Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Ice&Lime #80850 üzenetére
Valamiért nem akar frissíteni ubi 20-ra, ez miért lehet?
Nem ismerem az Ubuntut, de mint írod, egy régebbi verziót tettél fel, ha jól emlékszem, miket olvastam régebben, nem lehet úgy frissíteni, hogy bizonyos verziókat átugrasz. Azt most pontosan nem tudom, hogy al és főverziók esetén mi a pontos menetrend, de a 20.04-re 18.04-ről és 19.10-ről lehet upgrade-elni.
Sajna ezt a parancsikonos dolgot nem ismerem, nemrég volt itt vagy a topikjában szó róla, egy ideje default nem is lehet desktopra ikonokat kirakni. * ja igen, ez a Gnome asztali felületre vonatkozik
Halkan jegyzem meg, hogy ezerszer babrásabb frissíteni főverziót előző főverzióról, mint egy friss rendszert leszedni és telepíteni:
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #80851 üzenetére
Yes, 18.04-ről 101% hogy lehet frissíteni.
Parancsikon,
KDE van nálam, kihúzom az Asztalra (vagy bárhova)
megkérdi mit csináljon, symlinket azaz parancsikont vagy sima hivatkozást, ikonozni lehet, a Panelre lehet tenni olyan gyorsindításféleségként, csomót kötni rá stb. Mappáról, fájlról, akár szkriptről is.
A többi DE alatt nem tudom. -
nagyúr
válasz tordaitibi #80852 üzenetére
Igen, arra találtam leírásokat, régebben is inkább főverziókat volt érdemes frissíteni, az alverziókat szerintem nem olyan stabil későbbi főverziókra feltolni. Gondolom KDE és Cinnamon alatt könnyebb megoldani az asztali ikonozást, de XFCE alatt is tuti működik, a Gnome meg mindent lebutít. Gondolom oldalpanelre vagy dockerre elhelyezve oldják meg itt az ikonozást default. Ez az ezer ikont az asztalra dolog amúgy is elég áttekinthetetlennek tűnik, az említett DE-ken Menüből is egész jól meg lehet oldani az induló programok ikonjainak elérését, szerintem.
-
Ice&Lime
veterán
Hát nem tudom, de nem akar frissíteni 18-ról 20-ra.
A parancsikont meg nem tudom létrehozni, sem úgy hogy mappa megfogása és asztalra húzva, mert akkor a mappa tartalmát is átmásolja az asztalra, vagy a mappán jobb egér klikk és nincs parancsikon létrehozása, szóval nem tudom. -
tordaitibi
veterán
válasz Ice&Lime #80857 üzenetére
Ha megfelel, maradhatsz 18.04-en. Még évekig támogatott.
Nekem pl. a 20.04 nem jött be. Vissza is mentem a régebbire.
A konkrét okok nem sok de engem zavart. Pl. a mediaplayerem nem úgy viselkedett ahogy eddig, a felületen nem működött rendesen a gtk-nocsd, rondábbak lettek ezért az ablakok és lehet hogy a bebeszélés határa de nálam hajszállal lassabb, vontatottabb volt mint a régebbi Ubuntu.
Amúgy maga a frissítés hiba nélkül lefutott nálam, nem tudom neked miért nem sikerül.
Uby,
én magam közepes Asztal mappa használó vagyok, nincs agyonikonozva, deviszont átmeneti tároló.
Szinte mindent ide bontok ki, tömörítvényeket, egyebeket és használom az Asztalt rendesen.
Hogy perpill. 4 ikon és 2 dokumentum van összesen az annak köszönhető hogy a munka végeztével el is takarítok az asztalon.
Én megszoktam így, nekem kézreáll, más természetesen máshogy használja. Ez is csak egy könyvtár.
Nem lényeg de voltam más fórumokon ahol ezért leüvöltötték a hajamat (amúgy sincs sok már ) mert hogy képzelem én hogy az Asztalra akár egyetlen ikont is ki merek tenni. Merhogyez Linux.
Aztán kisebb-nagyobb, vér és anyázás nélküli csetapaté folyamán megegyeztünk hogy mivel ez egy számítógép, rajta egy rugalmas OS amit mindenki úgy formál, használ ahogy neki jó. -
nagyúr
válasz tordaitibi #80858 üzenetére
Szinte mindent ide bontok ki, tömörítvényeket, egyebeket és használom az Asztalt rendesen.
Jájjj istenem, ez elég borzasztó, hogy vagy képes ilyet csinálni?
hogy képzelem én hogy az Asztalra akár egyetlen ikont is ki merek tenni. Merhogyez Linux.
Ez meg marhaság, miért ne lehetne egyébként ikonokat kirakni? Alapból a KDE meg a Cinnamon is klasszik Wines felépítésű asztallal rendelkezik, akkor arra is azt írják az ilyen nagyokosok, hogy ez Linux? Figyelj, ha Te képes vagy eligazodni a milliónyi kirakott vacak között, akkor kirakod, kb ennyi ez, a Linux rugalmas és ezerféle, pont ez a lényege. No de tömörítvényeket az asztalra hányni..... amúgy meg megérdemled, mert besertepertél minden nyamvadt fórumra!
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #80858 üzenetére
5 vagy 6 évvel ezelőtt apósom vett egy laptopot a fiamnak, elementary OS volt rajta. Én úgy voltam vele, hogy milyen sz*r egy rendszer az, aminél még ikonokat sem lehet kirakni? Oké, hogy minimalizmus, de ez már tényleg a legalja...
Aztán ahogy elkezdtem használni, kipróbálgatni a disztrókat meg az asztali környezeteket, azt vettem észre, hogy én is csak egy ilyen átmeneti tárolónak használom az asztalt. Aztán valahogy rászoktam arra, hogy kikapcsolom az ikonokat az asztalon, és hogy nem szemetelek semmit sehova, mindent a letöltések mappába töltök le, oda bontom ki, aztán időnként takarítok. Mióta Gnome-ot használok, azóta pedig amúgy sincsenek asztali ikonjaim, de még a céges Windows-os gépen is kikapcsoltamGnome-ban amúgy nem designbeli döntés volt az ikonok elhagyása, hanem technikai. Az asztali ikonok megjelenítését a Nautilus végezte, de valami elég bonyolult módon, a root window fölé húzott egy transzparens ablakot, arra rajzolta ki az ikonokat... több mint 10 000 sor volt az asztalkezelés kódja, még 1999-ben kezdték el írni, és a kutya sem nyúlt hozzá évek óta. Ráadásul a Wayland miatt plusz problémákat is okozott, szinte teljesen újra kellett volna írni az egészet...
Aztán elkezdtek agyalni azon, hogy mit kezdjenek a dologgal. Az egyik fejlesztő elkezdte leválasztani a Nautilusból az asztalmegjelenítő kódokat és kiszervezni egy nautilus-desktop nevű csomagba, de ebből az hiszem, nem lett semmi sem. Volt aki azt javasolta, hogy csapják hozzá a Gnome projekthez a Nemo-t, ami ugye egy korábbi Nautilus fork volt, és most a Mate projekthez tartozik. De ez meg elég idiótán nézett volna ki, hogy egy DE-nek két fájlkezelő függősége van, úgy, hogy egyébként a Nemo-nak semmi köze a Gnome-hoz. Aztán végül abban állapodtak meg, hogy majd írnak extensions az asztalkezeléshez. -
csixy
addikt
válasz urandom0 #80860 üzenetére
Már nekem egyre szimpatikusabb a Unity. Csak az a baj, hogy belerakták a flatpakot az ubiba és lassacskán lerombolja sajátmagát és emiatt mégis kerülöm.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz urandom0 #80860 üzenetére
Akkor mire jó az asztal? Hogy cserélgessük a háttérképet? Elhiszem hogy hozzá lehet szokni(igazodni), de semmiképpen nem nevezném fejlődésnek azt, hogy ha nem tudjuk leprogramozni, akkor megideologizáljuk, és eldobjuk a szolgáltatást.
A Gnome-osokat az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől. Majd pont a kétféle fájlszelőtől pirulnának el. Elég vastag bőrük van ...
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ez az indoklás kemény, erről eddig nem olvastam. Mondjuk mióta Linuxra váltottam, már nem pakolok ki semmit az asztalra, csak 1-2 KDE widgetet maximum. Minden egyebet a home könyvtár alá gyűjtök, így van értelme pl. az automatikusan cserélődő háttérképeknek, meg a transzparens KDE témának amit használok.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Igen, az asztal arra való, hogy legyen hova tenni a háttérképet
A kiegészítők pedig arra, hogy akinek ilyen dolgok kellenek, mint asztali ikonok, meg panel, ésatöbbi, azok is tudják használni a Gnome-ot.az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől.
A Gnome nem függ a systemdtől
A logind-ra dependel, ami a systemd része, de továbbra is kompatibilis a Login Kittel (ami a Console Kit2-re épített API), a systemd-shim API-val (amit kifejezetten a systemd emulálása miatt fejlesztettek ki), illetve a systembsd-vel, ami egyfajta systemd változat BSD rendszerekhez. -
-
Ice&Lime
veterán
A verzió ubuntu 18.10, próbálom frissíteni, többször is és ezt írja ki:
Unable to download updates from "extensions.gnome.org": [*/*/*/source/shell-extensions/*] failed to download https://extensions.gnome.org//static/extensions.json: SSL handshake failed. Ez nem tudom miért lehet.Olvasom itt, hogy pro és kontra asztal használat linux-on, mindkét oldalban van valami. Jó dolog a tiszta asztal, ugyanakkor meg egy-két dolgot hasznos kihelyezni rá, pláne nyugdíjasoknak kitenni egy-két file-t vagy mappát.
De, én csak egyetlen egy parancsikont szeretnék egy al-könyvtár mappáról az asztalra, hogy másnak ne kelljen mindig újra-és-újra odatalálnia és megkeresnie. Erre nem jövök rá, biztos win-es berögződés, hogy egyből kitennék egy parancsikont az asztalra, nadehátcsaknemkénemár ehhez programozni, vagy igen? Mert én nem találok rá gyors és egyszerű megoldást.[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz Ice&Lime #80867 üzenetére
Ehhez csak még annyit, hogy ha stabil a 18.10 akkor végüsis minek a 20, eddig működik, egyedül az automatikus frissítés miatt jelez, hogy nem megy.
Szóval lehetséges, hogy ezt hagyom rajta, viszont az a mappáról parancsikon létrehozása jó volna, ha tudna valaki segíteni, hogy kell ubuntun, köszi! -
lev258
veterán
Rossz választás volt. Már nem támogatott (nem frissül), a tárolói is már archiválva vannak. És nem tudod 20.04-re frissíteni direkt módon, csak több lépésben.
Parancsikonra már írtam korábban, mit kell csinálni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
growler
őstag
Az Ubuntu 18.10 egy közbenső 9 hónapig támogatott kiadás VOLT.
Legfeljebb 19.04-re lehetett volna frissíteni - de már annak a támogatása is megszűnt.
Szerintem ne kínlódj a 18.10-el, hanem telepítsd tisztán az 5 évig támogatott 20.04-et.
Vagy várd meg a 22.04-et.[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
Képernyőképet nem tudok csinálni, másik gépen fórumozok, de ilyen nincs, hogy link vagy indító létrehozása.
A másolás ide, nem jó, mert az egész mappa tartalmát másolja vele együtt.
Gnome 3.30.1
Lehetséges, hogy 2018-ban még mindíg nem gondoltak erre?[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
válasz sí sakk #80883 üzenetére
Én is értetlenkedek, mert csak most esett le igazán, mit is akar a kolléga
Ice&Lime
Meg tudod nyitni az asztal mappát a fájlkezelőben? Ha igen, akkor nyisd meg mellé annak a mappának a szülőjét, amiben van az a mappa, amit linkelni szeretnél, és húzd át az asztal mappába úgy, hogy közben nyomod a balt ALT gombot. Ekkor megnyílik egy menü, amiből tudsz linkelni. Próbálom egy képen érzékeltetni, hogy miről van szó: [kép]
A Képek mappát húztam át az asztal mappába úgy, hogy közben nyomtam a bal ALT-ot.[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
tumblerd folyamat micsoda? majdnem elviszi a rendszer RAM készletének felét, viszont CPU-ból semmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Sanyi.mTs #80885 üzenetére
XFCE alatt fájlok előnézeti képét generálja. Viszont kicsit több infót adhatnál a problémáról.
Pl. milyen disztró melyik kiadása és engeded-e frissíteni.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-szabi-
addikt
Hi
Nagyon hosszú kihagyás után gondoltam teszek újra egy próbát linuxal.
Mint, Ubuntu, MX és Opensuse volt a kiszemelt.
Először külön-külön telepítettem őket, rövid próba után kettő volt szimpatikus, Mint és Opensuse.
Ugyanarra az SSD-re akartam telepítem őket és kiválasztható melyiket akarom indítani.Több leírás és videó megnézése után a következőt terveztem.
1GB elsődleges partíció:ext4, flags:boot, mount:/boot
25GB elsődleges partíció:ext4, mount:/ (linuxmint)
25GB elsődleges partíció:ext4, mount:/ (opensuse)
12GB elsődleges partíció:linux-swap (ezt a végére tettem)
57GB logikai meghajtó: ext4, mount:/homeAz opensuse telepítésével kezdtem de annak partíciókezelőjével nem tudtam beállítani fentebbi elképzelésem.
Így Mint telepítése lett az első, kicsit nyögvenyelősen de összejött.
(mivel a yt videón GPT partíció szerint van nekem meg régi a gépem és csak MBR lehetséges, nem tudtam fat32 boot partíciót csinálni, ext4 esetén tudtam csak boot beállítást választani. Illetve a közösnek szánt home sem lehetett elsődleges azért lett kiterjesztett.)
Ellenőriztem Mint bootolt és működött.Jött az Opensuse telepítés.
A /boot és "/" kijelölés után /home nem tudtam megadni a közöst mert a műveletet nem engedte logikai meghajtóra elvégezni.
Ebbe beletörődtem és végigfutott a telepítés.
Kellemetlenség Opensuse alatt nem volt hang, pedig korábban külön telepítve működött.
Yast Sound szerint az eszköz nincs konfigurálva mikor megpróbáltam IRQ ütközés vagy egyéb hibára hivatkozott, megoldást nem találtam.
Minden ablak a bal felső sarokba zárva nyílik meg hiába helyezem át az ablakot újranyitáskor megint bal felső sarokra igazodik. Nem foglalkoztam vele.Kíváncsi voltam a dualboot működésre.
Ami természetesen nem működött.
Újraindításkor Suse boot ikon majd Mint boot ikon aztán vissza Suse boot és az fut végig, nincs választó menü.
Megnéztem a Yast boot menedzsert, Mint szerepelt benne de nem tudtam rajta kiigazodni.
Készítettem printscreent de hiába dugtam rá a penrdivet, hogy lementsem nem ismerte fel.
Újabb érthetetlen dolog.Újraindítás után a Mint pendriveról elindítottam a Mint liveot és grub futtatásával megkíséreltem egy javítást, ami szépen végigfutott, próbáltam képernyőmentést de itt meg nem csinálta meg.
Gép újraindítás után előjött a grub boot menü de hiába választottam Suse vagy Mint, egyik sem bootolt be.
Mint advanced futtatásával még megpróbáltam egy grub boot javítást de az sem segített. Egyik sem indítható.Az előforduló működési furcsaságokra nagy szemekkel rácsodálkoztam.
Gondolom a dualboot működés nem kezdőszint de azt hittem sikerül megcsinálni.
Egyenlőre itt elakadtam, most visszajöttem windowsra. -
coco2
őstag
Sziasztok!
Linux disztro-ra szeretnék tippet kérni.
Egy windows-os játékot szeretnék futtatni linux alatt. Nem a linux a lényeg, hanem a winE. Kell a grafikus desktop, meg amit a winE még kíván.
Ha számít bármit, a játék a win95 32 bites világából való, 233 MHz cpu, 256 mega ram, 8 mega video ram, 3d láthatáron sem, az az időszak.
Amit a winE-ről nem tudok, hogy virtualizációs technológia-e (ha VM környezetben futtatom a linuxot, kell-e hozzá nested virtualization) ?
Ha létezik linux disztro kifejezetten ősrégi játékok winE alatti futtatására a lehető legkisebb install mérettel és hardver igénnyel, egy tippet kérnék rá, melyik az?
Eddigi tippem Lubuntu, de az is 5 giga alap install + wine + a játék. Biztos nincsen kisebb?
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De van, nem is kevés. https://www.makeuseof.com/tag/linux-distro-space/
Szerintem minden gond nélkül megy a Wine virtuális gépen, kapd le az egyiket a linkről ami tetszik és próbáld ki.
-szabi-: Az a külön /boot itt kavar neked. Még sosem csináltam ilyet, pedig mindig volt dualboot a gépemen.
Szerintem annyit kellene csinálnod, hogy felrakod az egyik disztrót egy partícióra, a másikat meg egy másikra. Ekkor az SSD boot partíciójába kerül a grub és azé lesz ott, amelyiket utoljára raktad fel.
Ha nem lenne benne ott az 1. rendszer, akkor csak futtatni kell a 2. alatt egy sudo update-grub parancsot és az beteszi.Viszont közös /home-ot én még nem láttam.
[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
válasz tordaitibi #80891 üzenetére
GPT ismertetőben volt ezért itt is csináltam.
-
-szabi-
addikt
válasz CPT.Pirk #80892 üzenetére
Megint végigpörgettem az efi-s yt videót még említi is, hogy akinek nem uefi-s gépe van az állítsa mbr a boot partíciót.
Ezek szerint azt hagyjam ki és ne csináljak 1gb boot partíciót?
Többször belefutottam közös /home ajánlásba, jól hangzott, hogy mindkét linux látja a home képeit, dokumentumait stb.
Hagyjam inkább azt is ki?SZERK: Először feltelepítem a Mintet aztán Opensuset, majd Opensuse alatt futtassak egy sudo update-grub parancsot, ha nem látszana a Mint?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz -szabi- #80894 üzenetére
A közös /home az úgy működik, ha nem azonosak a felhasználónevek a disztrók alatt. Azonos név mellett összekeverednek a dolgok és innen jöhetnek a furcsaságok, amiket tapasztaltál.
Inkább azt csináld, hogy a közös /home partíciót nevezd ki közös tárhelynek és egyszerű mappaként csatold be mindkét disztró /home mappájába, így a tartalmát mindkét disztrón el fogod érni. - vagyis ne csinálj külön /home partíciót egyik disztrónak se, azt hagyd a gyökérbe települni. Így nézne ki:
MBR
|-Disztro1 "/"
|-Disztro2 "/"
|-Közös tárhely
|-Swap partíció, pár GB."Először feltelepítem a Mintet aztán Opensuset, majd Opensuse alatt futtassak egy sudo update-grub parancsot, ha nem látszana a Mint?" - igen, azt hiszem csak ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Atya ég, felkarolták egy hibajegyemet a KDE-nél, amit még 2012-ben jegyeztem be...
-
tordaitibi
veterán
válasz -szabi- #80893 üzenetére
Persze a GPT/EFI az teljesen máshogyan megy, ott valóban kell boot, azaz az EFI partíció de 1Gb oda se kell, 100mega elég.
MBR/BIOS nem kell, pont a nevében is benne van hogy MBR, a hdd elekén a Master Boot Recordba pakolja a grubot, vagyis annak egy icipici részét ami majd megtalálja a rendes bootválasztó grubot.Gyalulj le e fenébe mindent szerintem, az akármelyik Linux telepítővel csináltass legalább 30GB rendszerpartíciót EXT4. Ez a /, mindent rakass erre. A swapot ha vakarózik, kérj a telepítőtől nem swap partíciót hanem 3-4GB swapFÁJLT. Ez utólag is kivitelezhető, a saját / alatt jön létre, nem kell a felesleges partíció.
Majd ha ez OK, bootol, reboot és telepítsd a másik Linuxot, a grubot vagy automatikusan a lemezre, MBR teszi vagy megkérdezi, SDA legyen.
Ugyanígy / és swapfile és minimum 30GB. Majd itt sokan lebaltáznak, egyébként elég a 20 is de minek kicentizni, update-k egyebek, legyen már kis helye az os-nek.Ha ez is indul, bootol, megy a dualboot, a vinyó maradékát csináld meg háttértárnak. Azaz mindkét OS összes mentései, minden erre mutasson.
Így a home-k gyakorlatilag pár GB, ami abszolút kell a saját használatrra az os-eknek.
Pl. nálam a Megasync agyonzavarodik ha 2 os alól 1 könyvtárra szinkronizál. De más pár progi is belezakkan, pl. szerintem a Viber és a Onedrive kliensem is ezt tenné.Ha bármelyik vagy mindkét os megdöglik, ott az adatpartíción az összes filmed, doksid, mentéseid stb.
Erre egy zsírúj telepítést átszabni, belakni kb. fél-1 óra és mehet minden tovább, megvan minden adat. Azok a fontosak, nem hogy milyen os alól babrálom.Tudom ez egy Linuxos topik de 1000 problémától megkíméled magad ha az adatpartíciót NTFS rendszerűre formázod.
Hacsak nincs extra titkosítási igényed.Én így csinálnám de más is adjon tanácsot.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest