Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
zoli62
addikt
Miután meguntam a Gnome-t, illetve könnyebb asztali környezetet kerestem, eleinte az LXDE-t használtam. Később kipróbáltam az XFCE-t, és annál is maradtam. A különböző diszttrókban az LXDe inkább nem hivatalosként szerepel. Magát az LMDE-t is kipróbáltam három éve, és ami alapvetően jó benne, az a rolling release. Tavaly viszont a Mintnél elindult az LTS, így fizikai gépen is váltottam., és telepítettem. Átlag felhasználásra tökéletesen megfelel. Az asztal eddig kétszer fagyott le teljesen böngészőhasználat közben, de legnagyobb meglepetésemre automatikusan bejelentkeztetett. Amikor ez sem segít, akkor még mindig ott van a konzol.
-
lev258
veterán
A fagyásnak mindig oka van. Lehet nézni a dmesg-et meg a log-okat. Kérdés, hogy ilyenkor Ctrl+Alt+F2-re reagál-e. Nálam is előfordul egy régi integrált Intel-es gépen, mert belefut egy bug-ba, de mivel csak nagy ritkán történik és le tudom állítani szabályosan konzolból, így lusta vagyok frissíteni a dolgokat, meg nem is nagyon akarok belenyúlni a Mint-be ilyen mélyen (kernel, mesa csere).
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Fenyő
őstag
Alapvetően én is az xfce-et preferálom, stabil, gyors de mégsem fapad, lmde 2 -höz is várok egy xfce remasteres telepítőt az lxde teljesítményben már nem hoz annyit, ellenben már kissé kényelmetlenebb.
Fagyást én még rövidke Linuxos pályafutásom alatt leginkább a 11.2 adobe flash és hardveres videodekódolás esetén tapasztaltam, de az nem a Linux hibája, hogy az Adobe már nem fejleszt rá, amúgy meg hardveres renderelés, szoftveres dekódolás kombó vagy pepperflash esetén sosem volt még gond. A 4.8-as xfce-vel még tapasztaltam némi bugzást, de 4.10-12 a stabilitás mellett kifejezetten bugmentes is, nem véletlen a lassú fejlesztési tempó.
Lmde-nél pont a rolling (testing repó) okozta a galibákat/bugokat, Lmde 2 már a stable repóra épül így vélhetően az lmde-ben tapasztalt kellemtelenségeknek is búcsút lehet inteni, rolling kiadási modellt amúgy is leginkább az Arch alapú disztrók követik (és mivel ott van a leginkább tapasztalat vele, így ott is működik leginkább).[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
tolvaj!
őstag
A 17.1 x86 is tud fagyást produkálni. A pendrive lemezkép- írót ha elindítom ( lemezkép bent, pendrive csatlakoztatva) garantált a cinnamon fagyása. Ctrl+Alt+F2-> parancsoros felület van, de ha visszatérek F7-vel ugyanaz a letermedt kép fogad.
Ha aki mer az nyer, akkor aki merít az nyerít?
-
Fenyő
őstag
válasz tolvaj! #2705 üzenetére
17.1 Xfce alatt ilyet még nem tapasztaltam, pedig írtam már ki pár isot a beépített pendrive lemezképíró progival (mondjuk egy gyengébb gépet ntfsről írva azért be tud lassítani), bár cinnamonnal nincs túlzottan sok tapasztalatom de nem hinném, hogy ilyen hibát benne hagynának, lehet, hogy nálad vmi egyedi esetleg hardverspecifikus esetről lehet szó...
-
tolvaj!
őstag
Hát pedig. Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra. Xfce vagy lxde fagyásról nem sokat olvastam én sem, de cinnamon több fórumon is említve van. Ja igen, minden usb porton és több különböző pendrive, valamint lemezkép variációval is fagyás az eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiel Ston
senior tag
A cinnamonnal nekem sem voltak gondjaim, igaz inkább más jellegű problémáim voltak vele, viszont érdekes, hogy KDE-re váltottam a cinnamont, és hibátlan lett minden. Nincs fagyás, se semmi bosszantó dolog....(mondjuk fagyás max wine alatt történt 1-2 alkalommal....)
[ Szerkesztve ]
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Egy kis súgást kérnék.
XFCE rendszert használok.
Olyan gondom van, hogy az alvó módot ( opsz az windows, bocsi nem rég váltottam ), vagyis a felfüggesztést szeretném rajta belőni.
Energiakezelőben be is állítottam mindent, működik is szépen ( megfeleő időben altatja a gépet ), de visszalépéshez a bekapcsoló gombot kell megnyomnom.
Ha billentyűzet sleep gombját megnyomom elalszik, de egyből fel is ébred a masina.Tehát amit szeretnék: Billentyűzet sleep gomb lenyomásra elalszik ( és úgy is marad ), visszatéréshez a billentyűzet bármely gomb megnyomása.
Van erre valami megoldás?
Illetve még valami a hibernálást hol lehet teljesen letiltani? ( meg se jelenjen )
https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
nagyúr
válasz tolvaj! #2708 üzenetére
"Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra."
Mármint a te gépeden, ezt azért nyugodtan tedd hozzá, mert fenti megfogalmazásod annak ellenére, hogy kissé sántít, elég axiomatikusra sikeredett.
Az, hogy több fórumon is említve van a Cinnamon fagyása, jelent valamit egyébként? Kiderült az is, hogy mi okozza?
Nemrég olvashattuk, mit szenvedtél az Nvidia driver miatt, az is a Cinnamon miatt volt?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Blabcsi #2710 üzenetére
A hibernálás kik apcsolására van egy terminal parancs:
sudo mv -v /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /
visszakapcsolásra is:
sudo mv -v /com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d
forrásA többi kérdésre is megtalálhatod a választ, ha átolvasod ezt a fenti remek site- ot!
-
tolvaj!
őstag
válasz ubyegon2 #2711 üzenetére
A többi -akár külföldi-fórumokon, nemhiszem, hogy mindenki az én gépemet használná.
A magyarázatom, ami magyarázatra nem szorul ...
Nem, hanem a mint miatt. Nem kísérleteztem a plusz tárolókkal. Jelenleg az asztali gépen ubuntu stúdió fut, a notimon használom a mintet, oda tökéletes, de ez a régi grafikus kártya miatt is van persze.Ha aki mer az nyer, akkor aki merít az nyerít?
-
nagyúr
válasz tolvaj! #2713 üzenetére
Látom, nem érted a lényeget, ami annyi, hogy ne írj be ide megalapozatlan megállapításokat, mint ez itt:
"Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra." melyik, minél, hol, miért?
Az, hogy több fórumon is felvetődik, még nem bizonyít semmit, itt is található egy ilyen bejegyzés és a fagyásnak sok köze nincs az említett DE- hez!
Attól, hogy valaki Cinnamon felületet használ és hw hiba miatt fagyásokat, nem megfelő működést tapasztal, még nem a DE- t kell hibáztatni, függetlenül attól, hogy nagyobb rendszerigényű asztali felület, mint az XFCE, MATE és az LXDE.Arra is gondolnunk kell, hogy ezt a topikot olvassák olyanok is, akik most szeretnének először Linuxot telepíteni és értelmezhetetlen félmondatokba csomagolt megállapításokkal megtéveszthetjük őket! Ha nem ez a célod, akkor fogalmazz úgy, hogy ne legyen megtévesztő.
A topiklakók nevében is
Abszolút kezdőként hasonló megállapítások térítettek el az Ubuntutól, később kiderült, hogy nem azt utálják a felhasználók, hanem az új kezelőfelületet! De nem ezt írták![ Szerkesztve ]
-
tolvaj!
őstag
válasz ubyegon2 #2714 üzenetére
Így már én is értem a problémád, hogy kifejtetted! Valóban, elnézést a fogalmazásomért, legközelebb próbálok pontosabb lenni! Nekem sem célom félrevezetni senkit, de legközelebb te se hurrogással kezd. Így, hogy kifejtetted rögtön értem és megértem!
-
Fenyő
őstag
válasz Blabcsi #2717 üzenetére
Billentyűzet beállításoknál van egy olyan fül, hogy alkalmazás-gyorsbillentyűk, itt az egyes alkalmazásokhoz lehet billentyűt/kombinációt rendelni, csak ehhez tudni kéne a pontos suspend commandot, pl. xfce4-session-logout --suspend -et próbálnám meg először.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Blabcsi #2723 üzenetére
Nálam megnéztem asztalin működik, xfce-s lapos most nincs kéznél, de másik lehetőség, hogy xfce energiakezelőben az alvás gomb megnyomásakor a felfüggesztés választása, persze ha a sleep gombot már hozzárendelted a fentebbi parancshoz a billentyűzetbeállításoknál, akkor azt előbb töröld...
[ Szerkesztve ]
-
Blabcsi
senior tag
Töröltem, a többi így van belőve:
Sleep gombra elalszik, de rögvest fel is kel.
Nem lehet, hogy valami nem engedi szunyálni? ( automatikusa becsatoláson van egy háttér vinyó, usb bill, egér, webcam )
https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
Fenyő
őstag
-
Blabcsi
senior tag
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint 17.1 KDE 64bit van fent. Szeretnek a CS:GO-val jatszani, de mikor a jatekban csatlakozom egy szerverhez vagy sajat magam hostolok, a palya betoltese utana szinte fekete a palya. Nehany objektumot megjelenit, de ennyi. Milyen vga drivert kellene feltennem?
Intel HD 4600-as gpu-val akarok jatszani. Ja amugy az intel oldalarol telepitettem az 1.0.8-as ubuntu 64 bit-es drivert, de igy se jo.Valaszokat elore is koszonom!
Udv Skilly
HyperX
-
lev258
veterán
Azt az Intel frissítő progit 14.10 alatt nem is ajánlják (a Mint 14.04 alapú). Amúgy phoronix-on láttam teszteket HD 4600-zal és ott nem jeleztek problémákat. Kíváncsi lennék, ez esetleg Mint specifikus dolog-e, vagy egyéb oka van. Esetleg a játék grafikai beállításaival próbáltál játszani?
-
Skilly
aktív tag
Na nem adtam fel, kicsit keresgeltem meg. Sikerult megoldani.
Nyilvan az fps nem annyi, mint windowson de legalabb tudok jatszani.A kovetkezot telepitettem terminalban:
sudo apt-get install libtxc-dxtn-s2tc0:i386
Utana terminalban futattam a steamet, mar mint onnan inditottam:
force_s3tc_enable=true steam
Majd a steamen belul a CS:GO-t a kovetkezo beallitassal futtatom:
force_s3tc_enable=true
Lehet, hogy az utolso ketto hulyeseg, mert azert kezdo vagyok a linuxban, de SIKERULT! Mukodokepes lett.
Ezekiel Ston
Szoval probald ki Te is igy, meg masoknak is ajanlom. Remelem tudtam segiteni.lev258
Persze, probaltam mindent a CS-ben, de nem lett jo. Ahogy fentebb irtam, ugy sikerult megoldani. En meg kezdo linuxos vagyok, csak igy tudtam megoldani.Udv Skilly
[ Szerkesztve ]
HyperX
-
lev258
veterán
Nekem épp a napokban egy Wine-on keresztüli Steam-en futtatott játékhoz kellett ez az S3TC, de elég volt rendszer szinten aktiválni.
Na, neten megtaláltam azt is, mi ez és miért nem aktivált alapból Linux-on.
[link][ Szerkesztve ]
-
Ezekiel Ston
senior tag
Hát őszintén szólva, most van a laposon egy jól működő winfos 8.1...de mindenképp kipróbálom amit írtál, mert kíváncsi vagyok így tud-e valami változni nála...
Az asztalin semmi gond nincs MINT alatt. Szépen fut a battle.net is...szóval csak laposon az intel szívatott... -
Dr.FantastiK
őstag
Feltettem a Mint 17.1 KDE verziot.
Sajnos meg mindig megvan az a hiba hogy az OOFFICE nem tudja megnyitni a Halozaton megosztott file-t !!!!!!!!!!!!! ez regi Bug ,, joo lenne mar vegre javitanak !
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
-
lev258
veterán
válasz Dr.FantastiK #2736 üzenetére
Egy kicsit legyél részletesebb. A fájl maga elérhető (másolható, megnyitható, ...) csak a LibreOffice nem veszi be a hálózatról? Hibaüzenet?
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
@tolvaj!: +1, RAM, legalábbis az asztali gépemen hasonló tünetekkel az volt a lúdas. Ott kicsit több lehetőség volt a tesztelésre persze, mint egy laptopnál. De ha már a BIOS-ig sem jut el, akkor az nem azért van, mert épp új rendszert telepítesz, bekapcsolás után pár másodperccel a gépednek épp fogalma sincs arról, hogy mit csinált három perce.
Amit esetleg nézz még meg: a felmelegedés. Nagyon érdekes hibákat tud okozni, és ha CD-ről, DVD-ről telepítesz (pláne hosszú-hosszú órákon keresztül ), esetleg a meghajtó felmelegítette a lemezt magát (emiatt nem látja az olvasófej), de akár a környezetét is. Volt egy korábbi laptopom, ami csak akkor volt hajlandó CD-t lejátszani, ha előtte a laptopot a sarkainál könyvekre tettem, hogy tudjon alul szellőzni...
(uppsz, ez egy két napos post volt, ilyen régen voltam itt...?)
[ Szerkesztve ]
-
-
lev258
veterán
válasz Dr.FantastiK #2739 üzenetére
Open vagy Libre? Ezt tisztázzuk. Ha Terminálon keresztül nyitod meg, akkor mit ír? Ha átmásolod és utána nyitod meg, minden rendben?
-
vonalzoo
csendes tag
válasz Dr.FantastiK #2739 üzenetére
Szia, csatolni próbáltad a hálózatot? (pl: sudo mount.cifs //192.168.1.106/Volume_1-1 /media/halozat -o username=vonalzoo,password=pw )
Nekem pl. az alap videólejátszó enélkül is, vlc meg csak így játsza le a filmeket. -
Fecogame
veterán
Kernelből érdemes mindig a legfrissebbet használni? 3.13-as vagy 3.16-ost üzemeljem be?
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Dr.FantastiK
őstag
Igen , LibreOffice, az van benne a Mint 17.1 KDE-be.
Samba megosztasrol van szo, user es jelszo megfelelo, irasi jogosultsag OK, sem ugy nem megy ha XLSX sem ha ODF ... ha behozom 'local' mappaba, csak ugy joo...
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
-
lev258
veterán
válasz Dr.FantastiK #2746 üzenetére
Itt nézz körül. Írnak megoldást, ami elvileg 14.04 alatt is működik. [link]
Írnak néhány KDE specifikus dolgot is, érdemes elolvasni.[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz Dr.FantastiK #2748 üzenetére
Mennyire megoldható, hogy a hálózati mappát ne sambán keresztül, hanem NFS segítségével csatolod? Nem biztos, hogy ez megoldaná, de könnyen lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest