszavát meg tudtam változtatni. (lehet, hogy volt egy lépés, ahol az új felh. létrehozása nélkül is meg tudtam volna változtatni a jelszót, de már mindegy, nem vettem észre, ha volt. mindezt ezen leírás alapján.
agyfasz az egész, hogy hogyan változott meg a JELSZAVAM magától. -
general
addikt
...uhh, nagyon komoly, rájöttem a hiba okára... nyugodtan ki lehet röhögni, mert tényleg hülye voltam, user hiba történt. klasszik... leírom, hogy legyen egy jó röhögés és hátha okul belőle más is.
nem változott meg a jelszavam, hanem az volt a jelszó, hogy nem volt jelszó... egyszerűen csak rossz helyen kerestem azt, hogy bekapcsoláskor és ébredéskor ne kérjen jelszót.
a Beállításokban a Felhasználók és csoportok résznél emlékeztem a jelszó beállításra/megváltoztatásra (rosszul), na ott nem írtam be jelszót ezt okéztam le, így nem volt jelszó csak enter, ha felugrik ez az ablakocska.
viszont ezt kéri, tehát felugrik az ablak admin szintű változtatásoknál is és bejelentkezéskor is. na én az utóbbit akartam ugye eltüntetni, csak hogy azt nem ott kell, hanem ugyebár a Biztonság és adatvédelem/Általános szekciónál kell kikapcsolni a jelszó kérését. na erre nem emlékeztem. szopacs.mindenesetre arra rájöttem, ennyi haszna volt, hogy ha valaki elfelejti a jelszavát, akkor Recoveryt kell indítani, majd ott, amikor az egyik ablaknál felül lehet kérni Terminált, oda be kell írni a "resetpassword" parancsot és lehet jelszót változtatni vagy új felhasználót létrehozni.
na, sztori vége, köszönöm a figyelmet.
az az egyetlen anomáliám viszont még mindig nem tűnt el, hogy rebootkor a vezetekés egeremet nem érzékeli, ki kell húznom és újra bedugni... mellette a vezetékes billentyűzetnek nincs ilyen baja.
hátha veleki tud megoldást, addig együtt élek ezzel. -
general
addikt
válasz kushwavez #35139 üzenetére
eddig abban volt, pont ez a fura. most átdugtam usb 3-ba, legutóbbi rebootkor oké volt.
egyébként javítom magam, mert rosszul írtam neked a választ, hogy a slide=0 mit fixál: csak random fagyásokat hivatott kiküszöbölni:
slide=0 as a bootflag to prevent random freezing under Acpi > fixes of the config.plist
amit írtam, hogy a sleepből ébredéskor hibaüzit dobhat, ha be van dobva usb ("lemez nincs megfelelően kiadva"), na az nem ez. csak ezt a fixet meg nem találom, pedig kéne, mert csinálja sajnos, de pont nem találom, pedig tudom, hogy olvastam valahol. -
kushwavez
senior tag
válasz general #35141 üzenetére
sleep előtt jegyzeteld le az USB portokat amik használva vannak, majd sleep után nézd meg változott-e valami. Nekem legalábbis a notim csináld olyat régen, hogy sleep előtt nem ment az egyik USB 3.0 portom, csakis sleep után. Ránézve az IOReg-re láttam, hogy sleep után más lett a port "helyzete". Aztán nekiálltam újra az SSDT-nek aztán azóta nincs baj vele.
-
kushwavez
senior tag
kíváncsi leszek a mai eventen jön-e a Big Sur vagy sem, mind3 gépemre felment szépen a beta 9 a legújabb Cloverrel (v5124), készen állnak az upgrade-re. a config.plist-et nem is kellett módosítanom, ugyanaz mint Catalina-n.
[ Szerkesztve ]
-
Senator
aktív tag
válasz kushwavez #35143 üzenetére
Mint már tudjuk, nem jött Pedig egészen jól teker, nekem beta 10 van frissen telepítve. Az egyetlen furcsaság, hogy a videoproc a HEVC encode-decode-ra unavailable-t ir, catalina alatt meg available, gondolom valamit elcseszhettek valamelyik beta-ban, mert a legeslegújabb általam fordított WEG-nel sem megy. UHD 630-at használom a VDA-ra meg azt írja, hogy fully supported
-
kushwavez
senior tag
válasz Senator #35144 üzenetére
nekem elegge rosszul megy a Beta 10. sok minor bug, es par eleg nagy bug:
- Safari uj VP9 decoderje nem mukodik (sok real mac hasznaloknak sem), youtube videok ezaltal nem mennek. Van ra workaround de ez egy eleg nagy bug. (intel GPU-kat erinti, koztuk vagyok en a HD 530-ammal, AMDs gepemen mukodik).
Nekem available a HEVC is meg a H.264 is, nem csinaltam vele semmi extra dolgot Cata ota szoval ja, ez is egy Apple bug lehet, vagy csak kozmetikai bug es amugy mukodik.
- Ha streamelek egy videot Safarin a kernel_task egyszeruen felzabalja a 16 GB RAM-om. Ami meg erdekes, 45 GB RAM-hasznalatot ir ki ( ) amikor ez tortenik, kb hasznalhatatlan a gep amig ki nem lepek az adott oldalbol.Minor:
- Ujrainditas utan ha ramegyek, hogy jegyezze meg a megnyitott alkalmazasokat Safari-n megjegyzi, hogy nyitva volt, viszont az ablakaim csak akkor jonnek elo ha rakattintok az ikonra, es melle megnyit egy uj ures ablakot ami idegesito.
- Valamikor elfelejti a fenyerobeallitasomat es feltolja maxra, illetve alvas utan a hangero es fenyero csuszka mindig csutkan van, holott nincsen maxon egyik sem
Meg meg van egy par minor bug pl a hatterkepekkel, interfeszekkelDe amugy az overall sebesseg az eleg jo, egyedul Safarin idegesit nagyon ez a dolog, emiatt konkretan Chrome-ot kell hasznaljak (legfokepp a RAM zabalas miatt)
Beta 9 nekem jobb volt sokkal.Nagyon vartam amugy, de inkabb kesobb jojjon es kapjunk jobb rendszert mostmar ugy vagyok vele... a bootloaderek keszen allnak ra.
-
Senator
aktív tag
válasz kushwavez #35145 üzenetére
Na hát ez az, hogy catalina 15.7 alatt megy nekem is a hevc big surral ugyanazzal az efivel nem ujrainstallaltam a beta 10-et, felraktam a beta 3-mat is, smbiost cseréltem, opencore-t frissítettem 0.62-re teljesen tökmind1, hogy mit csináltam, hevc akkor is hevc unavailable. Aztán eszembejutott egy régi boot argument ... shikigva=32 shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94 és lett hevc... de, hogy miért kell big sur-nak, mert se mojave se catalina alatt nem kell azt nem tudom.
Nálam egyébként elég tűrhetően megy a cucc, Geekbench eredmények is rendben vannak nagyon, youtube-bal semmi problémám nincs, tulajdonképpen egyelőre meg vagyok lepődve eléggé... A design-tól hánytam nagyon sokáig, most valahogy kezdem azt is megxzeretni. Én OpenCore-ozok már a 0.54-es verzió óta, jól elvagyok vele -
kushwavez
senior tag
válasz Senator #35146 üzenetére
Én egyszerűen nem tudok megválni a Clover-től, nagyon meg vagyok vele elégedve, multi-boot szempontjából nekem tökéletes és a GUI is elég kényelmes config.plist szerkesztése szempontjából, OpenCore-ban mindenféle anomália volt multi-bootkor, a Linux boottal nagyon sok baja volt, meg néha a Windows-nak volt problémája néha a Linux-nak teljesen random, meg még random leresetelte az NVRAM-ot is ami teljesen összezavarta a bootot.
Nem néztem geekbench-t, de szerintem nekem is szép eredményeket produkálna.
-
őstag
Sziasztok!
A Linus tech tips csatornán van egy érdekes videó, ahol egy linuxos virtuális gépen bekonfigurálnak egy hackontosh-t, elindítják, állítgatnak benne még pár dolgot, majd egy valós gépre átdobják és simán fut! Érdemes lenne a videóhoz magyar feliratot készíteni, sokaknak hasznos lenne! Valaki megcsinálhatná .srt formában a feliratot, feltölthetné valahová, és akkor a videót letöltve magyarul nézhetnénk, illetve be küldhetné Linus-nak hátha jóváhagyja és akkor az online videóban is elérhető lesz.[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Smiley
addikt
válasz attilav2 #35148 üzenetére
Ez nem uj dolog, unix rendszer, oda masolod ahova akarod. En egy idoben ugy csinaltam, hogy a macbook-on feltelepitettem meg beallitottam mindent, aztan atmasoltam a tobbi hackintosh disk-re a kesz rendszert. Ma peldaul melozunk es az egyik linux-os gep kap uj vasat, ott is pont ugyanez fog tortenni, hogy egyszeruen csak atmasoljuk az egeszet sima cp-vel.
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
veterán
Szervusztok!
Ismerosomnek telepitettem egy Catalinat a laptopjara, tok jo, hogy magyarul szol hozza, am van egy problema(nk):
Az alap magyar kiosztas es a billentyukre szitazott karakterek nem egyeznek meg.
Van olyan keylayout fajl ami a rendes kiosztassal - tehat, hogy a 0, hosszu i, kukac stb. a megfelelo helyen legyen - rendelkezik?
Koszi!Udv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- 3 havi XBOX GAME PASS Ultimate PC-re Xboxra
- Casino Deluxe 2(Sierra) pc játékszoftver
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest