Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz AeSDé Team #52334 üzenetére

    Magát a Linuxot mindenképpen valamilyen "ottani" fájlrendszerű partícióra kell telepíteni és nyilván nem opció pl. az NTFS. Illetve az már a korábbi válaszban benne volt, hogy az ilyen flash-alapú eszközökre pl. Ext2-t (nem naplóz) szoktak tenni, de az úgy tudom, hogy lassabb. Illetve az is említve volt, hogy az Ext4-ben szükség esetén ki lehet kapcsolni a naplózást.

    Egyébként manapság külső driverek segítségével kis túlzással szinte akármilyen OS között meg lehet oldani az átjárást. Vannak Windowsra is ilyenek, amelyekkel már lehet írni & olvasni az Ext2/3/4 fájlrendszert. Sőt, akár pl. a TC fájlkezelőhöz is vannak hasonló bővítmények. Vagy a másik megoldás - amit más is említett - ha létrehozol a pendrive elején egy FAT32 / exFAT / NTFS fájlrendszerű partíciót, amit mindkét OS tud majd kezelni. Azért az elején, mert a Windows a cserélhető meghajtóknál csak a legelső logikai / elsődleges partíciót kezeli. Ellenben egy külső HDD / SSD esetében már nincsen ilyen korlát.

    Titkosítás pl. a Linux telepítésénél is beállítható, illetve ott van a LUKS. Viszont az ilyen Linux alatt titkosított meghajtókhoz / partíciókhoz való hozzáférés Windowson eleve problémás. Célszerűbb inkább pl. a multiplatformos VeraCrypt programot használni. Az is tud külön partíciót titkosítani, valamint titkosításnál a TrueCrypt ellenében Linux alatt is támogatja az NTFS, exFAT fájlrendszereket. A külön partícióra aztán lehetne a bizalmas adatokat pakolni, az OS pedig maradhatna a másikon. Rendszerpartíciót nem tudom lehet-e vele Linuxnál, mert azt egyébként Windows alatt ajánlja fel külön opcióként.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák