Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Értelek....én meg a Lolka Bolkát kedveltem, de hát elszállt az idő.....
(#80147) V.Stryker
Ez nagyon jól néz ki. Első látásra szinte szerelem.
Minden fullos DE-vel szerelt disztró úgy néz ki, ahogy akarod, hogy kinézzen. Semmit nem veszítesz, ha a legkevésbé színes-szagost választod és semmit nem nyersz, ha azt választod.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz #63718632 #80154 üzenetére
Jó, hát nem akartam felsorolni az összes gyerekkori kedvencet, mert anno mind nagyon jó volt, de ja, Runcájsz is a kedvencem volt meg a Moha és Páfrány, Frakk, Mézga család Dr Bubó, meg ezernyi más is...sok már be sem ugrik.
Hanka volt az, nem Manka! És volt gyerek is meg az a csoda puskája!
No és az abszolút retro a Futrinka utca!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
-
válasz chris-v #80150 üzenetére
LVM RAID (mert asszem tud a LVM tükrözni volume-t)? Vagy RAID eszköz LVM-mel? Utóbbit nem tudom, mennyire jó erőltetni... a RAID5 tömböt elég nehéz volt megmenteni, amikor LVM volt rajta, és elszállt egy diszk. Mondjuk ha csak tükör, akkor remélhetőleg nem lesz ilyen sérülékeny.
LVM akkor jó, ha sok részre bontod a helyet, és változnak a méretek.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
nagyúr
válasz #63718632 #80156 üzenetére
OK, egy-egy betű elcsúszkál, de a lényeg nem változik, amúgy hallás alapján mindenki Runcájsznak mondta anno is. Jicsiny, ez de jó! Nem emlékeztem a mesélőre, de tényleg.
Mai gyerekek ilyeneket már nem látnak, pedig....
Azért simán lejön, hogy legtöbben nem 20-30 évesek lebzselnek itt!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #80159 üzenetére
Eszünkbe idézi, hogy régebben még a mostani állapotunktól is fiatalabbak voltunk.
ubyegon2: '
Azért simán lejön, hogy legtöbben nem 20-30 évesek lebzselnek itt! '
Nekem is ez jött le![ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Ebbe a q4os fiókba csak szöveges bejelentkezés után a startx paranccsal jutok be. Ez így normális?
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
-
-
-
törölt tag
Á, várjál. A telepítőben van egy desktop profiler rész. Én mindig full desktopot telepítek QS-en. A másik kettő kopaszabb rendszert csinál.
Viszont a desktop profiler-t el tudod most is indítani. Asszem velcome menü vagy mi, default el is indul ha belépsz. Tolj onnan egy full desktopot.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #80174 üzenetére
semmi sem változott
Az normális, hogy a saját mappámba háromféle útvonalon tudok eljutni?
külön van egy /home partícióm
ctrl + h -ra semmit sem csinálKert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #80176 üzenetére
noki@gorombolyi-hp250g7:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
sda
├─sda1
├─sda2 vfat FAT32 5F66-F0F7 1019,8M 0% /boot/efi
├─sda3 swap 1 98b6a395-2424-4116-8b45-c174571e81d5 [SWAP]
├─sda4 ext4 1.0 152f1ad6-186d-4516-a947-2af421d170bf 14,6G 35% /
└─sda5 ext4 1.0 8ce1a3d3-67a7-4521-8d66-5c6b99649492 71,7G 1% /home
sdb
└─sdb1 vfat FAT32 2E0B-1CE3
nvme0n1
├─nvme0n1p1 vfat FAT32 A429-8E32
├─nvme0n1p2
├─nvme0n1p3 ntfs 60482A71482A45DE
├─nvme0n1p4 ntfs 2E3052273051F675
├─nvme0n1p5 ext4 1.0 9cc36ced-c926-421f-9bd6-a6ad09d64e1b
├─nvme0n1p6 ext4 1.0 d09cc04b-02fb-40f6-963a-0a02044b5691
├─nvme0n1p7 swap 1 9b99ad61-e4c6-469e-b257-4c96818ad6e8
└─nvme0n1p8
noki@gorombolyi-hp250g7:~$
-
csixy
addikt
A desktop profiler újrafuttatása eltávolította az eddig feltett progikat , a simplescreenrecordert, a youtube downloadert, a gpartedet, még jó, hogy a dkms-t nem szedte le és nem butította vissza az rtl8821ce wifikártyámat (gitteltem tomas pinhotól az ubuntus csomagot és a kernelből előtte egy blacklist bejegyzéssel kitiltottam a hibás kerneltámogatást).
Azt hiszem, hogy a legokosabb lesz a stabil verziót feltenni.
Pedig már úgy örültem a konnzerv csomagból felrakott működő youtube dl-nek.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szerintem próbáld mégegyszer ezt, de egyből full desktoppal. A Deb. Bullseye már stable, lehet még ők nem végeztek azért unstable nekik. Ekkora gubancoknak nem kéne lenni.
Bocs nem tudtam, hogy ennyit dolgoztál már rajta.
Bullseye-val ment a cucc rendesen?(mármint Deb.11-el) -
csixy
addikt
válasz #63718632 #80179 üzenetére
Most töltöm a stabil verziót-Tegyek fel inkább plazmát (azt utálom, de a debian miatt felvállalhatom)
Jó, akkor ezt először újrapakolom majd.
Köszi[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A testing ágon június elején volt utoljára iso felrakva nekik. Akkor volt blogbejegyzésük is a honlapjukon, amikor Debian 11 fagyasztási fázisba került. Ami azóta ki is jött. Szerintem ne erőltesd a testing Q4-et, volt nyári szabi is biztos, meg hozzá igazítják magukat a már stable 11-hez.
Régi az a testing iso. Mondjuk a SF, mint host site. Néha piszok lassú tud lenni és egymás után nem is mindig enged mást is letölteni. Az iso-d sérülhetett is, pláne mondod, hogy nem valami fényes neted van. De gondolom checksum-ot csekkoltál, letöltés után.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
HP 2560p-mből kihalt az SSD. Spórolás végett kapott egy HDD-t. (Másodlagos gép, gondoltam belefér).
Nos, igen lassan jönnek be az alkalmazások (Hát persze!).
Ha egy Lubuntu 18.04-et felraknék, azzal gyorsulna? XFCE (Mint Xfce) nem jött be, bugos volt. (töröltem egy launchert a panelról, akkor eltűnt az egész panel)
A production laptopomon is arra gondoltam, hogy azt használnám, ami a másodlagoson van. De a prod laptop SSD-s Lenovo T430. Használjak külön rendszert a kettőhöz? A másodlagos gépet ritkán használom.
MIlyen rendszert tegyek rá, amitől gyorsabb lehetne?
-
törölt tag
-
A sudo felesleges, a saját .profile-odat szerkeszted. Amikor bejelentkezel, akkor a saját /home/user könyvtáradba rak le (csak a nagyon elvadult rendszerek nem). A Ctrl-h nemt'om mi, de ha a saját home-odba akarsz menni, akkor cd ~ , ez minden Unix és származék rendszeren oda visz.
A nano meg egy szövegszerkesztő, azzal tudod szerkeszteni a .profile-t. A végére odaírod, hogy startx , ctrl-o, Enter (elmented), ctrl-x.
@I02S3F : Nem gyorsulna sokat a Mint helyett a Lubuntu (már ha nem lassabb). A winyó sokkal többet számít.
Azzal nem sokat veszítenél szerintem, ha eltérnek a két gépen az OS-ek, nekem pl. nem gond (a 430-on Kubuntu, a 400-ason Debian Xfce, de előfordul minden).[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
nagyúr
válasz I02S3F #80189 üzenetére
Az van, amit májkimiki mond, ne is próbálkozz, ha a másik gép után ezt használod, mindig lassúnak fogod érezni. Ha csak ezt használnád, nem lenne ennyire vészes egyébként. Egyszóval a SSD access time többszázszorosa egy 5400rpm-es HDD-hez képest, ez a különbség megmarad, bármilyen disztrót is teszel fel rá. Rakj bele egy belépő szintű olcsó SSD-t vagy fogadd el, hogy ez ilyen.
-
törölt tag
válasz I02S3F #80189 üzenetére
A megpusztult SSD helyett, amennyiben az SATA3 2.5". Ha csak általános felhasználásról van szó. Ne add alább WD Blue 3D-nél. Ez jelenleg egy arany középút. Jó ár/érték arány, kellő DRAM Cache. Ettől lejjeb nem érdemes nézelődni. Nálam ez a ki induló típus. Ettől felfelé a drágább Samsung modellek felé érdemes nézelődni, szerintem.
Bővebb felvilágosítást Ubi kolléga tud adni, Ő ebben sokkal jártasabb.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nincs ott probléma sem a sudo-val és sem a .profile-al. Az elavult testing iso a probléma. Nincs összeheftelve a stable 11-el a Trinity.
Várni kell egy kicsit míg a srácok utolérik magukat.
Addig is a Buster alapút kell használni, szerintem.
Régóta, visszatérően mindig használtam egy ideig. Az aktuális Q4-et, soha az életben probléma nem volt vele.
Nem csixy-nél van a bibi.
Debian ez, csak. Mint a marhapörkölt maradékból főzött, jó babgulyás. -
törölt tag
válasz V.Stryker #80195 üzenetére
A Chromium az nem is fog szinkronizálni. Tavasz vagy nyár eleje óta ezt elvették a Chromium projekttől. Sőt az összes Chromium alapú böngészőtől.
Akkor kérdeznék, induljunk a kályhától.
1: Most milyen rendszeren vagy pontosan?
2: Hogyan és honnan telepítetted a böngészőt? -
csixy
addikt
válasz #63718632 #80185 üzenetére
A stabil plazmát tettem fel.
Valóban egy Sony USB-s SSD-re van telepítve az egész és egy HP250G7 lapos a vas itt most éppen.
Most minden szabályos, sajnos nincs hang egyenlőre.
Mindig a 'valami más' kézi partícionálást választom. GPT a lemez UEFI a telepítés, de egy 1 megás bios_grub partíciót is csinálok mindig a lemezre, hogy ha akarom, akkor legacy módban is tudjam használni., vagy hagyományos BIOS-os gépen.
Már meggyógyítottam a WIFI-t DKMS-sel, de most nem kell még a blacklist mert a kernel még 5.9-estől régebbi, ....lehet, hogy a régi kernel miatt nem látja az intel UHD-s hangot?
-
törölt tag
Pfú, figyelj. Tudom nagyon spéci beállításokat használsz a lemezeiden. De abba én nem tudok belefolyni. Erre nem tudok mit mondani.
Én most jelenleg VBox-ban nyúzom, de ha odaérek feltolom vasra is, de normál UEFI-ben, vagy CSM-ben. De ilyen hibrid cuccra nincs ingerem.
Ha a testinget is így csináltad, az meg magyarázhat dolgokat.
Passz, de tényleg.
Dobj már valami leírást a lemez szisztémádról, mert azon a notin amin tudnék teszetlni. Azon van tiszta UEFI mód és CSM is.
Nem garantálom, hogy záros időn belül összedobom.
Javaslom neked is a VBoxot megnyomkodásra. Tényleg.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs