Új hozzászólás Aktív témák

  • Wolfskin

    őstag

    válasz Zamma #26959 üzenetére

    Köszi, hogy áttetted ide :R

    Két megoldás jár a fejemben:

    A. opció: Elsősorban nem a ház egészének a szellőzősőre koncentrál, hanem lokálisan, a kritikus pontok hűtésére. A célja, hogy ezek pontok mindenhol friss, kinti levegőt kapjanak, lehetőleg nagy légáramban, jó irányban. A vinyók közül az alsó hármas tartót tervezem rugalmasan rögzíteni, az is lehet, hogy hossz irányban, úgy könnyebben átfújható.

    A másik kritikus pont, a procihűtő szívóoldala. Ha itt is befelé jövő légéram van, akkor kinti levegőt kap, ráadásul enyhe torlónyomás alakul ki mögötte, nem pedig egy "vákuum", (azaz egy merőleges irányban húzó nagyobb sebességű légáram, amiben kisebb a nyomás, ráadásul már melegebb a levegő). A 4 és 5 ventit egy légterelővel választanám el. (Itt lehet a 4-re rásegíteni, vagy helyettesíteni a 3-al. )
    A kevésbé kritikus részek, a VGA (Firepro W5100) és a táp (super flower /golden silent). Itt bármilyen légmozgás nagy segítség, sokat nem kell, csak épp mozgassa el a leadott meleg levegőt.

    A B opció inkább az egész ház átszellőztetésére koncentrál, a klasszikus elől lent be, fölül, hátul ki elv alapján. Annyi hátránya van, hogy az elől, és az oldalt bejövő légáram egymásra merőleges, itt sok energia elveszik, mire függőlegesbe fordulnak. A poci szívó oldalán a légáram felfelé irányul, így az cpu hűtő belépő ventije szinte vákuumból kell, hogy szívja a levegőt.
    Ennek az opciónak egy további járulékos előnye, hogy a kevésbé kritikus helyeken is (VGA, PSU) nagyobb légmozgást biztosít.

    Nagy kérdőjel nekem a táp, hisz passzív, elvben nincs szüksége ventilátora. Minen oldala lyukacsos, a teteje pedig egy hűtőborda.
    Lehetőség lenne ennek ellenére alulról megfújni, vagy hátulról egy kisebb ventivel kifelé szívni a levegőt, hogy mégis át legyen mozgatva, bár ennek hátránya, hogy előbb porosodna, pedig szinte lehetetlen rendesen kitakarítani. Vagy elég csak a fölötte, a hűtőborda által leadott meleget elmozgatni?

    Alulra a VGA-ra ráfújó 1-2 ventit mindenképp raknék.

    Alulra, a ház "padlójára"?

    Az oldalsó beömlő (7) hogy van kiképezve? Hova fut be, a vga alá vagy felé vagy is-is? A táp kapcsán is érdekes, a vga-ról nem is beszélve...
    Ha ez a rész rendben lesz a tápoddal nem kell külön foglalkozni.

    Az oldlalsó beömlő egy hatalmas lyuggatott felület, ahol még a 22-es venti is kicsi. Több méretnek van kiképzett helye, de elvben bármekkora venti felszerelhető, akár több is.
    A terv, hogy a fennmaradó részeket kitakarom. A szabadon marad szellőzők mindig rizikósok, hogy azokon milyen irányú áramlás alakul ki (elszökik a légáram, vagy plusz levegőt tud szívni)

    Ha az előoldal kérdése szabadabb levegőáramlással megoldódik és 2 ventit, + alul is kap ventit (+ max még oldalról) akkor szerintem nem kell ennél több beszívó venti, a (3)-nak nem látom értelmét, 1 kivétellel. Az oldalsó egyébként azért is érdekes, mert sok előnye lehet: vga, proci, vrm, ssd-t is hűthet hatékonyan.

    A hdd konzolt csak az alsó, 3-ast tervezem használni, és lehet, hogy hossz irányban ahogy még jobban szellőzik. Az első 22-es helyett 2 db P12Max fúj be

    A (4) és (5) minden esetben kizárólag kifújjon, 1 eset lehet kivétel: ha a hátsó venti beszív, a cpu hűtő is így a frontoldal felé mozgatja a levegőt, az (5) ebben az esetben nem kell, a (3) itt viszont kell, de kifúj.

    Akkor a 4 be, 5 ki nem jó megoldás, körbe forgatva a levegőt?

    [ Szerkesztve ]

    ''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

Új hozzászólás Aktív témák