Aktív témák

  • csaszi72

    aktív tag

    Kérdés, fogyasztó védelemmel kapcsolatban.
    A használati utasítás az nem kiegészító hanem feltétel hogy forgalomba kerüljön ugye?
    Tehát még egy outlet(szépség, csomagolás hibás, tartozék hiányos) üzlet sem hozhat kereskedelmi forgalomba terméket használati utasítás nélkül.
    Az alábbira alapozom feltevésem:
    2/1984. (III. 10.) BkM-IpM együttes rendelet a használati-kezelési útmutatóról és a minőség tanúsításáról
    A belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény 40. §-a, valamint a termékek minőségének tanúsításáról szóló 47/1968. (XII. 18.) Korm. rendelet 11. §-a alapján - az érdekelt miniszterekkel, az országos hatáskörű szervek vezetőivel, valamint a szövetkezetek országos érdekképviseleti szerveivel egyetértésben - a következőket rendeljük:
    1. §
    A rendelet hatálya a fogyasztási cikkeket (a továbbiakban: termék) termelő, importáló és forgalmazó jogi személyekre és magánszemélyekre terjed ki.
    2. §
    (1) A vásárlókat a termék jellegétől és tulajdonságaitól függően, írásban, magyar nyelven és közérthetően tájékoztatni kell a termék használatának, kezelésének módjáról (használati-kezelési útmutató) és minőségi jellemzőiről (minőségtanúsítás). (A továbbiakban együtt: vásárlási tájékoztató.)
    (2) A használati-kezelési útmutató a termék rendeltetésszerű használatához, működtetéséhez, kezeléséhez, eltarthatóságához, felhasználhatóságához szükséges feltételeket és ismereteket tartalmazza. Szöveges használati-kezelési útmutató helyett jelek, jelképek is alkalmazhatók. A textilipari termékek kezelési jelképeinek alkalmazását a kijelölt minőségellenőrző intézet engedélyezi.
    (3) A minőségtanúsítás a terméknek a vásárló számára lényeges tulajdonságait, főbb minőségi, műszaki és egyéb jellemzőit, minőségi osztályát tartalmazza.
    (4) A vásárlási tájékoztatón belföldi termék esetén a gyártót, importtermék esetén az importálót fel kell tüntetni.
    (5) Nem hozható forgalomba az a termék, amelyet az előírt, illetve szükséges vásárlási tájékoztatóval nem láttak el.

    Jól gondolom?!

    [ Szerkesztve ]

     Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)

Aktív témák