Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz csubuka #104735 üzenetére

    Megmondom őszintén, h 40-50-60 éve épült pincés házat én felújítás céljából sem vennék.
    Pontosan azért, mert a pinceszintek akkoriban gyakorlatilag mindenféle vízszigetelési technológiát mellőzve épültek meg.. Ez alatt értem, h sem az aljzat, sem a pince falak alja, és sem a pince falazat külső, talajban lévő szakasza az ennyi idős házaknál 99%-ban nem vízszigetelt. Nyilván akkoriban mindezekre nem is nagyon volt még technológia... Ezért vizes, penészes, salétromos az összes ennyi idős ház pincéje.

    Ezt pedig tisztességesen kijavítani kb a lehetetlen kategóriája. Eleve végig, körbe kellene ásni a házat pince aljzatig, levízszigetelni kívülről pincefalakat, aztán ugyanúgy pince aljzattól hőszigetelni kívülről XPS-sel, majd drénlemez, és visszatölteni. De persze a pincefal alatt ettől még nem lesz vízszigetelés. Tehát kb azt is aláfalazással méterenént ki kellene bontani és pótolni ott is a vízszigetelést. Ami ilyen korú háznál statikai szempontból nem biztos, h okos lépés.. Ugyanezt a helyzet az aljzattal. Felverni mindent, szerelőbeton, GV lemez összedolgozva a pincefalakba újonnan bekerült vízsztigeteléssel (úgy h gyakorlatilag egy zárt, egybefüggő teknőt alkosson a vízszigetelés).., majd EPS100 és kész estrich.

    A pincében keletkező magasabb pára szvsz nagyon minimális mértékben befolyásolja a falak kapillárisain felszívódó víz mértékét. Tehát, ha csak az aljzat nem lenen vízszigetelve és emiatt eleve magasabb páratartalom lenne mindig, de a falak igen, akkor hiába lenne párásabb a levegő, a falak nem vizesednének, vagy csak nagyon minimális mértékben, amit az aljzat átadna nekik.

    Más felől azért is írtam, h pincézett házaknál a lakórészek kevésbé, ritkábban szoktak vizesedni, mert ott a házalap jó része nyilván nem földben áll. Tehát nincs olyan fokú talajnedvességnek kitéve az akár hiányos, akár sérült, akár nem létező falak alatti szurokréteg, mint a normál, 1 szintes kocakházaknál. Persze kivételek lehetnek.

    Belső oldali vízszigetelés csak a probléma elfedése, eltakarása. Nem a megoldása. Attól még a szerkezet ugyanúgy vízesedni fog. Igen, mivel ilyen formában aztán ténylegesen lezáródik a falak levegővel való érintkezése, még nagyobb mértékben lesz idővel vizes. Emellett ahogy írtad, a lakórész falaiba is sokkal nagyobb eséllyel fog átszivárogni a víz (hiányos, sérült, vagy nem létező szurokszigetelés esetében..).

    [ Szerkesztve ]

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák