Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adsl
aktív tag
Sziasztok.Most ismerkedem a Linux mint rendszerrel.Lenne pár kérdésem.Pendrive-ról Live módban használom egyenlőre míg meg nem ismerem.A kérdésem az lenne hogy a dátumot mindig jól mutatja de az időt hiába állittom be az mindig 1 órával kevesebbet mutat és minden bekapcsolásnál be kell állíttanom.Amit még nem értek hogy a Wifit miért kapcsolja be minden indításnál?Biztos lesz még kérdésem mert elég kezdő vagyok.Segítséget előre is köszönöm!
-
lev258
veterán
Van rá megoldás. Az időre: valamelyik rendszert rá kell venned, hogy a másik beállítást használja. Ennyi. Ha csak egy rendszer van fenn, nincs vele gond. A wifi meg szintén rendben lesz, nálam megmaradnak a beállításai telepített rendszeren. Az, hogy a pendrive-on van hely, nem jelenti, hogy menti is a beállításokat. Ezt a pendrive készítésénél kell bejelölni, amennyire emlékszem.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
spammer
veterán
válasz mefistofeles #2049 üzenetére
Thunderbird, ha kellenek a funkciók, ha elég egy fapadosabb minimál is, akkor ránézhetsz a Geary-re (kép).
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Dhampir
félisten
válasz mefistofeles #2058 üzenetére
A Geary nem rossz, de néha behülyül és akkor megsokszorozza a leveleket. Esetleg a Sylpheed-et érdemes kipróbálni, ha egyszerűségre vágysz, de én még nem használtam, csak más felhasználó javasolta.
Az Evolution elég részletesen konfigurálható, engem kissé a Windows Live Mailre emlékeztet.[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz fradi81 #2063 üzenetére
A jelenség is pont ugyanez. Pedig már majdnem legyalultam a windows.
Egyébként ha két vga van a notiban, hd4000 és egy nvidia, akkor a mint terheléstől függően használja őket, vagy ha az nvidia driver be van töltve akkor csak azt? notinál ugye ha épp csak netezek, akkor az akku miatt nem mindegy.
-
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Ezt adjátok össze... Alap telepítésben a Mint-ban van a Videók nevű program (egész pontosan a Súgó szerint Videók 3.10.1), illetve a VLC. Emellé telepítettem az SMPlayert.
Minden rendben is volt egész tegnapig. Tegnapelőtt jelezte a Frissítéskezelő (egész pontosan a Súgó szerint mintupdate 4.8.1), hogy van egy biztonsági frissítés, amit telepítettem, majd restart a gépnek.
Azóta videók alatt hang csak az SMPlayer-ben van, sehol máshol.Előzmény:
Telepítettem a Mate ablakkezelőt, mert az jobban tetszik, mint a Cinnamon, viszont azzal meg az volt a para, hogy ha lenémítottam a Mate-ba a gépet, akkor csak Cinnamon alatt tudtam visszaállítani a hangot.
Úgyhogy letöröltem a Mate csomagokat. Ez viszont már a hiba után volt, nem tudom számít-e valamit...
Valaki tud valamit segíteni?Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
spammer
veterán
válasz toth_janika #2065 üzenetére
Mentsd ki a home-ból, ami kell, aztán reinstall MATE verzióval, ha az tetszik. Valószínűleg gyorsabban megvan, mint kinyomozni a hibá(ka)t, meg össze-vissza gányolni újra a csomagokkal. Telepítés és a programok installja után a kimentett konfigokat vissza tudod másolni újra a home-ba.
Amúgy borzasztóak ezek a program átnevezések, amikor a készítők átnevezik őket ilyen egyszerű, semmitmondó nevekre, mint "Videos", "Files" (magyarul meg "Videók", "Fájlok"). Amikor meg hivatkozni kell rá, akkor meg az egyszeri júzer azt sem tudja, melyik az a konkrét program. Mondjuk az eOS is ezt csinálja.
[ Szerkesztve ]
-
toth_janika
őstag
válasz spammer #2067 üzenetére
Tudod az a para, hogy ahhoz, hogy újra rakja a Mate-t ahhoz ki kell venni a vinyót a notiból, WIN alatt formázni, majd a telepítés közben újra létrehozni a partíciókat...
Azért van ez így, mert a BIOS-t a szervízbe lejelszavazták, és hát emiatt nem tudok a belépni, és átállítani a boot sorrendet, ezért ki kell nyírni a vinyót, hogy boot-olhassak lemezről...
Hát ha lesz egy kis kedvem meg időm lehet nekiesek...Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
spammer
veterán
válasz toth_janika #2068 üzenetére
Hát az bizony gázos. Azért kíváncsi lennék, mégis miért jelszavazzák le más gépét, ráadásul miért nem kaptad meg a jelszót a saját gépedhez? Na de a lényeg: gyakran a BIOS-on kívül is elő lehet hívni valamelyik F gombbal a boot sorrend választót. A te gépeden nincs erre lehetőség? Mert akkor az tényleg szívás.
-
Fenyő
őstag
válasz toth_janika #2068 üzenetére
Ha nem ősrégi laposról van szó, akkor nem kell biosba lépni, hogy változtass a bootsorrenden, ált F11/F12/F8 gombokkal előhozható a bootmenu, amiből kedvedre választhatsz, hogy melyik médiáról szeretnél bootolni.
Amúgy az LMDE 2 (Betsy) leszek majd kíváncsi, átállnak Debian stable-ra, a Jessie (Debian 8) stabil megjelenése után vmivel gondolom, így rolling disztró lévén ~2 évente fájdalommentesen lehetne átállni új stabil verzióra, miközben nem kéne szívni egy pőre Debian beállítgatásával, mondjuk nagyon új gépekre lehet nem a legjobb választás, de egy régebbi masinára jó lehet, egyedül az XFCE verziót (ill mások lehet a KDE-t) hiányolom, de egyrészt a magyar Linux Mint oldalra fel szokott kerülni a remasterelt verzió, ill közösségi alapon a SolidXK projekt is foglakozik a XFCE/KDE nem hivatalos Lmde verziókkal.
Szerk; Lassan válaszoltam.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
toth_janika
őstag
és spammer:
Köszönöm a válaszokat. F12-vel elő lehet hívni, de csak akkor, ha nincs operációs rendszer a gépen. Ha bármi van rajta, akkor elindul, és nem változtathatok rajta. Ezt nem is értem...
Ez egy Samsung noti, egyszer bekerült a szervízbe, mert vinyó hibás volt. Visszakaptam, nem is foglalkoztam vele hosszú ideig, mert jó volt a WIN8 rajta, de utána akartam telepíteni az Ubuntut, mert már elegem volt a winfosból... Erre jött a kálvária, hogy adják meg a jelszót, de állításuk szerint ők nem tettek rá semmit, és hát én sem, akkor vaj' ki volt...
Mondták, hogy kisütik a BIOS-t x ezer ft-ért, meg a futár díjáért, amiért elküldöm hozzájuk, mert én vidéki vagyok... Úgyhogy jött a szívás...Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
V.Stryker
nagyúr
Ilyenkor el tudok ám keseredni. Már majd mindent kipróbáltam, amit windows alatt használok, hogy ki tudom váltani és akkor átállok. Erre már épp a win legyalulás előtt valamiért újraindítom és összeszarja magát az egész. Na és ilyenkor marad a win.
Nem is értem ezeket a hibákat, mert a Mint -nél elvileg mindent kitesztelnek jobban, mint az ubuntunál, hogy véletlenül se kerüljön be olyan, amiből ilyesmi lehet. Erre tessék.
-
-
lev258
veterán
válasz V.Stryker #2072 üzenetére
Amennyire tudom (bár biztos nem vagyok benne), a probléma gyökere az, hogy a Mint saját desktop manager-t használ (MDM), míg a többi disztró általában az LDM-et. Valamiért az Nvidia driver az előbbivel még nincs kibékülve, legalábbis a kényelmesebb videókártya váltáshoz is az LDM feltelepítését ajánlják. Alternatív lehetőség: Ubuntura felrakod a Cinnamon-t. Ezzel elvileg megszűnik a probléma. Mint-nél, ha nullázod az ide tartozó beállításokat, illetve ahogy írtam, Intel-re váltasz, akkor elvileg nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Feltelepítettem egy 8 gigás pendrive 4. partíciójára a Linux Mint-et úgy, hogy egy másik pendrive-ra kiírtam a live CD-t, arról boot-oltam, majd a grafikus környezetben telepítettem a cél 8 gigásra a rendszert. A grub2-t is erre a partícióra raktam, az eredeti (1.) grub legacy-ról chainloaderrel jövök át a Mint betöltőjéhez, amikor ezt akarom (akarnám) használni. A telepítő által létrehozott grub.cfg-ben átírtam a hd1-eket hd0-ra. A rendszer azonban nem tölt be, már két napja ezzel szórakozok, az initramfs-ig eljut, ott busybox-ba dob. Amit elkapok a hibaüzenetekből, nagy valószínűséggel a root filerendszert nem tudja mount-olni.
Könnyen lehet, hogy a kernel-betöltő sor root paramétere nem megfelelő - de a busyboxban egyszerűen nem látom, mit kellene oda beírnom, hogy működjön. blkid nem mutat meghajtókat, /dev/disk üres. Ja, és a dmesg parancsot sem tudom megfelelően használni, mert egyszerűen nem működik a dmesg|more, ugyanúgy végigszalad a képernyőn a teljes log, mintha a more nélkül adnám ki.
A teljes helyzetleírást már egyébként leírtam az Ubuntu fórumba, ha valaki késztetést érez, itt meg tudja nézni (nagyszerű írás, blog postnak, esettanulmánynak is kiváló, képernyőfotókkal )
De itt nem nagyon reagáltak a nálamnál hozzáértőbbek.
Ide berakom a jelenlegi grub.cfg-t: [link]
Valakinek valami ötlete a fentiek közül bármelyikre...?
-
Vladi
nagyúr
válasz toth_janika #2065 üzenetére
Rendszer szinten elállítódott a hangod. Az smplayer a saját feje után megy, a többi a rendszer alapértelmezettet akarja használni. Vagy fordítva.
Ez az elméletem.(#2068) toth_janika:
Akkor a szervíz jelszavazza vissza.
il sole non sorge più ad Est!
-
Bohus
aktív tag
válasz nemurea #2074 üzenetére
A képernyőfotóból az lehet kiszűrni, hogy a megadott címke szerint nem tudja beazonosítani a root partíciót. Vélhetően azért nem, mert rossz helyen keresi. A grub.cfg bejegyzéscímeiben az sdb7 utal a betölteni kívánt kernel helyére, ami ugye már a második merevlemezen található, a hd1 hd0-ra állítással szerintem csak rontottál a helyzeten. A hdd lehet az első lemez a gépben, a pendrive csak a második.
Update-grub paranccsal vissza kell állítani az eredeti állapotot és ott nyomozni, hogy hol akad el a folyamat.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm a tippeket! Megvan az eredeti grub.cfg, visszaállítom és onnan indulok. Abban nem vagyok biztos, hogy a BIOS és a GRUB HDD-nek vagy USB-s memóriakártyának látja-e a pendrive-ot, gyanús a hdd, legalábbis BIOS-nál egy kategóriában van a tényleges merevlemezzel.
Amúgy csak én írtam át kézileg címkére, előtte UUID volt megadva, ami sokkal egzaktabb - de az eredmény ugyanaz volt.
A fentiektől függetlenül a busybox-ban a blkid-nek nem kellene mutatnia a lehetséges drive-okat? vagy sudo blkid-vel kellene próbálkoznom...?
-
Bohus
aktív tag
válasz nemurea #2077 üzenetére
Nem kell kézzel visszaállítani a grub.cfg-t, a sudo update-grub újra fogja generálni az állományt. Láttam kézzel állítottad át uuid-ről label-re ami nem túl szerencsés, mivel a grub.cfg-t " (a régi grub menu.lst-jével ellentétben) nem javasolt kézileg szerkeszteni. Hivatalosabb - és kevesebb hibalehetőséggel jár - ha az /etc/default/grub állományban kiveszed a #-t a GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true sor elől, és engedélyezed - vagy ha nincs, akkor beszúrod - a GRUB_ENABLE_LINUX_LABEL=true sort, majd sudo update-grub.
Ha visszaállítod a telepítés utáni állapotot, akkor ugye marad az eredeti probléma, hogy miért nem indul a Mint. A chainload után a GRUB2 menüben kellene parancssorra váltani, - ami nem bash, itt nem fog minden linux parancs működni - és manuálisan megpróbálni boot-olni. Ha ez sikerül, akkor már ki lehet következtetni, hogy hol a hiba a boot.cfg-ben.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Ezekiel Ston
senior tag
Valaki tudja esetleg, hogy hogyan kell legoptimálisabban beállítani az ATI márkájú videókártyákat linux mint 17 alatt? Mikre van még szükség beállítás terén? Szépen működik még most is de kíváncsi vagyok, hogy milyen lehetőségek vannak még.
-
nagyúr
válasz Ezekiel Ston #2079 üzenetére
Ha működik, akkor mi lenne még jó pluszban? Ha a nyíltat használod, sok dolgod nincs vele, ha meg az fglrx- et, akkor fel lehet rakni hozzá a catalyst control centert, amiben állítgathasz.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
fradi81
veterán
válasz Ezekiel Ston #2081 üzenetére
Milyen gép, milyen weboldal, milyen videó?
moto g72, Ninebot d28e
-
Fenyő
őstag
válasz Ezekiel Ston #2081 üzenetére
Milyen vas van alatta, ill. milyen böngészővel / flash-el használod?
Gyenge gépre (egymagos, gyengébb korai 2magos) max XFCE verzió való, Cinammon, KDE nagyon meg tudja enni, másrészt a Linuxnak nem a legjobb a flash kezelése, ez főleg gyengébb gépen adobe flash esetén (amit 2012 óta nem fejlesztenek Linuxra) jön elő, egyrészt vannak 3rd party megoldások (smpalyer/smtube, minitube, ill bönésző addonok open with, flash video downolader), másrészt Chromium alá fel lehet tenni a pepperflash-t, ami naprakész és a régebbi és újabb vasakból is sokkal többet kihoz, ill. Firefox alá létezik a frehsplayer wrapper (npapi-ppapi fordító) pepperflashez.
Szerk; Azon vason nagyon nem kéne szaggatnia, izomból meg kéne oldania.[ Szerkesztve ]
-
Ezekiel Ston
senior tag
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz Ezekiel Ston #2084 üzenetére
Firefoxot használok.
-
Fenyő
őstag
válasz Ezekiel Ston #2085 üzenetére
Próbáld ki pepperflash-el Chromium alatt, az eleve több szálra van optimalizálva, ill sokkal hatékonyabban és jóval több vga karival támogatja a hardveres flash gyorsítást.
-
Bohus
aktív tag
válasz Ezekiel Ston #2085 üzenetére
Elég sokat bajlódtam, mire ATI kártyával beállítottam a hardveres flash gyorsítást. Nyílt driver mellett a megoldást az alábbi három parancs hozta meg:
sudo apt-get install mesa-vdpau-drivers
sudo mkdir /etc/adobe
sudo echo -e "EnableLinuxHWVideoDecode = 1\nOverrideGPUValidation = 1" | sudo tee /etc/adobe/mms.cfgEzek után már működött a flash gyorsítása Firefox alatt. Egyetlen bosszantó apróságon nem tudok túllépni: nem tudok bárhová ugrani a videókban, a seeking legtöbbször bedönti a flash bővítményt.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
nagyúr
sudo echo -e "EnableLinuxHWVideoDecode = 1\nOverrideGPUValidation = 1" | sudo tee /etc/adobe/mms.cfg
Ha kijelölöd és a programkód- ra nyomsz hsz szerkesztésnél, akkor egy sorba rendeződik.
5 percen belül érdemesebb szerkeszteni a hozzászólást új hsz helyett!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Fenyő
őstag
Ezt az mms.cfg-és dolgot próbálgattam és is, de nem vettem észre érzékelhető változást, mondjuk elvileg ezekkel a karikkal, driverekkel van értelme próbálkozni;
Atis zárt drivert én is kerülném, ha nem muszáj, mostanában a nyíltak már meglepően jók, azokkal legalább biztos nincs galiba.
-
Ezekiel Ston
senior tag
Köszönöm a tanácsokat, válaszokat.
-
stingy2
senior tag
Sziasztok. Pár napja azt játssza velem a mint, hogy minden egyes bekapcsolás után manuálisan kell csatlakozni a wifihez. Rejtett hálózat, automatikus csatlakozás bejelölve, eddig (kb2 hónap) tökéletesen működött.Találkozott már valaki ezzel? Köszi
INTJ
-
adsl
aktív tag
Sziasztok.Az normális hogy mindig bekapcsol a wifi mikor a Linuxot használom?Win 7 nél csak akkor kapcsol be ha Én bekapcsolom.
-
spammer
veterán
Nem tudom, hogy Mintben be lehet-e állítani, hogy ne kapcsoljon be automatikusan, de ha grafikus felületen nem lehet, de akkor ezzel meg tudod oldani:
Terminálba:
gksudo pluma /etc/rc.local
Ha nem a pluma a szövegszerkesztő a te rendszereden, akkor írd oda a pluma helyett azt, amit használsz (Linux Mint MATE verzióban a pluma az alapértelmezett).
Add meg neki a jelszót, amikor kéri.
Majd megnyílik az rc.local fálj, te pedig az exit 0 sor fölé (fontos, hogy az exit 0 maradjon az utolsó sorban!) másold be ezt:
# wifi automatikus kikapcsolása indításkor
/bin/sleep 10 && rfkill block wifiMajd mentés, bezárás, és a gép újraindítása. Ha nem kapcsol be a wifi automatikusan, akkor sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiel Ston
senior tag
Na hát akkor kérdés...Linux alatt (biztos hogy feltette már valaki a kérdést, csak nem találom) hogy kell felrakni a flash-t a mozilla alá? Sokszor csinál olyat, hogy betöltöm az oldalt ami flash-t tartalmaz és hibát ír ki...mivel lehet ezt kiütni?
-
Fenyő
őstag
válasz Ezekiel Ston #2099 üzenetére
Az Adobe flash alapból fent van Mint alatt nem kell telepíteni, de megnézheted a böngésző bövítményeinél, hogy nincs-e esetleg letiltva vagy elavulva és akkor frissíteni kell (frissítéskezelővel legegyszerűbb, de synapticból, terminálból is megoldható).
spammer: Simán grafikus felülten is lehet állítani az automatikus csatlakozást, ha a tálcán a wifi ikonjára kattint a kapcsolat szerkesztése menüpont alatt minden fontos dolgot be lehet állítani.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Házimozi belépő szinten
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Escape from Tarkov
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Androidos tablet topic