Hirdetés
- Magic: The Gathering Arena
- PlayStation 5
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elite: Dangerous
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- World of Tanks - MMO
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 4
- Android játékok topikja
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
A topik témája a közös keresztünk, a Lego iránti rajongás, illetve annak végtelen gyűjtögetése
Új hozzászólás Aktív témák
-
timar88
tag
A NAV tájékoztatása szerint ugyanis a magánszemélynek – kivéve, ha a bevételt egyéni vállalkozóként szerzi meg – nem keletkezik adóköteles jövedelme az értékesítés(ek)ből,HA AZ ÉV SORÁN AZ ÍGY SZERZETT BEVÉTELE NEM HALADJA MEG A 600 EZER FORINTOT.Nem kell szja-t fizetnie akkor sem, ha az év soránAZ INGÓ VAGYONTÁRGYAK ÉRTÉKESÍTÉSÉBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM (VAGYIS AZ IGAZOLT, ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKKEL CSÖKKENTETT BEVÉTEL) NEM HALADJA MEG A 200 EZER FORINTOT.Minden egyéb esetben az eladásból származó jövedelem (tehát nem a bevétel!) után 15 százalék szja-t kell fizetni.
FONTOS TUDNI, HOGY A 200 EZER FORINTOS SZABÁLY CSAK AZOKRA ÉRVÉNYES, AKIK INGÓSÁGAIKAT NEM ÜZLETSZERŰEN, AZAZ HIVATALOSAN FOGALMAZVA NEM GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG KERETÉBEN ÉRTÉKESÍTIK.Azt, hogy mi számít gazdasági tevékenységnek, szintén jól körülhatárolja az adóhivatal. Ha pl. valaki valóban a saját otthonában fellelhető vagy megörökölt használt tárgyait értékesíti, akár nagyobb értékben, alkalomszerűen, az nem gazdasági tevékenység. Ha viszont valaki kifejezetten azért vásárol, hogy az így beszerzett dolgokat aztán rendszeresen meghirdesse és értékesítse pl. az interneten, az már gazdasági tevékenységnek számít.Annak tehát, hogy valaki – az adóhatóság értelmezésében – gazdasági tevékenységet végezzen, nem feltétele, hogy egyéni vállalkozó vagy egy vállalkozás tulajdonosa legyen. Ha viszont gazdasági tevékenységről van szó, számolni kell az egészségügyi hozzájárulás megfizetésének kötelezettségével is. Ez nem minden, hiszen a gazdasági tevékenység még áfaalanyiságot is eredményez, vagyis a magánszemélynek ebben az esetben már adószámmal kell rendelkeznie, számla- ill. nyugtaadási kötelezettség terheli, továbbá amennyiben nem választott alanyi adómentességet, áfafizetési és -bevallási kötelezettsége is van. Jó hír ugyanakkor, hogyHA AZ ADÓÉV SORÁN AZ INGÓ ÉRTÉKESÍTÉSBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTELE NEM HALADJA MEG A 600 EZER FORINTOT, MÉG A GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET VÉGZŐ MAGÁNSZEMÉLYNEK SEM KELETKEZIK SZJA-KÖTELES JÖVEDELME– igaz, a többi, korábban említett közteher ettől még érvényes.
[ Szerkesztve ]
Forest Hideout 15k, Black Falcon katonák 5 db 11k, Forestman katonák 5 db 13k, Tallneck moc 8k, Sok 9v vonatsín! érd. privi vagy email
-
timar88
tag
Ezt egy 3 éves cikkből másoltam, tudtommal a benne foglaltak azóta sem változtak, de nem vagyok könyvelő.
Throme:
Mivel a termék bontatlan, ezáltal gyakorlatilag tudtommal nincs amortizációja, így újnak tekinthető, kérdés hány évig. De ez már mind értelmezés és jog kérdése. Ha valakit jobban érdekel, az ír a nav-nak egy emailt, válaszolni fognak rá. A kérdés az üzletszerűen végzett tevékenységre vonatkozott, én arra válaszoltam. Ha valaki hirdet 2 bontatlan legot egyszerre, egy évben pedig elad 5 db-ot, nem valószínű hogy a nav-ot érdekelni fogja.Ja és egyébként a hirdetésnél meg kell adnod, hogy ÚJ-e a termék vagy használt. A bontatlan legokra senki nem azt fogja írni hogy használt, ez pedig látszik a hirdetésbe és nyilván a nav is látja.
[ Szerkesztve ]
Forest Hideout 15k, Black Falcon katonák 5 db 11k, Forestman katonák 5 db 13k, Tallneck moc 8k, Sok 9v vonatsín! érd. privi vagy email
-
Mauzes
addikt
válasz UberMutant #41943 üzenetére
Nézd, én alapvetően arról kértem ki véleményeket, hogy mennyire működik az újraeladás és kinek mik a tapasztalatai, meglátásai. Erre szerintem nem releváns válasz, hogy a Lego egy marék műanyag meg hogy ne gyártsak önigazolási teóriákat. Apám meg nagyanyám pedig soha nem vásároltak az említett termékekből újraeladási céllal, szóval sehogy nincsenek ezek.
timar88: ez jogos, de nem terveztem elérni a 600 ezret/év, olyan 2-4 szett per év volt a fejemben.
De összességében ezt az egész kérdéskört átbeszéltük, köszönöm mindenkinek, aki segített. Ha mégis kirpóbálom, akkor majd megírom a tapasztalatokat.
MÁS: viszont arra nem válaszoltatok, hogy vannak-e jól bevált helyek, ahol érdemes csekkolni a jó akciókat. Pl. árukeresőn érdemes követni, és ott látszik, hogy ha épp akciós? Vagy nagy retail üzletek szoktak Legot akciózni, pl. Tesco? Vagy a kockás webshopok áraitól úgy sem nagyon van jobb? Vannak-e (és hol) nagyobb Black Friday vagy karácsonyi akciók?
Vagy egyértelműen a Bricklink a nyerő, ha jó a seller értékelése? Ott látok sokkal jobb árakat, mint itthon, bár nem tudom, jön-e rá pl. áfakülönbözet vagy bármi egyéb.
[ Szerkesztve ]
-
balint82
senior tag
Hoppá hoppá, ennek volt bármi előzménye?
Google Pixel 4a
-
Throme
veterán
Karácsonyi ajándék szettekről pletyka.
[link] -
Hintalow
senior tag
válasz Mauzes #41932 üzenetére
Én is azt az elvet vallom, hogy nagyob távban (15-20 év) nem lesz jó biznisz, annyira már nem kult játék, mint annó volt, túl sok mindent adnak ki belőle, sokkal nagyobb a tempó, nem lesznek olyan legendás készletek a sima vonalakban, mint egy régi pirates vagy space témában. A brendelt témáknak meg a feledés tehet durván be, 20 év múlva sokakat nem igazán fog már érdekelni egy Friends/Simpsons/Ghostbusters készlet, mert azt sem fogják tudni, hogy mi az.
Egy Star Wars még csak so-so, de ott is inkább az idősebb korosztály az aki gyűjt. Amit érdemes vásárolni, azok szerintem az ikonikusabb, alapból felnőtteknek szánt készletek. A normál termékvonalak city/friends, a kisebb technik szettek szerintem felejtősek, minden évben kijön belőlük rengeteg, senki nem fogja az évente pepitában megjelenő rendőrőrsöt és társai gyűjteni.
Talán a vonatok és hozzájuk tartozó dolgok a kivételek, azokra kiemelkedően nagy a kereslet.
Nekem is csak pár nagyobb készlet van, de összerakás céljából, mert elsődlegesen nem legót gyűjtökHa a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.
-
törölt tag
Nem szoktam ilyeneket linkelni, de ezt nézni is fájdalmas.
az ott a világterkep.
forrás: [link] -
Djuree
félisten
válasz UberMutant #41950 üzenetére
jaja, igen, valahogy így.
LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy ti szoktatok több ezer darabos szetteket többször összerakni, és ha igen, akkor mi erre a legjobb mód? Tehát mennyire macerás? Vagy inkább mindig jönnek az újabb és újabb készletek?
Arra gondolok, hogy egy komplex szettnek több ezer darab és akár több száz különféle elemmel eléggé kötött az összerakása, többszáz oldalas útmutatón oldalanként végigmenve szokás megcsinálni, az elemek a sorrendnek megfelelő csomagokban vannak gyárilag, stb. Ha összerakott szettnél újra a 0. pontba szeretne eljutni a user, akkor az hány órás meló? Legyen szétszedve ömlesztve, majd elem fajtánként érdemes különválogatni? Túl sok fajta elem van. Vagy az útmutatón hátulró visszafelé haladva legyen elemenként lassan szétszedve, és akkor a gyári számozott csomagokhoz hasonló pakkokat lehet képezni? Ez kb. annyi idő lehet, mint az összerakás.
Nektek mi a meglátásotok ezzel kapcsolatban? A kérdés háttere, hogy ha összerakott szettet vennék használtan újraösszerakás céljából, akkor az pontosan mit fog jelenteni számomra.
-
tPedro_
őstag
válasz Mauzes #41969 üzenetére
Én személy szerint nem szoktam szétbontáskor visszazacskózni, szerintem a LEGO-zók elenyésző százaléka tehet így.
Az útmutatót se követem visszafelé, hanem ahogy épp kézre esik. Után minden megy egy nagy kupacba, legalább nagyobb lesz a kihívás a következő összerakáskor.
Ami még nem túl időigényes megoldás, ha színenként válogatod, de én ezzel se szoktam vesződni.[ Szerkesztve ]
-
h.balint
csendes tag
Szia, én most költözés elõtt azt csináltam, hogy visszabontottam az útmutató végérõl indulva. Ami nagyobb készlet volt az a millenium falcon (nem ucs), a razor crest és a kovácsmūhely. De sokszor megnéztem elõbbrelapozva, hogy az adott csomagban mi került összerakásra, mondjuk a kovácsnál pl. az egyik zacskó a tetõ volt, a következõ mondjuk az adott szoba, így azt könnyen szét is szedtem, nem feltétlenül egy-egy darabonkként, ahogy az ùtmutatóban szerepel. Összességèben jóval kevesebb idõ alatt, mint ahogy összeraktam, volt például a vége fele haladva, amikor az alapot szedtem szét észrevettem, hogy egy egy alkatrész véletlenül lemaradt az elözõ zacskóból, de azt többnyire bedobtam a jelenlegibe, tekintve, hogy úgy is èn fogom összerakni, mert nem tervezek megválni tõlük.
röviden: eredeti zacskòkba, visszafele haladva csináltam, minimális “hibákkal”, és töredéknyi idõ alatt megvoltam a bontással. -
Freddy76
addikt
Én visszabontom, általában nem bonyolult, h.balint írja. Általában a zacskók egy-egy részegységet tartalmaznak. Újabban (pár éve) jellemző, hogy a nagyobb készletek sok zacskóban vannak, a kovácsműhely pl. 14 zacskó. Én ezt nem 14 zacskóra szedtem szét, hanem egységenként: egy zacskó a tető, egy az emelet, egy a földszint, egy a többi (figurák, kocsi, stb.). Ikeás zárható zacskókat használok.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Mauzes
addikt
válasz h.balint #41971 üzenetére
Nem gondoltam amúgy, hogy a visszafelé "nagyjából precízen" haladós megoldás is jelentősen rövidebb, mint az összerakás, jó tudni. Szép ez a kovácsműhely amúgy.
Viszont pl. a komolyabb Technic cuccokat sem para szétszedni? Pl. egy Bugatti Chiron vagy Liebherr kotrógép, ahol a nagy elemszámhoz képest nagyon kompakt méretbe van "bezsúfolva" rengeteg kis alkatrész, komplexebb összeépített alkatrészek, stb? Persze minden Lego-t szét lehet szedni, de ez nem lehet egy leányálom. :-)
-
h.balint
csendes tag
válasz Mauzes #41974 üzenetére
Igen, jelentősen kevesebb idő, az lemaradt, de ahogy Freddy76 is írta, én is azokba a jól összezárható zacskókba tettem a már szétszabdalt/szakadt eredeti zacskókat az elemekkel, ha már akkor nem dobtam ki őket.
Ezzel megvan az a varázs amikor majd összerakom, mint egy új készletnél.
A Technic vonalról sajnos nem tudok nyilatkozni, de ahogy írod, az lehet picit nehezebb dolog.
-
kbalage2
aktív tag
Technicnél azért nem túl régóta divat a számozott zacskó, előtte nagyobb szettek (pl 42069) is "ömlesztve" jöttek gyárilag. Szerintem nem érdemes szöszölni az útmutató szerinti visszafelé bontogatással, szétszeded és kész Menet közben lehet szortírozni pl beamek-tengelyek-fogaskerekek-pinek-panelek stb, úgy utána építeni is könnyebb.
A B modelleknél se veszed hasznát a számozásnak, mondjuk nagyobb szettek már nem kapnak B modellt mostanában úgyhogy ezt is kiegyszerüsítette a LEGO...
[ Szerkesztve ]
Minden ami LEGO RC - racingbrick.com
-
qqzs
őstag
Lego Boost programozasra tudtok jo forrast? Es azt hogy tudom bekapcsolni hogy mindenhez hozza lehessen ferni mert ahogy haladunk elore mindig csak ugy jelennek meg uj program elemek. De par videoban latok egy csomo elemet ami nekunk nem jelenik meg.
Eladó: GTS450
-
tPedro_
őstag
Na itt van pár érdekes aukció, tessék csak tessék
[ Szerkesztve ]
-
hulp01
senior tag
A 2-3-4e db-os Technicek szétszedése azért már komolyabb meló. Másfél-két óra simán elmegy vele. Plusz utána sajogni fog az ujjad, az biztos. Szerencsére már sokkal könnyebb a pineket kiszedni, mint 25-30 évvel ezelőtt, de a nagy készletekben simán van belőlük 1000db. Én általában részegységenként rakom visszazárható műanyag tasakba. Általában 2-3 3l-es tasak elég. Azért érdemes részegységenként bontani (elég 3-4 felé) mert utána könnyebb a keresés. Amikor újra összerakom a készeletet, akkor előtte a beam-eket meg a nagy darabokat gyorsan kiszedem, és onnantól kezdve már sokkal kezelhetőbb az alkatrészhalmaz és sokkal könnyebb bármit megtalálni. Én nem szoktam azzal szöttyögni, hogy szétszedéskor külön rakjam az alkatrészeket. Szerintem felesleges.
Bár a Liebherrt még nem szedtem szét, de pl. a bányagépet már igen. A végére már azért eléggé elegem volt belőle. Plusz volt már nem egy olyan eset is, ahol komolyan el kellett gondolkodni, hogyan lehet szétszedni (pl. a rough terrain crain forgózsámolya). Egyszerűen annyira stabilra építették, hogy az összerakási rajz alapján kellett kitalálni, hol lehet megkezdeni. Ugye van nem egy olyan lehetőség, ahol ha nem tervezik bele, hogy szét is kell szedni, akkor nagyon meg tud vele szenvedni az ember, és előfordul, hogy kicsit feszegetni kell. Plusz ezeknél a nagy új készleteknél az ébredő erőhatások miatt már könnyen lehet kárt tenni egyes alkatrészekben. Nekem a Mack kamion konténerénél sikerült egy pint eltörni, mert a nagy panel egyik oldala előbb engedett el, ezért nem szétcsúszott párhuzamosan, hanem kifordult. Szerintem még soha nem károsítottam így alkatrészt, de most sikerült. Azóta jobban figyelek szétszedéskor a nagyobb alkatrészeknél. Szerencsére csak egy pin esett áldozatul az akciónak, szóval a kár nem volt jelentős. -
ZsZso
Közösségépítő
Mától indult a 30% kedvezményes LEGO akció a TESCOban. Szegedi kínálat. meh
armegoszto.hu - akciók egymás közt :::..::.. https://www.facebook.com/armegoszto ::..::
-
Throme
veterán
Lehet tévedek de ezek az akciók olyanok, mint a lego shop vs webshop árak.
Ezek a multik (tecsó, madaras tecsó, régió...) szinte mindig lego shop áron adják a portékát.
Akciókkal lemennek webshop árszintre.
Ha amúgy is arra jár az ember, akkor a szállítási költséget mondjuk meg tudja spórolni, cserében lutri a választék, és hogy marad egyáltalán, ami éppen kéne.
Pl a szimpla SC verdák a 7xxx huf-ról le lettek árazva - ahogy látom - 5,2k huf-ra. Kb itt vannak a webshop árak is.
Nem mondom, hogy egyes szettek nem kapnak olykor nagyon jó akciós árat.#41983Mauzes
ezek már akciós árak (a SC-ból kiindulva gondolom így)[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
válasz Throme #41984 üzenetére
Viszont aki nincs tisztában a piac áraival csak besétál a gyerekkel a tesco-ba az elhiheti hogy élete üzletét csinálta meg...
Többnyire mindig erről van szó.
Tavaly kolléga is vett T-től tv-t mert olyan jó ügyfél hogy csak neki kedvezményesen részletre odaadják ha aláír még 2 évet. Persze hogy máshol még a kedvezményes árnál is kedvezőbb áron lehetett kapni..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Throme
veterán
Hát nem tudom....
Aki rendszeresen jár ilyen helyre, már észre se veszi, hogy minden sor, mindkét végén óriási akciós táblák vannak kint permanensen. Sorok közt is kis címkéken.
Ez a jelenség (akció, akció, akció) mindenhol megfigyelhető, webshopok oldalán is.
Nem véletlen, hogy pár éve berobbant itthon is a black friday...majd red friday...aztán a fehér vagy milyen hétfő is... aztán az 1-2 hétig tartó BF....stbstbstb
Az akció szó már ingerszegény a vásárlók körében.
Persze azóta a BF is le lett járatva rendesen...Aki csak besétál gyerekkel, és amúgy is ment volna tecsóba, annak tényleg jó ez az akció.
Kérdés mennyire szokványos, hogy egy bevásárlásnál lekap egy 20k-s, de akár 5k-s játékot, hogy csöndben legyen a gyerek...
Akinek meg ez nem gon, annak majdnem mindegy az akciós ár...szvsz[ Szerkesztve ]
-
timar88
tag
válasz Throme #41988 üzenetére
Nagy akciót tényleg nagyon ritkán lehet itt vagy az ósenba kifogni, de néha azért előfordul.
Itt most így hirtelen nézve ami olcsóbb mint pl weben az a 42095, ez 2500 ft-al olcsóbb mint bárhol, a többi az webshopos ár gyakorlatilag.Forest Hideout 15k, Black Falcon katonák 5 db 11k, Forestman katonák 5 db 13k, Tallneck moc 8k, Sok 9v vonatsín! érd. privi vagy email
-
zsuha
aktív tag
Winter village:
Hiánypótló azoknak, akik lemaradtak a régebbiekről.
Megj.: okt 1., VIP: szept 16.
90 Euro.
[link][ Szerkesztve ]
-
-
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, abszolút no offense, ne értsetek félre, de az ilyen jellegű szetteknek pontosan mi a vonzereje AFOL szempontból ? Tényleg érdekel, a saját látásmódom szélesítése miatt. Ez a szett is lesz mondjuk 34 ezer, és gondolom nem az építés technikai része a fő faktor.
- A gyűjtemény bővítés a legfőbb cél, vagy berakni hasonló házacskák mellé?
- Vagy annyira tetszik sokaknak a design, hogy megy a polcra display-re?
- Vagy konkrétan a fun építés mellett még játszik is vele egy felnőtt, gyerekkori meg nosztalgia feeling?
- Vagy elsősorban amúgy is gyerekeknek veszik, tehát az eladás nagy része nem felnőtt célra történik? -
LÁZ
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
insta @laz_papa - ELADÓ CUCCOK (lego halloween figurák-Toysrus Bricktober 2022) RAZER KAIRA PRO - FOR SZÉL
-
Throme
veterán
válasz Mauzes #41995 üzenetére
KArácsonyi hangulatot adja.
Nekem visszaadja a gyerekkort, a legózást a karifánál.
Szeretem ezt a mesés, vidéki "fílinget".
Emiatt sem veszek meg minden ilyen témájú szettet. Pl a tűzoltóság nekem ebből kilógott és örülök, hogy nem megint valamilyen intézmény téliesített verzióját csinálták meg.Nincs egész évben kiállítva, mert ugye szezonális és nyáron nem akarok Karácsonyt látni a polcon, asztalon.
Tetszik ez a vonal.
Üzleti szempontból nézd vissza a régebbi szetteket, hogy mennyi a mostani áruk.
Nem tudom meddig fog menni, de remélem sokáig.
Annyira viszont nem vagyok gyűjtő, hogy vagyonokat adjak a régi WV szettekért, hiába tetszik jópár....ja és nem utolsó sorban gyerkőc szeret játszani velük (is)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest