Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
válasz hodostamas #17050 üzenetére
torrent, megosztás lenne a fő cél.
Szerintem jobban jársz egy karakteres felületű debiannal!
Egyszer kell jól bekonfigolni, utána a torrentted webes felületen, vagy windows kliens programmal eléred.
Én transmissiont használok, és ezt a kliens programot az eléréséhez. https://code.google.com/p/transmisson-remote-gui/
A grafikus felület csak feleslegesen emészti fel az erősforrásokat.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz hodostamas #17050 üzenetére
Debian, Ubuntu Server, Arch, igaz nem Linux de FreeBSD
Vigyázat, csalok!
-
Thusor
őstag
Mivel tudnám leformázni egy külső winchesteremet, hogy azt más gép is tudja olvasni? Próbáltam ext2-re formázni de nem hajlandó a windows olvasni segédprogrammal...pedig más meghajtómat eddig olvasta amit ext2re formáztam. Milyen beállításokkal formázzam meg, elsődleges indítórekord+ext2?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
sh4d0w
félisten
válasz rybank #17046 üzenetére
Én, mióta felraktam a Mint 13-at és testre szabtam, csak használom a rendszert, nem bütykölöm. ATi GPU, virtualizáció, torrent stb. minden megy fennakadás nélkül. Én ajánlom, a Kapitány meg nem ajánlja, mert még nem használta
Egyébként igen, lehet Debian is, ahogy Pirk leírta, vagy Slackware - ez utóbbit azonban csak akkor, ha szereted bütykölni a rendszert, mert függőségeket nem kezel, viszont stabilabb a Debiannál.
https://www.coreinfinity.tech
-
Nowhereman
őstag
válasz rybank #17042 üzenetére
A distrowatch a "műkedvelők" szerinti érdeklődést jeleníti meg, nem az elterjedést. A kettő közt van némi összefüggés, bár szerintem ha le kell írnom akkor talán a terjedési sebességgel lenne inkább összhangban...
A mint és az ubi közti kapcsolat.
saját tapasztalat:
1/ a Mint, igen, stabilabb és gyorsabb(mondjuk teljes képernyősben futtatva egy 3d progit olyan +15%-nyi fps - és itta a legkisebb a difi), ugyanis némileg visszanyesik az Ubuntut(mondjuk az xfce alatt FFox-ban nem virít a sebességet és memóriát zabáló pluginekkel összevesző levakarhatatlan unity plugin) miközben a rendszer full-extrás marad.
2/ vannak amiket extrába kapsz, van amit vesztesz, de a többségét minimális erővel visszalehet nyerni
3/ hosszútávra a Mint13-ast ajánlom, de ha mondjuk tényleg belehalsz hogy nem 2.8-as Gimped van, akkor inkább az Arch alapúak felé kell elpályázni(bár azok nem teljesen funkcionál analfabéta kompatibilisek), bár as Mint is olyan század-rolling a getdeb.net-nek hála, de az Ubuntu alapúak közül csak a Bodhi félrolling kivitel.[ Szerkesztve ]
Utánam a kondenzcsik!
-
Jim-Y
veterán
válasz rybank #17049 üzenetére
Én pont a napokban váltottam winrúl linuxra, a mint kezelőfelülete nagyon megtetszett (cinnamon), de elsőre debiannal próbálkoztam, ott a rendszerrel nem volt gond, de a kezelőfelület nekem nagyon zord volt. Linux Mint 14-et raktam fel, denálam instabil volt, 2-nap alatt 3-szor kellett újratelepítenem:S majd felraktam a mint 13-at cinnamonnal, most lekopogom, de ez úgy néz ki stabil, 1-2 furcsaságot leszámítva.
Ha helyedben lennék először az LMDE-vel próbálkoznék..
-
hodostamas
addikt
válasz hodostamas #17053 üzenetére
Debiant nem sikerült életre kelteni, nem volt hajlandó képet adni telepítésnél...
Most megy fel a Linux Mint14, meglesem azt. Az tökéletesen adott képet egyből, szépen települ
-
rybank
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
(#17057) Jim-Y - Nos én azt tapasztaltam, hogy ami nem lts, azzal mindig van valami gond. Többé kevésbé a gnome3-mal meg helyettesíteni tudom a cinnamont. Ugyanakkor a Mint egy elég jól összerakott csomag. Mikor legutoljára fent volt semmit sem kellett kábé hozzányúlnom és ez tetszik benne.
(#17056) Nowhereman - Arch-nál nem tetszett, hogy mindig mindent fordítani kellett, noha az meg jó volt, hogy minden egy helyen - aur - volt. Namost a beállítások alatt valamit mindig elcsesztem és használhatatlanná avanzsáltam.
(#17055) sh4d0w - Neked pedig köszi a tapasztalatokat. Igazából én is arra vágyom, hogy felrakom. Semmi gond és megy minden buhera nélkül. (:
-
St3ven
addikt
Sziasztok!
Ubuntu (pontosabban ZorinOS) alatt szeretnék virtual router-t készíteni ez alapján, ám az utolsó lépésnél a következő hibaüzenetet kapom:
Configuration file: hostapd.conf
ioctl[SIOCSIFFLAGS]: Operation not possible due to RF-kill
nl80211 driver initialization failed.Mit kellene tennem, hogy tovább tudjak lépni?
[ Szerkesztve ]
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
hodostamas
addikt
válasz hodostamas #17058 üzenetére
Hát ez sem az én világom. Egy vnc-t nem tudok belőni rajta. Felraktam, indítottam szervert, erre egy db terminal ablakot rakott be nekem... Ubuntu alatt rendesen azt láttam amit monitoron.
-
St3ven
addikt
válasz St3ven #17060 üzenetére
Ha bekapcsolt wifinél adom ki a sudo hostapd hostapd.conf parancsot, akkor pedig ezt írja ki:
Configuration file: hostapd.conf
Failed to set interface wlan0 to master mode.
nl80211 driver initialization failed.
ELOOP: remaining socket: sock=5 eloop_data=0x8d67a30 user_data=(nil) handler=0x8087b60Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
sh4d0w
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz sh4d0w #17055 üzenetére
Mivel lassan másfél éve nem próbáltam ki Mintet és már nem is fogom, így nem akartam róla negatív képet festeni a korábbi tapasztalataimmal, nem lenne fair.
Neked már leírtam a két esetet, egyik a kernel panic volt, másik meg a komplett fájlrendszer elbukása a laptopon. Azt mondjuk kijelenthetjük, hogy eddig a két pillanatig semmi gondom nem volt vele és pl. a Mint menu elég bejövős volt, de persze ez a végeredményen nem változtat.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
őstag
válasz hodostamas #17061 üzenetére
Akkor mi volt a baj az Ubuntuval? XFCE-t kéne talán használni, és akkor nem kajálja be a fél gépet.
(Xubuntu néven fut).
Vagy simán server verzió, GUI nélkül, és akkor WEBUI-n éred el, vagy távoli klienssel. (Transmission, deluge mind fut daemon módban)
Annyit lehetőséget felobtak már ide. De kétségkívűl Minttel is meg lehet oldani a VNC-t, viszont a VNC önmagában sosem lesz olyan smooth, hogy élvezet legyen használni.Tegnap még működött...
-
Siriusb
veterán
válasz rybank #17059 üzenetére
Arch-nál nem tetszett, hogy mindig mindent fordítani kellett
Na, ez az, ami így nem igaz. Rengeteg minden van a hivatalos tárolókban, s amit nem találsz, azt tudod telepíteni az AUR-ból. Szvsz ez elég kis része a használt csomagoknak, szóval nem sokat kell fordítgatni.
Namost a beállítások alatt valamit mindig elcsesztem és használhatatlanná avanzsáltam.
Ezt nem tudom értelmezni. -
Nowhereman
őstag
válasz CPT.Pirk #17064 üzenetére
Az melyik változat volt? Mert sajnos a Minten keresztül is kiviláglik a nem LTS kiadások nyavalyája. Nem véletlen, hogy sok Ubuntu alapú disztró nem is szopatja magát vele. A Mint is jobban tenné, ha átállna az LTS félrollingra.
xfce és Mate alatt a Mint13 kellően stabil(KDE-t nem próbáltam), míg az Ubiból 10.10 óta egy kezelőfelülettel sem hozta a nívót, hacsak nem a Win95 szintjére szállítjuk le a mércét.[ Szerkesztve ]
Utánam a kondenzcsik!
-
hodostamas
addikt
válasz lionhearted #17066 üzenetére
Lassú volt, állandóan lecsatolta a külső merevlemezt, valami miatt csak 5MB-al értem el hálón keresztül a torrent cuccokat(eleinte >10MB)..
Most megy fel a 13-as mint, azon két kattintás volt a shared desktop és simán megy... meglátom ez hogy megy.A GUI nálam nem gáz, ubuntu is elvolt <20%-os proci használattal rendes használat mellett is ha nem vnc-ztem rajta épp... de mivel windows user neveltetésben volt részem így könnyebben belövöm magamnak a rendszert úgy
amúgy deamon használtam transimissionból, és nem volt vele gondom, kivéve hogy ha nem az övé az adott mappa, akkor cseszik bele írni
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Nowhereman #17068 üzenetére
Azt hiszem a Mint11 volt amit utoljára használtam, az alapból letölthető verzióban.
Ez az lts - nem lts kérdés messzire vezet, állítólag már Ubuntusok is gondolkodnak a váltáson. A magam részérõl elhagytam az Ubi, vagyis a Debian testing ágat teljesen, átmentem végül Chakrára 4-5 egyéb disztró után.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Jim-Y
veterán
válasz CPT.Pirk #17072 üzenetére
LM14-et nem is tudtam használni, feltettem, ment, majd első reboot után fekete képernyő, 2-3x visszaraktam, detto. Így utólag lehet az volt a baj, hogy a vga drivert az amd honlapjáról tettem fel, nem pedig a beépített nemjuteszembeanevéből. LM13 szerencsére megy, de a kernel pánik, ha ez jelenti azt, hogy kikapcsoláskor, újraindításkor infinite loopba kerül, itt is jelentkezik, illetve a böngészőkben állandóan beég a kép Ezen kívül egyébként tetszik, és pöpec
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az első az a kézi driver telepítés miatt volt, valószínűleg disztró specifikus fontos lépések maradtak ki.
A másodiknál az nem kernel panic. Kernel panic esetében fekete alapú karakteres képernyő tájékoztat az elhalálozásról, a billentyűzeten meg inverz módban villognak a ledek.
Viszont akkor ott tartunk mint régen, hogy nem igazán javasolható senkinek... o.O
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Jim-Y
veterán
válasz CPT.Pirk #17074 üzenetére
Hát, nálam ez a reboot, shutdown probléma úgy néz ki, hogy kikapcsolás után fekete alapon fehér betűk kezdenek el csinálni valamit, hogy mit azt nem tudom értelmesen leírni, próbáltam a szöveg alapján kitalálni, hogy mi lehet, de nem jártam sikerrel, sokszor szerepelt benne a CPU,CPU1, stb, illetve volt valami WatchDog problem is.. de leginkább számomra értelmezhetetlen mondatok És sosem áll le .. majd még lehet az LMDE-t kipróbálom, csak sajnálom, mert már mindent belőttem amúgy faszára, svn, IDE-k ... :/
-
McSzaby
őstag
Nálam a hááárdveres gyorsítást leszámítva cool volt a Mint, de eddig a legkevesebb tennivalóm a Mageia-val és a Manjaro-val volt. Már alig várom a Mageia 3-t.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
McSzaby
őstag
válasz rybank #17077 üzenetére
Is-is. Az egyedüli gondom az volt, hogy nagyon pörgette a vidikarit, így mindig ilyen 50 fok körül ment a VGA-m, de ezenkívül semmi gond nem volt vele. Van benne grafikus csomagtelepítő, szóval kb. mintha Google Play-ről töltenél le valamit. Feltelepítettem, felraktam a csomagokat, amik kellettek és használtam. Semmi nem volt vele. A Mandriva alapjaira épül KDE felülettel és egy gyors, jó disztró. Én szeretem nagyon. urpmi a csomagkezelője és az is legalább olyan egyszerű, mint a pacman. Feltelepíted és minden csomagot, amit esetleg nem tudod mire való kategorizáltan megtalálsz benne.
-
hodostamas
addikt
válasz lionhearted #17066 üzenetére
Köszi a tippet, xubuntu az bevált, megy minden ahogy a nagy könyvekben le van írva
-
mrhitoshi
veterán
Manjaro Linuxban tud segíteni valaki nekem ?
SSH kapcsolatot akarok kiépíteni. Nos ehhez kellene gondolom valami csomag, mondjuk OpenSSH. Próbáltam keresni a manjaro tárolókban az openssh, ssh szavakra, de ha jól értelmeztem, akkor nem talált ezekre csomagot. Szóval ezen a ponton kellene segítség, hogy akkor honnan szerezzek egy ssh server programot.
[ Szerkesztve ]
PS4
-
fityere
senior tag
Sziasztok
Szeretnék segítséget kérni. Most kezdenék el ismerkedni a linuxal. Melyiket válasszam, Opensuse ,Arch, Fedora, Madriva Uhu. Szeretnék több mindent megismerni.
Köszönöm előre a segítségeket.
Nem azért hagyjuk abba a játékot, mert öregszünk. Azért öregszünk meg, mert abbahagyjuk a játékot.
-
McSzaby
őstag
válasz fityere #17083 üzenetére
Van aki Mint-t fogja ajánlani, van aki valamelyik Buntu-t, CPT.Pirk a Chakra-t, de én a Mageia-t. Egyszerű kezelni, mondjuk nem sok segítséget találsz neten hozzá sajnos. Ha sok leírás kell, sok forrás, akkor valamilyen ubuntu származék, mint Xubuntu,Mint,Lubuntu,Ubuntu, vagy valamilyen Arch forrású, mint Manjaro, vagy Chakra. A Mageia azért jó, mert brutálisan jól ki van építve a GUI-s csomagkezelő és a GUI beállítási lehetőségek. (Ez az én véleményem)
-
fityere
senior tag
válasz McSzaby #17085 üzenetére
Elsősorban olyat keresek amin megtanulom az alapokat és hogy megváljak a windows keserves rendszerétől. Másodsorban otthoni rendszerként használnám (persze játékok is futnának igaz Emulátorok mint Dolphin ) Fényképszerkesztés és multimédia stb stb .
Nem azért hagyjuk abba a játékot, mert öregszünk. Azért öregszünk meg, mert abbahagyjuk a játékot.
-
ViZion
félisten
válasz fityere #17083 üzenetére
Ne halgass Szabira, KDE fanboy lett...
Parancsolj, minden ami kell a kezdéshez. Ha átolvastad, várunk ide a kérdéseiddel. Illetve logouton keress linux -ra, sok cikket találsz.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
mrhitoshi
veterán
ööö Mindegy mit csinálok, mert ha sudo előtaggal akarok lefuttatni egy parancsot, akkor azt írja, hogy a bejelentkezett felhasználó nincs a sudoers fájlban.
Ha elhagyom a sudo előtagot, akkor pedig - nem meglepő módon- arra hivatkozik, hogy rendszergazda kell hozzá.PS4
-
Rimuru
veterán
-
-
fityere
senior tag
Na eddig ami szimpatikus nekem az a Mint és a Chakra. Kérdésem az lenne kell swap 8gb ram mellé és ha igen akkor mennyi?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz fityere #17096 üzenetére
Még 2GB mellé sem feltétlen kell. Egy Gnome2-es disztró pl. Firefoxal együtt belefért 384MB ramba úgy, hogy még volt szabadon 100-150MB és a swaphoz hozzá sem nyúlt.
Egy fullos KDE-s disztró ram fogyasztása sem igen lépi át az 1GB-t, inkább 5-700MB körül mozog, szóval 8GB ramba akár a komplett disztró is beleférne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz fityere #17099 üzenetére
A Gnome2 már halott, a Gnome3 / Gnome shell egy iszonyat korlátolt valami, aztán létezik még pár felület, ami valamennyire a Gnome2 vonalat viszi tovább, a KDE meg alapból hasonló a windows felületéhez, csak igény szerint legó módjára átszabható.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- További aktív témák...
Állásajánlatok