-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #53921 üzenetére
Bizony, az enyém
MM:
- a test teljes hosszában bronz persely
- ehhez készített új korrózióálló tengely
- PLA-ból nyomtatott betét a belső kőbe
- külső kő központosításaA fúró ehhez csak egy járulékos komfortnövelő eszköz, mivel a tengely nem fogadja a gyári 5 lapú hajtókart.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz soldier2 #53930 üzenetére
Szerencsére nem ilyen drasztikus a helyzet.
A legtöbb anyag otthon hevert a műhelyben, a nyomtatóhoz pedig van ismerős.
Ha azt nézem, mennyit agyaltunk rajta, meg dolgoztunk pár órát és ezt mérnöki órabérben szummázom, tényleg merész összeg lenne. De hobbi barkácsról lévén szó saját magamat nem fogom kifizetni, Édesapám pedig nem kért sokat az eszterga használatért.Ha valaki nagyon meg szeretné ismételni hajrá, De úgy nem ajánlom, hogy nincsenek meg hozzá otthon az eszközei, más különben érvénybe lép, amit írtál.
Az eredményességről pedig annyit, hogy még úgy látom benne van a lehetőség, csak az iterációs lépések (és kv mennyiség ) kérdése, mikor találom meg.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Sziasztok!
Wilfa őrlő gépezettel alkot valaki mostanság?
Milyenek vele az eddigi tapasztalatok?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Is. Láttam már a videót korábban, bújtam is a webet, milyen tapasztalatok vannak vele espresso terén, sikertelenül. Elmondásból hallottam, hogy tud elég finomat őrölni, de ezt nem láttam személyesen, ezért keresek valakit, akit közvetlen élmény fűz hozzá.
Nyilván nem fogom megtalálni 100-200 euro között azt az őrlőt, ami filter és espresso képes is lesz, de szeretnék valamit, ami a jelenlegi után a következő lépcső lehet (némi kompromisszummal).
(És nem egyből EK).[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Lehet bennem van a hiba, de nem tudok azonosulni ilyen összegért kínált kézi kurblival (talán már a Lidoknál is drágább?).
Szívesebben váltanék motoros dologra , ha már 70-80 ezer környékén kell téblábolni és nem ragaszkodom az új berendezéshez sem."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz looser #55088 üzenetére
Az egész konstrukciónak ott az alap difije, hogy műanyag a háza. Innentől kezdve lehet a tengelyt kicserélni, lehet perselyezni, lehet nyomtatott betétet rakni a belébe, vagy központosítani a külső követ (mindegyiken túl vagyok ), érezni némi javulást, de messze nem lesz Lido belőle.
Jobb mint volt, érezhetően, de nem véletlenül szeretnék (má' végre...) továbblépni.Viszont kezdésnek szerintem tök jó. Ahhoz, hogy valaki megismerkedjen az otthoni kávézgatással teljesen megfelel. Aztán, ahogy szedi magára a tudást úgy belátja, hogy van jobb, mint mindig. (Speciel így utólag inkább Skertont vettem volna, vagy Rhinot, de lehet csak az hajt, mi lett volna, ha...).
És szerintem ezen a majomlétrán a legtöbb jelenlévő átesett, csak eltérő sebességgel vesszük a lépcsőfokokat, ami esetemben másfél év.Mellesleg nekem az új tengely végén két hatos anya foglal helyet összekontrázva, fúróba 10-es krova aztán hadszóljon'.
De az érdekes, hogy ennyire szétkopott a tiéd. Nekem talán 12-14 kiló ment át rajta kézzel és nincs ennyire megviselve.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Wilfa Svart - Azt mondják filter típusú kávékra megfelelő, pressoban kérdéses.
(#55092) sturmanek
Én éppen azokhoz nem ajánlanám. A filteres kávék igen érzékenyek az őrlemény fine részére, amit még durvább beállításon is előszeretettel produkálnak ezek a kézik. (Hario)
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nem grájnder néven kell keresni, hanem kaffekvern
Lejjebb van más színben is.
Ha jól tudom Angliából rendelhető, itthon pedig a Kontakt Coffee-t kell kereni.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Ahogy én csinálom:
15/250 g. 3 perc 30 mp. Mérlegre rá mindent, vízforraló + kínai kiskancsó' a kézbe locsolkodni.
Áztatás - 30-50 g vízzel - ez alatt átkeverem, de nem durván ~ 30 mp-re jön ki.
Locsolkodás - 150 g-ig (mostanában variálom, hogy 70-ig aztán 150-ig, így talán nem vész el annyi hő (de még nem mértem)). A lefolyást majdnem teljesen megvárom, és ezt követően öntök rá. (kb itt tartok 2-2:30 percnél)
Hígítás - 250 g-ig. Teljesen felöntöm, majd hagyom a csorgást.Vízforralót mindig újraindítom, hogy a locsolóba töltéskor a legmelegebbet vegyem le.
[A locsoló, Önmaga. Én még lehet olcsóbban vettem.]
Bypass-t még nem próbáltam, de talán holnap.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nem is öntöm egyből tele. A vízforralóból vételezek friss meleg vizet, ezzel csak locsolom.
Mivel picike, nincs akkora hőkapacitása, gyorsan felmelegszik még a rendszer előöblítésénél; kevesebb hőt vesztek, mint egy naggyal (amiben amúgy is folyamatosan hűlne a víz). Ezért indítom újra mindig a vízforralót."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Amúgy csak én emlékszem rosszul, hogy 1-1,5 éve lényegesen olcsóbbak voltak a hőfokszabályzós 'kannákok'?
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz verti1 #55219 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre, igazán szép megoldás lett!
Az állíthatóságra: szerintem nem feltétlenül kell egy hengerben gondolkozni. A végén sorosan át lehet kötni egy másik hasonló tartályba, amiben viszont tudod állítani a rendszer előfeszítését."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Kedves Fórumtársak!
Picit bajban vagyok újonnan vásárolt PID-em (köszönet érte SzuMe kollégának) K-elemének elhelyezésével.
Adott a berendezés: Isomac Supergiada, ami alapvetően a bojler tetején méri a hőmérsékletet.
Triviális, hogy ide nem akarom tenni sokkal inkább alulra, minél közelebb a felső szűrőhöz.Mit tudnátok javasolni, hogyan rögzítsem a kis aranyost?
A megjelenített képen látható egy nagyobb falvastagságú rész (8-10 mm), esetleg oda gondoltam készíteni egy menetes zsákfuratot, de így az előmelegítő csövezésnek lenne kevesebb helye.
Másik gondolat, hogy a bojler osztósíkjában elhelyezni egy zsákfuratot, amibe konduktív hőátadásra képes pasztával rögzíteném. Így elférne az előmelegítő is.Erről mi a véleményetek?
Köszönöm előre is a hozzászólásokat!
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Főként azzal lassulhatott, hogy kevesebb a víz mennyiség a kávén egy töltést követően.
Érdemes amúgy kipróbálni, hogy az egyes töltéseket külön pohárba engeded csöpögni, így megfigyelheted, mennyire változnak az ízek a kivonatolás fázisaiban.
Elméletileg a filterből és espressoból történő koffeinfelszívódás ideje és mértéke is nagyon eltérő.Harsány alatt mit értesz?
Intenzívebb ízjegyek, vagy karcos, száraz érzet?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
A következőnél próbáld meg, hogy az őrleményen durvítasz; mást ne változtass az eljáráson, egyszerre csak egy változót.
Ha még mindig benne van, utána a víz hőmérsékletét nézném, 95-96 °C körül legyen (semmiképp se közvetlenül forrás után tölts). Mérőeszköznek az 1500 pengős vezetékes húshőmérő az Ikeából kiváló.Milyen kávéval próbáltad?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz kozsy18 #55241 üzenetére
Idő közben szétbontottam a bojlert is meglesni, hogy férne el a K-elem.
A falvastagság 3-4 mm között mozog, a vastagabb részen 9,5 mm. Ide is csak úgy tudnám tenni, hogy 2 menet fogja a hőérzékelőt, ezért ez a hely szerintem kilőve.
Így marad az osztósík 5 mm mély, 5-ös zsákfurattal.A számítástechnikában használatos hővezető paszta itt is megfelelő lehet, avagy valamilyen jó hővezetési tényezővel rendelkező ragasztóanyagot használjak a rögzítésre?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Elekellek #55313 üzenetére
Ez valóban belefér jóval kisebb csavarba is
Köszönöm a tippet!Szerk.:
Sőt, talán még egy szondát is lehetne belőle készíteni, hogy közvetlenül a víz hőmérsékletét mérje. Így a szabályozás is direktebb lenne, elvégre a fűtőbetét is a vizet melegíti.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz radi8tor #55378 üzenetére
Nalam most van folyamatban egy PID eles. Aaz alap elgondolas az, hogy az Isomacban amugy is indokolatlanul nagy a kanna, ezert azt megfelezem, melle pedig egy uj teto alatti burkolattal kerul beepitesre a panel, gyakorlatilag eldugva.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Urak!
Van itt olyan, akinek a polcán hever eladó Graef őrlőmű?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
La San Marco SM90-ről milyenek a tapasztalatok?
Fogad valamilyen komolyabb kést?
Alakítható karba őrlősre?
Mennyire műanyag?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Ezért is találom furcsának, hogy elég sokat árulnak belőle, kedvező árakon.
Vagy ez csak a Mazzer maffia hatása?
Egyéb iránt arról sem találtam mérvadó különbséget, hogy a 90 és 95 között mi a különbség a késeken kívül (64 és 84 mm). Általában csak a méretét szidják.Gondolom ha ez is alumínium házas, akkor a szintezés gyerekjáték, pangó őrlemény engem nem zavarna (szépen kiecsetelgetem, simogatom, imádkozom belőle), sztatikus töltődés ellen ott a már hallott csöpögtetés, hoppert lecsapnám egy baltával, helyére pedig mehet valami Ikeás tölcsér.
Valaki gyorsan mondja azt, hogy rossz és csak a baj lesz vele, mert megyek az Ikeába tölcsért vadászni.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Üdvözlet!
Régebbi típusú Rancilio őrlőkről van valakinek tapasztalata? (MD40/50/80) (kések: 50mm, 64mm, 75mm)
Hálás lennék, ha jól "megköpködnétek" őket
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz paljoc #56231 üzenetére
Én ugyanezt próbáltam korábban az Isomac gőzcsapjával.
Igazából ha tennék a gőzcsap és a bojler közé egy második szelepet, aminek a kimenő ága vissza lenne kötve a pumpa bemenőjére, akkor vízveszteség nem lenne, a hő meg talán kompenzálható a piddel. Bár még a hőszabályozó megismerése is várat magára, mert a "Tuning Minimill"-ben letérdelt a nyomtatott betét az új darálómat pedig még vadászom.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56260 üzenetére
De. Ilyen és hasonló problémákhoz képelemző szoftverek léteznek (pl JMicrovision).
Hagyományos optikai mikroszkópos elvek is vannak (főként anyagtechnológiai vonatkoztatásban):
pl: adott méretű kör hány szemcsét metsz, ismert méretű körbe foglalt szemcsék száma, referencia fotók (ezek átlagos szemcseméret meghatározásra szolgálnak).A másik megoldás, ami az iparban használatos és jó eredményt ad a lézerdiffrakciós készülékek (drága).
Illetve a harmadik, ami elterjedt a már említett szitálás.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56311 üzenetére
Valóban a berendezés az, ami a szűk keresztmetszet lehet.
Ha nem akkreditált laborba kell a szoftver, akkor vannak ingyenes vagy ahhoz közeli verziók, csak picit kutatni kell.
Amennyiben nincs lehetőség nagy felbontású mikroszkópra, akkor egy DSLR + előtét vagy egy fordító adapter és egy állvány segíthet (persze nem kiváló megoldás, de vállalkozókedvűeknek, otthonra megfelelhet kísérletezni). Ezek pedig elterjedtebb dolgok, mint egy 50-1000x-es nagyítású Olympus fémmikroszkóp.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Danettitől rendelne mostanság valaki?
Én valószínű leadok egy pakkra rendelést, Budapest és környékén írjon, aki csatlakozni szeretne valamivel!"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fotók, videók mobillal
- Politika
- Ford topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Az árnyak közül lépett spotfénybe az MSI 16 GB-os grafikus kártyája
- Cyberpunk 2077
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs