Új hozzászólás Aktív témák

  • Kormi76

    aktív tag

    válasz section9 #1267 üzenetére

    A normaszöveg valóban nem tartalmazza, ebben teljesen igazad van. Ez egyszerűen is hangzik, de a jogértelmezés szempontjából sajnos mégsem lehet figyelmen kívül hagyni.

    A törvény szövegét ugyanis ezzel az indokolással összhangban kell értelmezni (ez a módosító törvény indokolása, ami itt elérhető [link] ):

    "(...) Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek azt az ügyletet kell minősíteni, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető (nem zártkörű) ügyletben kriptoeszköz átruházása, átengedése révén (idértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez. Vagyis adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a kriptoeszköz kikerül a kriptovilágból, mindaddig amíg kriptoeszköz kriptoeszközre váltódik át, az ügylet adómentes. (...)"

    Emiatt sajnos nem kerülhető meg a "kriptovilág" szó értelmezése sem, bármennyire is kényelmes lenne ezt figyelmen kívül hagyni. Nyilván nem lenne gond, ha világos lenne a normaszöveg minden eleme, és nem lenne értelmezés tárgya.

    Ebből a szempontból továbbra jó lenne valakitől tapasztalati úton megszerzett információ arra vonatkozóan, hogy adózási szempontból beutalt/kiutalt FIAT, a FIAT -> kripto/kripto -> FIAT váltás a hatóság gyakorlatában egyenértékű-e, vagy kizárólag a bankszámlaforgalmat vizsgálja és a tőzsde belső forgalmát nem.

    Nagyon leegyszerűsítve: mikor keletkezik a "bevétel"? Az a bevétel, ha kiutalom a bankszámlámra vagy az a bevétel, ha tőzsdén átváltom FIAT-ra? Ha ezt a törvény szövegből ki tudod olvasni, akkor megköszönöm,m mert én sajnos nem. Emiatt kerül elő a "kriptovilág" értelmezése, mert ebből arra lehet következtetni, hogy a jogalkotó bevétel keletkezést a kriptovilágon kívül képzelhette el. Ha ennek a határát nem tudjuk meg, akkor nem tudjuk megítélni a bevétel fogalmát sem, magánvéleményem szerint.

    De továbbra sem vagyok szakértő, ezt azért ide is leírom, csak kérdéseket teszek fel, és felvázolom milyen értelmezés vezetett a kérdéshez.

Új hozzászólás Aktív témák