Új hozzászólás Aktív témák

  • farkas-j

    őstag

    Látom volt egy kis kavarodás DD és DTS ügyben. :) Egy egyszerű összefoglalót adnék róla:

    A DD (Dolby Digital) a legegyszerűbb hangformátum a Dolby Digital családból, mely hat különböző csatornát képes tárolni, de a DD-s hang lehet akár sztereo is ami elég gyakori a sok kísérőnyelvű DVD-ken.
    Általános felhasználása szerint 5 csatorna a normális hangtartományban van (20 Hz – 20,000 Hz) (right front, center, left front, right surround and left surround) és egy csatorna (20 Hz – 120 Hz ) a subwoofernek, ami az alacsony frekvenciás effekteket biztosítja. Támogatja a mono és sztereo módokat is (DD 2.0, DD 5.1). Az AC-3 maximális mintavételezési frekvenciája 48 KHz, maximális bitmélysége 16 bit. A DD bitrátája maximum 640 Kb/s lehet, de DVD-ken gyakorlatilag csak 448 Kb/s hangsávokkal találkozhatunk.
    A kodeknek több neve is van:
    - Dolby Digital
    - DD (Dolby Digital rövidítése, sokszor utánaírva a csatornák száma; pl.: DD 2.0, DD2.1, DD 5.1)
    - AC-3 (Audio Codec 3, Advanced Codec 3, Acoustic Coder 3. )

    A DTS ugyanazt a csatorna-összeállítást használja, mint a Dolby Digital (bár a 6.1-es felállás is lehetséges), viszont jóval magasabb bitrátával dolgozik, ezért a hangminősége és dinamikája jobb mint a DD-nek ( vagy más néven AC3-nak). A maximális bitráta 1536 Kb/s lehet, bár a DVD-ken helyhiány miatt sokszor csak a felével lehet találkozni. A mintavételezés maximum 96 Khz lehet, a bitmélység maximuma 16bit ami megegyezik a DD-éval .

    [ Szerkesztve ]

    Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

Új hozzászólás Aktív témák