Új hozzászólás Aktív témák

  • jeriko2

    tag

    válasz DrDante666 #5186 üzenetére

    Az előtét kondenzátoros megoldás érintésvédelmi szempontból igen veszélyes, mert a hálózati feszültség ott van a led-eken (azzal együtt, hogy korlátozva van az áram, lehet belőle komoly bajod). Pont ezért az ilyen megoldásokat általában műanyag burkolat mögé teszik (én csak ilyet láttam, de itt a fórumon régebben volt aki írta, hogy "kukorica" lámpán is találkozott ilyennel, ahol a led-ek érintkezői szabadon vannak.
    A műanyag burkolatnak persze van egy olyan hátránya is, hogy a led-ek be vannak zárva, nem szellőznek, emiatt melegednek és könnyebben tönkremennek. Részemről volt olyan led-lámpa rendelésem (eddig mindig kínából rendeltem), ahol a 10 lámpából (tény, nagyon olcsó volt, 2,5$/db körül) már csak egy működik. Amit megnéztem belőlük, azoknál a led-ek mentek tönkre.

    Szóval a lényeg: csak óvatosan az érintés védelemmel. Minimum egy fázisceruzát érdemes beszerezni, és azzal megnézni a lámpákat.

    Ami a kínai garanciát illeti: egyszer volt gondom: rgb led szalag vezérlője kék színnél hibás volt (ezt is bagóért vettem, 1000 Ft volt az 1 méter szalag + vezérlő + távirányító + táp). Írtam az eladónak, kérte, hogy küldjek róla videót. Felvettem, látszott rajta boríték, minden részegység, ahogy kapcsolgatom. Küldött új vezérlőt, azóta megy. Persze lehet, kifogtam az egyetlen ilyen eladót.

    Még pár gondolat:
    A legjobb led-es lámpáimat másfél éve vettem, gu10 foglalatú, teljesen üvegbe zárt 29 LED-es 5050-es spotok. Jó a fényerejük, nem vettem észre fényerő csökkenést (pedig a led-ek nem szellőznek, melegszenek), egy se ment tönkre.
    Van 5 db kukorica lámpám, ezek 10 wattosak elvileg, 1 évesek, mind működik, egyiknél már látható némi fényerő csökkenés.
    Van 5 db e14 foglalatú, full műanyagba csomagolt pici, kb. 15db 5050-esekből álló izzóm, ezek is mind mennek, elszívó világításban, pici olvasólámpában.
    Vettem 10 db e14 foglalatú, villanykörte formájú lámpákat, ezekből 1 működik, a többiben kiégett egy-egy led. Full műanyag burkolat, elől opálos búrával.
    5050-es szilikonnal bevont led szalag: szépen működik, de a hátoldali ragasztó első pillanattól kezdve nem ragadt, külön erősítettem alu lécre. Ahol nem ért hozzá az alu-hoz (egy 10cm-es részen), ott megsárgult már a fénye (a melegedés miatt).
    Volt még 3db g9-es foglalatú izzó, ezekben nem tudom milyen ledek vannak - ezekből 1 nem sokkal vásárlás után tönkre ment, a többi működik.

    Előtét kondenzátor van a villanykörte formájúban, a g9-esben és a kukoricában kapcsoló üzemű táp, a többit nem tudom.

Új hozzászólás Aktív témák