Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz #68216320 #74951 üzenetére
Ne torold a windowsos efit ha nem akarsz plusz munkat magadnak.
Ezert jok a manualis telepitesek, nincs semmi (rajtad kivul) ami elbaszna a jol mukodo dolgokat.Amit en csinalnek
1 install windows
2 install linux (ha tenyleg ilyen szar az ubuntu telepito akkor szard le bootloader configot)
3 boot linux / live cd
4 mount windows esp
5 rm -rf efi/{all non-windows efi}
6 efibootmgr -B -b {all non-windows}
7 umount windows esp
8 mount linux esp
9 chroot es/vagy grub-install
10 reboot
11 orom boldogsagVigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz Synaptic #74953 üzenetére
Naná! Mivel én a Compizt max addig használtam rövid időre, míg a woobly windowst bekapcsoltam, így ha nagyon elakadnék, innen próbálnék helpingelni: Compiz
De egyébként milyen disztrón és DE alatt kapcsoltad be a compizt? Gyaníthatóan nem akar együttműködni a meglévő ablakkezelővel. Szóval lehet bonyolultabb lesz ez, mint a compizzal való ismerkedés önmagában. De ezt legalább már lassan megszokod.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz Synaptic #74953 üzenetére
Akkor újra:
"... vagy azt, hogy a kitörölt bootloader-t vegye észre a bios és ne legyen indítási lehetőség a már nem létező bootloaderre?"
Szóval nagyon kedves, hogy megmutatod hogyan kell törölni, de eddig 2x írtam neked, hogy törlés után a bios-ban marad meg a bejegyzés. Vagyis tudok törölni az EFI-ből bootloadert. Annyira nem vagyok kezdő sem linux, sem windows vonalon.
Szerintem elsiklottál valahogy a neked írt hozzászólásaim felett.(#74954) growler:
Ugyan, nem ilyen jellegű a probléma. Mindegyik eszközön 200MB-ot adok, simán elfér ezen minden. Szerintem 50MB sincs használva, de most pontosan nem tudom, nincs elöttem.Fentebb már írtam, hogy van egy olyan helyzet, amire nem figyeltem eddig és lehet az okozza a problémát.
#74937:
...
Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?Vagyis nem vettem észre, hogy a telepítő alap helyzetben amikor 2 ssd is van EFI partícióval, akkor mindkettő EFI partíciót használja. Beállítom a / és /home mountokat, beállítom a bootloader install drive-ot (kép) , de emellett be állítva marad a két EFI is. Gondolom a sorrendben elsőre tesz fel csak a grub-ot. Ha az pont az ssd1, akkor kész is a probléma.
Szóval a terv az, hogy ilyen esetben "do not use the partition"-ra állítok minden egyéb EFI partíciót és csak az ssd2-t hagyom használatba. Így szerintem oda fogja tenni.
Szerintem picit hasonlít a swap partíció megoldásra, mert ott is mindegy melyik drive-on volt, automatikusan használatba vette telepítéskor.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #74955 üzenetére
Azt is jó tudni, hogy a compiz nem működik minden DE-vel és értelemszerűen minden WM-mel sem, de mint minap említettem Mate felületen ezeket a csomagokat minimum fel kell tenni, hogy minden OK legyen:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt install compiz compiz-core compiz-mate compiz-plugins compiz-plugins-default compizconfig-settings-manager
nyilván ami szükséges, azt felhúzza a rendszer még:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
compiz-gnome libcompizconfig0 libdecoration0 libmatekbd-common
libmatekbd4 libmatemixer-common libmatemixer0 mate-settings-daemon
mate-settings-daemon-common python3-compizconfig
ubuntu-mate-wallpapers-common
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
compiz compiz-core compiz-gnome compiz-mate compiz-plugins
compiz-plugins-default compizconfig-settings-manager libcompizconfig0
libdecoration0 libmatekbd-common libmatekbd4 libmatemixer-common
libmatemixer0 mate-settings-daemon mate-settings-daemon-common
python3-compizconfig ubuntu-mate-wallpapers-common
0 frissített, 17 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Én nem raktam fel, mivel Cinnamonon nem hiszem, hogy működne. Amúgy meg valami gebasz is lett a képernyővel....
Akár ez a parancs is segíthet, ha csak olyan gond van, amit egy replace-vel meg lehet oldani.
compiz --replace
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz lev258 #74958 üzenetére
Volt egy SATA-s SSD-re EFI-s telepítésem. Először 150MB méretű EFI (boot, esp)
partíciót készítettem (ha jól emlékszem) - gondolván hogy bőven elég lesz - de a telepítő tiltakozott hogy kevés lesz. Adtam neki 300MB-ot ezt zokszó nélkül elfogadta és települt
majd indult a rendszer. -
joci86
senior tag
válasz Synaptic #74919 üzenetére
Csatolom a képernyőképet:
Egy merevlemez van a gépben, az van 2 partícióra szedve (C-n van a Windows, D-n pedig mindenféle adat, amit szeretnék ha megmarad na egy Win visszaállítás után is). A D-ből lett lecsípve 30 GB a Linux Lite-nak. Innentől mindent a telepítő csinált, kifejezetten azt jelöltem be telepítéskor, hogy dual boot legyen, tudjak választani indításkor.Nagyon köszönöm a segítséget!
-
Synaptic
senior tag
válasz joci86 #74962 üzenetére
Még mielőtt telepíteni kezdenél , a biosban a boot menu alatt :
1. boot options - nak állitsd be a Windows boot managert
2. boot optionsnak ha a rendszer felismeri akkor a Linuxot.
Bootoláskor csald elő az alaplapod boot menüjét és ott probálj választani (F8-F12 alaplap válogatja)Így ránézésre Linux telepítéskor az SDA2-t kellene csatolnod /boot/efi ként az SDA6 ot meg / root - ként . Legalább is ezt kellene felajánlania a linux telepítőjének. Az a fajta linuxot még nem ismerem A szakik majd kijavítanak ha zöldséget beszéltem.
[ Szerkesztve ]
Ryzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
joci86
senior tag
válasz Synaptic #74963 üzenetére
Sajnos a BIOS-os boot beállítás is megvolt, nagyjából az összes verziót kipróbáltam már.
Addig látszik egyébként BIOS-ban a Linux, míg el nem indítom a Windowst (a dual bootban nem választom a Win10-et).
Onnantól teljesen átveszi az uralmat a Win...Lehet, hogy tényleg kipróbálok egy másik Linuxot, mondjuk egy Mint Cinnamont.
Nekem végképp mindegy, milyen fajta van fent, míg ennyivel gyorsabb, mint a Win10. -
szucstom
őstag
No, hosszú idő után megint van egy kis gondom Manjaro szaktársak
Teljesen random módon nem fogadja el a jelszavamat a rendszer. Begépelem helyesen, de még a Login ablaknál is kell 5-6 alkalommal próbálkoznom, mire beenged.
Én spilázom túl a dolgot, vagy esetleg egy update során sérülhetett valami?PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
Tarokk79
aktív tag
válasz freaghill #74786 üzenetére
Sziasztok,
Múltkor @freaghill segített. hogy menjen a HP 1020-as nyomtatóm. De most a hplip 3.18.12 van fent. Viszont az nem támogatja a másik nyomtatómat HP OfficeJet Pro 9020, mivel az a 3.19.3-as verziótól támogatja. Gondolom emiatt nem ismeri fel a CUPS.
Most nekem egy debian 10.6 van fent, viszont a legfrissebb hplip 3.20.9 is csak a 10.4-es debiant támogatja. Korábban a 3.20.6-os verzióval úgy oldottam meg, hogy kicsomagolás után az install.py-t elindítottam egy --no-qt4 opcióval. Most attól félek, ha elkezdek ezzel szórakozni, akkor elvesztem a HP1020-assal a kapcsolatot.Van ötletetek, hogy mit csinálhatnék? Előre is köszi
-
Hello,
Feltettem egy Debian Bustert (10.6) home szervernek, ssh, webszerver, Samba stb.
Szépen megy kb. 2 hete, de nem frissül. Sources.list-ben a lentiek vannak, és jó régóta csak annyit közöl az apt, hogy 0 frissítendő csomag. Nem hiszem, hogy ne lenne hetente pár dolog, ami frissülne...# deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster main
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster main
deb http://ftp.bme.hu/debian/ buster main
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ buster main
deb http://security.debian.org/debian-security buster/updates main
deb-src http://security.debian.org/debian-security buster/updates main
# buster-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster-updates main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster-updates main
Mutogatni való hater díszpinty
-
nagyúr
Mintha szeptember 26-ai lenne a legfrissebb csomag a 10.06-nál. Nem rolling ez.
(#74974) Bici
Fel lehet éppen tenni, de Gnome Shell 3 alapúakon nem nagyon akar majd működni. Szerintem XFCE, Mate, ahol jól működik. Cinnamonon tuti nem működik és KDE-nek is teljesen más a compozitora, arra nem is lenne értelme felrakni. (de elég régen foglalkoztam már ezzel...)
(#74973) Synaptic
Na ugye, biztos voltam benne, hogy addig piszkálod, míg vagy kinyírod a rendszert megint vagy jó lesz! Ahogy láttam a hardvert a gépedben, ott az összes fullos effektet bekapcsolhatod nyugodtan.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
nagyúr
Én sejtettem is, miért és mire gondolva írod, de kénytelen voltam pontosítani, mert Synaptic kolléga képes lett volna még nekiugrani pár disztrónak, felbuzdulva azon, amit írtál. Mikor végre megtalálta a megfelelő disztrót.....
(#74976) hcl
Nekem amúgy az rémlik, hogy Debian sokszor nem frissült hetekig, főleg ha új alverzió jött ki éppen. A mostani Buster augusztusban frissült utoljára, ha már szóba került, rá is nézek.
[ Szerkesztve ]
-
-
hódmaci
senior tag
.
[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
lev258
veterán
válasz hódmaci #74984 üzenetére
Live alól kellene fsck-t futtatni a kérdéses partíción. És érdemes lenne a S.M.A.R.T. adatokat is megnézni, mert könnyen lehet hardveres eredetű a gond.
Az elég komoly problémát jelez, hogy az ext3-at is vissza kellett minősítenie ext2-re, mert a naplózás használhatatlan lett.
Hova lett?[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
Exciting Improvements alcímmel már reggel olvastam, de mivel nem ismerem túlzottan, így kérdeném tőled, hogy valóban vannak izgalmas fejlesztések benne? Gondolom Te Plasma-t használsz. Megint azon gondolkodom, hogy összehozom a Cinnamonnal a plasma-t, előző verziónál jól sikerült. LM 19.3
-
nagyúr
Aham értem köszi! Szóval kezd alakulni a wayland is KDE alatt.
Én eddig mindössze annyi különbséget tapasztaltam wayland meg x között, hogy előbbivel sok program nem indult, de ez még 18.04 és Gnome 3 alatt volt. Gyanítom, hogy a Cinnamon alatt használt programjaim nem mennének plasma wayland alatt, synaptic meg hasonlók. X alatt mentek plasma-val.
-
nagyúr
válasz Rimuru #74991 üzenetére
xwayland megoldja, ezt nem szallitjak alapbol?
Fogalmam sincs, de ez ha van is, megy abba a kalapba, mint a snap és társai, ilyen hybrid kavarc nem kell, chromium alapú vackokat sem rakok fel*, akkor nekem bejött az élet. No majd azért megnézem a natív waylandot cinplasma-n.
*frawlyzom, gyakorlatilag
[ Szerkesztve ]
-
-
C0R0
csendes tag
[CRON]
Sziasztok!
A segítségeteket kérném: az alábbi crontab bejegyzések ebben a sorrendben lefutnak, ha viszont megcserélem őket, akkor az első (ebben az esetben a hdsentinel riport generáló) nem fut.*/8 * * * * echo "1" > /home/osmc/media/HDSentinelReports/log.txt
1 8 * * * /bin/bash -c ". ~/.bashrc; sudo /home/osmc/temp/hdsentinel-018-arm -html -r /home/osmc/media/HDSentinelReports/report`date +"\%Y\%m\%d\%H\%M\%S"`.html"
Szeretném megérteni, hogy mi lehet az oka.
Köszönöm! -
félisten
Sziasztok!
Van egy extrém lassú AMD C-70 procival szerelt laptopom.
Próbálok rá extrém könnyű desktop környezetet feltenni.
Kipróbáltam párat, nem sok jó tapasztalattal:
awesome / i3 - nálam szerintem olyan XFCE sebességgel mennek ezek, az LXDE szeritem gyorsabb náluk
bspwm - gyors, de a billenytű leütések késleltetettek, így gépelni kín
openbox / enlightenment - ezek minden szempontből gyorsak voltak, de jobban tetszene, valami tiling cucc, így ezeket zs.) tervként tartom számonOlvastam, hogy van még pár tiling wm, így ezek között is szívesen körbenézek, ha javasoltok olyat, amivel van tapasztalatotok.
Illetve nagyon jól jönne, ha olyat javasolnátok, ami témázható, és szépen tud kinézni, nem 90-es évek szinten
Ha a fentiek beállításaival lehet a sebességen csiszolni, az is fasza lenne.
Manjaro-n próbáltam ki mindegyiket, de a vége vagy solus lesz, vagy debian.
Előre köszi!Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
-
Kenderice
senior tag
Üdv.
Szereztem egy mini PC-t.
Elég jó kis gép.
Feltettem rá ubuntu-t.
Tetszik, gyors.
Gondoltam felteszek rá egy ftp szervert és transmissiont, és így lesz belőle egy jó kis letöltőgép és NAS.Már az elején elakadtam mert nincs grafikus felületű ftp szerver linuxra.
Telepítettem én a vsftp-t, de nem nagyon értem a konfigurálását. (Windows alatt a filezillával kevesebb mint egy perc volt.)
Nem tudna valaki összedobni nekem egy konfigot hozzá?Két felhasználó lenne.
Egy korlátozott (bizonyos mappára és csak olvasás) és egy root, az egész lemezre (két vinyó van a gépben, a második lenne az adattároló) írás-olvasás jogosultsággal.Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest