Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lypen99
aktív tag
Üdv újra.
Alapvetően gagyi kérdés, jobb tudni. (Időhiány miatt, most nem tudok vissza olvasni sry!)
Van a Win10-s partícióm van egy NTFS partíció és van az a Ubuntus.
Esetleg tudom használni a megmaradt NTFS partíciót tárhelyként, hogy ne a 100 GB-s partíció teljen be. (Nagyon nem akarok visszabootolni Winre a játékok miatt. )
Köszönöm a tanácsokat előre is!
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz lypen99 #74352 üzenetére
Ubuntu alól használhatod az NTFS partíciót, de 2 dologra ügyelj.
Lassabb az adatok elérése (játékokat nem pakolnék oda).
A Win10-ben a gyorsindítást ki kell kapcsolni, másképp nagy eséllyel zárolni fogja a partíciót, Ubuntu alól írásvédettnek fog látszani.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lev258 #74353 üzenetére
Vagyis "dirty" állapotban fog lenni az NTFS-es partíció Linux alatt, ha a gyorsindítás bejön a képbe. Amúgy ez egy csodálatos funkció, aminek nincs gyakorlati jelentősége, mióta mindenki SSD-t használ rendszer meghajtónak, de minket Linuxosokat azért még szívat.
Amúgy most néztem róla hírt, hogy valszeg lesz kernel szintű ntfs driver hamarosan a Linuxban, ami jelentősen gyorsabb lesz, mint a jelenlegi, FUSE alapú driver. Btw, én szoktam futtatni játékot NTFS partícióról is, nem éreztem még emiatt lassulást, a játék a betöltése után úgy is nagyrészt a ramból fut.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lev258
veterán
válasz CPT.Pirk #74354 üzenetére
Amiről azt írták, hogy szinte biztosan visszadobják majd. Gyakorlatilag ömlesztve rakta ki a Paragon, senkinek nem lesz kedve a kernelfejlesztők közül átnyálazni azt a több ezer (talán több tízezer) sort.
Egyébként az NTFS jogosultsági problémákat is tud okozni, ami megint csak érintheti a játékokat (vagy épp a kreatív munkát). Szóval az a biztos, hogy ha a partíció valóban adattárolást szolgál és nem többet.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lev258 #74355 üzenetére
Jah, abban a formában biztos nem megy át, 27 ezer sor. - Ha valakit érdekel, erről beszélünk: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Paragon-Read-Write-NTFS-Linux
Amúgy milyen jogosultság problémára utalsz?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74336 üzenetére
Most inkább Ubuntu 18.04-et használok, külső repo-ból tettem fel nvidia 450 drivert. Tökéletesen működik a külső 4k monitor.
Pár dolgot még állítgatok, de lassan elkezdem felpakolni a melós környezetet. (git, jdk, sts, mariadb, nginx, etc)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Cirbolya_sen #74361 üzenetére
Régi Ubuntu helyett esetleg valami nem Debian alapú cuccot is megpróbálhatsz, pl. Manjaro. Lehet egész más élményben lesz részed.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz CPT.Pirk #74362 üzenetére
Próbáltam már azt is, de a 4K-s monitoron/TV-n annál sem indult el a Live sem, valószínűleg azért, mert mindben most még közel azonos kernel fut, később lehet különbség. A programok amiket most használok, Debian alapúak, VM-et meg Docker nem szívesen használnék, sok lenne még
Cirbolya_sentinel
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74363 üzenetére
Azért lehet némi diff. az 5.4-es és 5.8-as kernel között (Arch-on ez megy most). Debian alapú progik, ez új nekem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Cirbolya_sen #74363 üzenetére
Én meg a vm és a docker részt nem értem.
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74366 üzenetére
AUR-ban van, egész friss.
[link]
Egy AUR helper-el könnyen felrakhatod (yay, trizen, ......) -
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74368 üzenetére
Most néztem vissza nyitó posztig. Szóval az a probléma, hogy 4K felbontásban nem mennek a Live és telepített rendszerek a HD500-as Apollo Lake/J3455 procival?
-
lypen99
aktív tag
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74371 üzenetére
Van egy elsődleges 4K-s megjelenítőd és egy passzív hűtésű "kis" dobozod a J-s procival?
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74371 üzenetére
Milyen HDMI kimenet van a lapodon, mit tud a kijelző?
Nem innen ered a bibi?
[link]
"Legfeljebb három kijelző csatlakoztatható DP / eDP vagy HDMI-n keresztül (4K valószínűleg csak 30 Hz frekvencián a HDMI 1.4-en keresztül)." -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz #63718632 #74373 üzenetére
nem, mert a Ubuntu 18.04 működött ezzel az összeállítással, gondolom, mert abban még régi kernel driver volt az intelhez
biztosan számít hogy milyen felbontás, mert csak HD-nál van kép, viszont amikor a live próbál okos lenni a 4K kijelzőnél amin nincsen fixen lebutítva a felbontás, akkor elhasal mindegyik disztró. A telepítésen még túl tudok lépni, az alap vga móddal, utána jönne a intel driver frissítés. Na ennyire még nem indultam a kályhától. A 18.04 frissítése után akadtam bele ebbe a problémába.
Cirbolya_sentinel
-
nagyúr
Utolsó három, de főleg kettő hsz-ed alapján aszondom, hogy próbáld kitalálni, mit szeretnél, mit tudsz és mire vagy hajlandó végrehajtani, mert így ez qrva erősen Látóasszonyok topikja lett.
Filmek vannak rajta, de most nem akarnám újrapakolni azokat, külső HDD-m meg most nincs sajnos.
vs
Akkor nem érdemes NTFS particiora pakolni a dolgokat hanem formázzam át Ext4-re?
Nem sok film van, játék java is nem kompatibilis az UbivalSzóval fentiek miatt kérdem, mi a búbánatos rézf*ú bagoly anyámkínja van most akkor?
Ha alig van valami azon a nyamvadt NTFS-en, akko mi a ragyáért agyalogsz bármin is? Nyilvánvaló, hogy lassú és feleslegesen, néha extreme plusz rendszerterheléssel jár az NTFS-re dolgoznia a Linuxnak. Ez gyengébb CPU-k esetén látszik nagyon, anno első dolgom volt minden NTFS meghajtómat konvertálni EXT4-re, pedig nem kevés adat volt rajta!
A kollégák nagyon óvatosan fogalmaznak, de azért ott van mögötte, hogy qrva nagy marhaság NTFS-re dolgozni, ha megoldható EXT4-re is. Kapitány CPU-ja biztosan erősebb, így fel sem tűnik neki, mekkora plusz terhelést kap az idióta, ezer éve elavult rohadt sz*r NTFS miatt.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74374 üzenetére
Neked pontosan mi is a gondod a video résszel? Valami laptopon próbálkozol te is? DP vagy HDMI külső monitorral?
Nálam most úgy megy az Ubuntu 18.04 laptopon külső 4k monitorral, mint a parancsolat.
(Mondjuk rövidesen megy fel a vén Unity, mert a gnome... valahogy nehezemre esik megszokni)[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz CPT.Pirk #74362 üzenetére
Ha jól sejtem Manjaro helyett Mint-re gondoltál
(#74375) ubyegon2:
Linux-on egyetlen esetben látom értelmét NTFS-sel (szarakodni) foglalkozni. Ha || Wint is használ a júzer. Egyéb esetben keressen megfelelő fájl rendszert. Pl. ext4, de szvsz még egy ext2-vel is jobban jár.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
lypen99
aktív tag
-
vadkörte
addikt
válasz lypen99 #74378 üzenetére
"DE ha külön csinálom meg akkor kell fel kell mountolni az adott particiot és öröm bodogsag?"
1x mindenképp meg kell ejtened. Vagy az OS partíciókezelőjével teszed meg, vagy az fstab szerkesztésével. Előtte elmélyednék kicsit a linux partíciókezelésében és az fstab rejtelmeiben.Üdv. V. Körte
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz #68216320 #74376 üzenetére
Egy Gigabyte mini pc, a 18.04-as Ubuntunval, azzal indult a frissítés, hogy a 4K miatt gondoltam frissebb Ubuntuval jobban használja majd a HD 500-at, ami igazából nem tud 4K-t csak 2K-t, de a HD-t tudja, vagy azt amit a 18.04 tudott az újnak is tudnia kellene. Nem ez történt, azóta olvasok, próbálgatok, tesztelek, ideje is lett a vissza a kályhához, és tiszta lappal indulni
Most rádöftem, egy sima HD monitorra, telepítem, beállítom frissen és üdén a 20.04-et, és megyek tovább.
Cirbolya_sentinel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #74375 üzenetére
Kicsit higgadtabban pls...
Idehaza a tartalék gépem előtt ülök, tegnap "upgradeltem" a procit egy 2009-es 2 magos Athlon2-ről egy 2011-es FX4300-ra. Ezzel a géppel se vettem észre, hogy probléma lenne ntfs-es partíciót elérni.
vadkörte: nem.
Jó az a Mint (bár KDE-s disztró után még nekem is szoknom kell), de mélyebb problémáknál a rokonságuk miatt valszeg ugyanúgy viselkedik, mint egy Ubuntu, így itt nem ajánlottam.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74381 üzenetére
Hardveres gond nem lehet? Úgy értem, nem hdmi 2.0 kábel vagy maga a mini pc van limitálva ilyen téren? Nekem a régi laptopomban lévő cpu tudta papíron a 4k-t, mégsem lehetett csak fullhd használni.
Van vele tapasztalatod mondjuk windows-on? -
nagyúr
válasz vadkörte #74377 üzenetére
Erős kényszer, ha közösen kell használni, de akinek a kényszer szó jelentése nem elég.....
Amúgy meg vagy a Wint használja x feladatra valaki vagy a Linuxot, de rohadt egyszerű ez, ha valaki játszani akar, meghagyja a Win-t, minden másra meg van a Linux. De a legjobb, hogy amíg a user azt se tudja, mit szeretne egyáltalán, addig nézegessen sorozatokat a Netflixen. Itt nem azt fogják mások kitalálni, mit szeretne valaki, hanem azt, amit szeretne meg lehet-e oldani. De napokig nyekeregni valamin és ahhoz supportálni, az maga a halál.....(#74384) K0zm0
Hát paszmeg, irigyellek ezért! Nekem meg az arcidegzsábám újult ki, még a rohadt fagylajttömb is az ölembe ugrott......pedig hányszor megfogadtam, hogy nem vauzok bele, ha nem azt kérdezik, valamit hogyan lehet megoldani.....
[ Szerkesztve ]
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #74382 üzenetére
Én leragadtam az Ubuntu-nál. Van valami ami nagyon ellene szól?
Most egy cloud server-en 18.04-et használok kb 1 éve. Gond lehet vele?Cirbolya_sen:
Tuti hdmi 2.0 kábelra cserélted? Szerintem mielőtt tovább küzdesz, tegyél egy próbát hivatalos driverekkel win-en, hogy lásd egyáltalán működhet-e 4k-val az a cucc. Ha igen és mégsem megy linuxon alapból, akkor van értelme barkácsolni.[ Szerkesztve ]
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz #63718632 #74386 üzenetére
inxi -Gxxx Ubuntu 18.04 [link]
GB-BPCE-3455 [link]
@PeachMan
ezt is tervbe vettem, a fenti linkről most vettem észre /igaz erre még csak részben magyarázat, hogy az újakon még azt sem tudja amit a régin/ Support OS: WIN10 64bit
Ha nem menne, akkor elengedem, és marad vezérlőnek, és nem használom médiára.
[ Szerkesztve ]
Cirbolya_sentinel
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #74390 üzenetére
Nekem ebből => Resolution: 3840x2160@30.00hz az lenne a tippem, nem hdmi 2.0 a kábel, hanem hdmi 1.4.
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #74387 üzenetére
pedig hányszor megfogadtam, hogy nem vauzok bele, ha nem azt kérdezik, valamit hogyan lehet megoldani.....
Old habits die hard? Valaki nehezebben tudja megfogalmazni, hogy mit szeretne na.
[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
Aham, kezdődik! Van kis zavar az erőben, de így is elég érdekes, ha nem pont az válaszol....
(#74392) K0zm0
Szerintem legnehezebben én fogalmazom meg mit szeretnék kifejezni, mert nagyon sokan nem értik. Én meg őket nem, hú de nem eccerű a zélet.
(#74394) Cirbolya_sen
Ez sokszor hetekig nincs így, most valami front van, a hülye eső se tudja eldönteni, mit tegyen, emiatt aztán hol van rainbow a cityhall felett, hol nincs.......ha ez így megy tovább, rászokom a fűre......
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Megjelenítő pontos típusa? (nem terminál kimenet, hanem gyártói link)
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #74393 üzenetére
Azért válaszoltam neki, mert feltűnt a linkelt hozzászolásában ez a paraméter. Ez tipikusan a hdmi 1.4 maximális felbontás/képkockaszám átvitele. Csak ötlet volt. De akkor rátok hagyom a dolgot.
(#74395) Cirbolya_sen : Én a helyedben nem fognék "valami" kábelt, hanem elmennék egy üzletbe és vennék egy 2.0 kábelt. Ami biztosan az. FullHD cuccokhoz nem adnak és nem is szoktak vásárolni ilyet az emberek, kizárólag UHD cuccokhoz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #68216320 #74397 üzenetére
De épp nem is rád vonatkozott a dolog, Cirbolya koma válaszolt helyetted.....vagy nem? Már én se látom át tényleg! Szerintem aki tud bármi hasznosat, jobb ha beírja, ki tudja, olyan ez is, mint a kőleves a mesében, a végén tuti jó lesz a vége.
Nekem minden megjelenítőm őskori és egyszerű, így sokat ehhez a thread-hez nem tudok hozzátenni sajna.
(#74399) májkimiki
Öööö látom.....el is vesztem kicsit az infók között. Addig még megvolt, hogy szegény Cirbolya talán valamikor eljut valahová, erre mit kap az arcába????
ááááááááááááá......Mérnempróbálodkimanjaronis???? No persze, ha az a cél, hogy totál összezavarodjon....
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Cirbolya_sen #74395 üzenetére
Én vettem olyan HDMI 2.0 kábelt pár hónapja, ami a valóságban csak 1.4-es volt, hiába írták rá. Jó igaz, HAMA gyártmány volt... Aztán egy rövidebb, valódi 2.0-ás kábellel meg rögtön ment a TV-m 4K / 60-ban Linux alól.
PeachMan: alapjában semmi. Filozófiai nekem van, én jobban szeretem, ha nem kell PPA-kat hozzáadni csak azért, hogy kapjak friss kernelt vagy vga drivereket.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest