-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Immár egy presszó és egy filter után kijelenthetem új kedvenc kávém van:
Paljoc májsztró Etióp Yirgacheffe alkotása.
Ez az illat megbabonázott, filterben egyértelmű, de espressoban is? Soha nem tapasztaltam még ilyet.Köszönöm!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
-
kozsy18
tag
válasz mrhero #48376 üzenetére
Eredetileg szép sima volt, ez a mintázat szépen fokozatosan alakult ki.
Ami zavar, hogy ami onnan hiányzik, az a kávémba ment. Hiába jó a biokompatibilitása a kerámiáknak, de azért na...
4-est presszóhoz (15,5-16,5g/->27-30g), 7-8 V60.Szerk:
Pont most lesz 1 éves az eszköz. Valahol 10 kg körül van az átkurblizott mennyiség.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Ma volt a farigcsálás délutánja, végre eljutottam odáig, hogy az OPV nem 10 barról indul, hanem 6-ról.
Most 8.2. Nálatok, kedves kávésok, mennyire van beállítva?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nemrég beszereztem egy ilyen eszközt. Meglehetősen gyorsan reagál, pontosnak is tűnik, masszív.
[Húshőmérő]Amúgy a tejet én is így csinálom, igazából a csapolt víz mérésére vettem a fenti hőmérőt. Amíg szabadságon van, a kávépalántám páraharangjában méri a hőmérsékletet
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Szerintem az inkább a Cortado aránya,
de szintén duplából(szumma 90 ml).
Ha Flatie akkorduplapresszó és 130 ml mikrohab.
Én 15,5 grammból kb 1.8-2-vel kivonatolok és a többi a tejhab (160-as pohárban).Szerk:
Most néztem mit írok...[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
A presszó kevés "kemény" tejhabbal a macchiato. Ez gyakorlatilag bele is fér egy presszós csészébe, kinézetre meg egy fehér pötty a crema közepén.
Technikailag duplát húzok, de dupla ristrettot.Javítsatok ki, ha pontatlan vagyok, de az olaszok valahogy így:
Szimpla espresso: 7 +- 0,5 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~30 ml
Szimpla ristretto: 7 +- 0,5 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~15 ml, finomabbra őrölt kofiból kevesebb vízzel.
Dupla kifolyóval: lehet 2x szimpla vagy dupla.
Dupla espresso: 14-15 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~60 ml (vagy 2x30).
Dupla ristretto: 14-15 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~30 ml (vagy 2x15), finomabbra őrölt kofi, kevesebb víz.Ami a mennyiségeket illeti, de a nyomás, a fejből távozó víz hőmérséklete, az ital hőmérséklete is standardizálva van.
Habok:
Lágy mikrohab: cortado, flat white, latte
Kemény hab: macchiato és cappuccino"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Érdekes, amit mondasz, mert ezt már én is tapasztaltam, hogy kértünk egy Flatiet és egy Cappuccinot, majd szervíroztak 2 egyforma csészében egy kettévágott shotot ugyanolyan tejhabbal.
Természetesen ennek ellenére finom volt, csak 160 ml-re számítottam.De olyannal is találkoztam, hogy Flatiet kértem elvitelre és Latte méretet nyomtak a kezembe (nagyobb papírpohár).
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
[Beurer KS 36 - 7.000]
[Brewista - 17.000]Én az előbbit használom, teljesen korrekt.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Gravity1234 #49541 üzenetére
Szerintem egyre gondolunk
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Az elmúlt Karácsonyra való tekintettel a mai napot Édesapámmal a műhelyben töltöttük és megperselyeztük a Mini Millt. Egyéb extrák közé sorolnám az új tengelyt, aminek köszönhetően immár kompatibilis a 4-5 ezer forintos, akkus, kézi csavarozókkal.
Tesztelni csütörtökön tudom legközelebb, de eddig egészen kecsegtető az eredmény, a tengely már nem kottyan, espresso őrlemény homogénebbnek tűnik."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Igazából nem ez volt a cél, hanem a gyári, buta műanyag "csapágyat" kicserélni valami értelmesebbre. Ez magával hozta azt is, hogy készítünk egy hozzá illő tengelyt, Aminek persze a végére kellett valami alakos kötés. Ez pedig a hatlapú anya, amiből sokkal több van itthon, mint ötösből.
Emberi erővel is tekerhető, de kell hozzá még egy kar, vagy egy pipás csillagkulcs.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #49715 üzenetére
Egy rendezvényen láttam (ha jól emlékszem) a SCAE Hungary által készített videót, ahol a tampereléssel kapcsolatos változók függvényében vizsgálták a lefolyás jellemzőit, TDS-t stb.
Érdekes volt, mert ők is arra jutottak, hogy kb mindegy, hogy 2-15 kg-al tamperelsz, nem lesz olyan nagy a változás, mint amikor nekiütöd a szűrőtartót a group headnek.
Megpróbálom előkeríteni a videót.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
A gépet én sem ismerem, de az őrlőt igen, immár áthatóan.
A gyári összeállításban nem túl espresso képes berendezés, sajnos kotyog a belső kúpja, lóg a külső és a tengelye is rosszul """csapágyazott""". Ha ezeket valamilyen módon orvosolni tudod, akkor esetleg már a 3. kattanás végénél, de a 4. és 5. között lesz valahol jó az őrleményed (effektív nullától, persze).Egyéb:
Bármiféle módosítás nélkül próbálj ki valami frissebb kofít, azzal már sokat léptél előre."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nekem ott nyerte el a bizalmam egy részét, amikor a videó végén megpörgette:
[link]
De még mindig picit szkeptikusan állok hozzá az illesztett kötésekhez, amiket egynél többször lehet oldani, gondolok itt a tengelyt központosító betétekre, amiben a csapágyak vannak."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz macskacsa #49924 üzenetére
Ahogy Bazsee71 írta a Skerton gyári megoldását egyszerű javítani. Minimill sokkal körülményesebb: kb egy hete alakítottam át az enyémet, de még bőven tapasztalatszerzés van (bár eddig úgy néz ki az őrleménye sokkal jobb és az új IMS kosár kavar be).
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Van itt valaki rajtam kívül, aki nevelget Kv növénykét?
Lenne hozzá kérdésem."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz enterlaci #50323 üzenetére
Akkor ezek szerint nem tapasztaltál még levélszáradást.
Félek tőle, hogy az enyém beteg szegény, pedig kapott karácsonyra egy növénynevelgetőt és egy lámpát is.
Szétültetni meg a tél közepén nem szeretném a megmaradt 2 szárat."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz enterlaci #50333 üzenetére
Én már rémeket látok, olvastam mindenféle bakteriális fertőzésekről, amik ehhez hasonló tüneteket mutatnak. Pár hete néhány citrussal él együtt az inkubátorban, de csak létezik, és lassan száradnak a levelei.
A klímája kellemes, friss illat van benne, 20-22 fok, napi 6x2 órát lámpázom és párája is van köszönhetően a permetezésnek. De valami még nem stimmel..."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz adriankoooo #50507 üzenetére
Én most húztam le az utolsót a Karácsony előtti pöriből (talán dec. 22).
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Üdv néktek!
Vasárnapi KoffeinRandi 3-al kapcsolatban kit ér zaklatni? (persze csak módjával... )
Köszi előre is!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Reggelt Hölgyek, Urak!
Alábbi csészét próbálta/ismeri valaki?
[link]
Kísértetiesen hasonlít a LC itatóra, csak más az alja.Egyéb iránt, LoveCeramics rendelést tervez valaki?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz adriankoooo #53867 üzenetére
Az ott a bal szelen EK tuning?
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz adriankoooo #53880 üzenetére
Nagyon bele akartam latni valamit...
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Én úgy vettem észre, ha több tejet készítesz elő (értsd: 2-3-4 csészéhez), akkor a végére a hab-tej különválik.
Átöntéssel egyrészt a pitcherbe megfelelő mennyiségű öntenivaló kerül (kisebb adag, könnyebben kontrolálható), másrészt újból össze tudod keverni (amit alán a fontosabb).A fenti saját tapasztalat.Szerk.
Persze itt a szegregációnál is mikrohabra gondolok, nem keményre.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Anyagi katasztrófára figyelmezteti az Apple-t a brit média
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel 6/7/8 topik
- Asztalos klub
- Júliustól kötelező biztosítást kell fizetni egyes rollerek után is!
- MIUI / HyperOS topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen