-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #48883 üzenetére
En is igy csinalom.
Aztan ujabban mar ki se veszem a fagyibol mart hamar doglik, hanem csak addig veszem ki amig kimerem, aztan azonnal vissza. Py zacsi eleg jol zar. Ma konkretan ugy osszezarodott, hogy a cipzarat sikerult leszakinai a zacsi falarol. De meg akkor sem jott szet -
verti1
tag
válasz Bazsee71 #48893 üzenetére
Én nagyon hamar ráuntam. Ha nem akarsz pepecselni vele akkor AP papír. 2 másodperc az egész és spórolsz vele a végén rengeteg mosogatást. Én a vízterítés miatt kezdtem használni, de azóta ebből a szempontból feleslegessé vált. Viszont annyira tisztán tartja a gépet, hogy marad. Havonta elég visszaöblíteni, de akkor is csak minimális szutyok jön ki. Inkább a karok, szűrők miatt tersonetezek és megcsinálom a visszaöblítést is egy úttal. Itt a felső szűrő egy hónap után, úgy ahogy levettem, nincs elmosva. Semmi nem gyűlik össze felette.
[ Szerkesztve ]
-
kahvesi
csendes tag
válasz Bazsee71 #49032 üzenetére
Természetesen a mi szemszögünkből nincs értelme, de lehet, hogy Ő még nem tudja elengedni, mint friss és csinos szerzeményt. Viszont kötelességünk meglökni a lejtőn lefelé (vagy megpróbálni) és egyszer talán magától elengedi, amikor megtapasztalja a gép határait.
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #49036 üzenetére
Nagyon így van. Szerintem sem az lenne a cél, hogy azokat győzzük meg az igazunkról, akik amúgy teljesen elégedettek a bolti kávéval és a tesós gépekkel, hanem inkább, hogy azokat tereljük a megfelelő irányba, akik elégedetlenek, jobbra, többre vágynak kávéban mint az átlag fogyasztó.
A kezdőknek, akiknél már beindult a vezérhangya, viszont egy remek hely ahonnan mindnen szükséges infot, tanácsot be tudnak szerezni. Innen mindenki maga dönti el, hogy hol húzza meg a határt. Nekem óriási segítség volt (nem is olyan régen), hogy a géppark vásárlása előtt be tudtam szerezni az alapvető ismereteket, és az igényeknek megfelelő gépet, darálót vettem elsőre, amit azonnal tudtam, hogy kihez vigyek, milyen tuningra, honnan vehetek jó kávét stb. Persze mint minden hobbynál, innen már tud drága lenni az upgrade mánia...
Csak javasolni tudom minden érdeklődőnek, hogy mielőtt vérre menő vitákba bonyolódna, tájékozódjon az alap fogalmakról, így el lehet kerülni a kínos hozzászólásokat, sértődéseket. (Pl. fogadjuk el, hogy a kávé frissen pörkölve és őrölve az igazi, a bolti kávé akkor is döglött ha drága, a reklámokban néha túloznak, a darálót tényleg nem lehet lespórolni, sz@rból csak sz@rvárat lehet építeni, és már az is sejthető, hogy nem a föld az univerzum középpontja).
O1G
-
adp
őstag
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #49160 üzenetére
40 sec lefolyassal dupla ristretto?
Azt hogy sikerul belonod? Legjobb tudomasom szerint a ristretto az az espressonal is kevesebb, tehat ha standard dupla espressot nezzuk 45-50ml-el (2:1 aranyban) akkor a ristretto 30-35 korul van.
Ha 40 seces a lefolyas es csak ristretto akkor?
- 10-12 sec korul indul meg es leallitod a csapolast meg boven amikor a jo kave folyik ki, tehat meg szokules kozeleben sincs es nem varod meg a teljes lefolyast?
-Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #49164 üzenetére
Én is valami ilyesmire jutottam az elmúlt hetekben. Ha nagyon ragaszkodom ehhez a 25-30 mp dupla espesso szabványhoz akkor eléggé jellegtelen, lapos lesz az eredmény. Savas, de vizes, gyenge cremával. Nekem ugye szűkítő van benne, ami miatt eleve 6-7 mp körül épül fel a max nyomás és bőven 10 mp után indul meg a kávé. Igazán értékelhető eredmény min 35 mp-es lefolyással értem el ami inkább még mindig csak dupla ristretto. Most kicsit megint fúrtam a szűkítőn, mert éppen, hogy 60 ml/10 sec volt a vízhozamom, szerintem kicsit kevés volt. Most felment 65-re, így is használom egy jó darabig, meglátjuk mit lehet kihozni belőle.
Más...kérdezném mindenkitől:
Ikea-s french-press mennyire életképes megoldás tejhab készítésre? Megnéztem pár videót, hogy 65 fok körülire kell melegíteni a tejet és hipp-hopp egy két rántás és kész a tökéletes tejhab. Valaki alá tudja ezt támasztani aki használj a mindennapokban? Valamint melyiket érdemes venni? Ha jól látom akkor van 0.4l-es és 1 literes változat.
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #49164 üzenetére
KÖSZÖNÖM!
Paljocnak írtam, hogy valahogy most nem olyan Yirgás az LXR, mint régen (Saecoval),
pedig a hőfokot végigjátszottam a teljes skálán. Csakhogy 25-32 másodperc közötti időkkel próbálkoztam.Ahogy írtad, hogy hosszabbra hagyod, illetve jött a megerősítés, hogy a gaggia ilyen, hagytam 37-38 másodpercig, és lássanak csodát 88 fokon, ott volt az eddig hiányolt Yirga íz tökéletesen.
(kb 22-25 ml lehetett, és épp csak elkezdett szőkülni.)Nem gondoltam volna, hogy jó ilyen sokáig hagyni... na most eljátszom majd minden kávémmal ugyanezt .
Köszi srácok!
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #49166 üzenetére
Akkor ez szinte biztos, hogy ezzel van össze függésben. Egyszerűen azt az időt nem is számolom bele. Eddig olyan 6-7 mp volt az amíg felépül a max nyomás, lehet a hangján hallani a pumpának valamint a tartályban lehet látni ahogy az opv vissza engedi a vizet. Most ez lement olyan 5-6 mp-re. Ahogy írtam fentebb pont ezeket éreztem én is a kész kv-val kapcsolatban. Hamar szőkült stb. Elkezdtem egyre finomabbra állítani a darálót és az időt nem figyelve azt nézni, hogy mikor kapok mondjuk egy ristrettot anélkül, hogy szőkülne. Kicsit hosszabb pressonál pedig pont elkezd szőkülni a vége. 35-50 mp-es lefolyásokat kaptam. Mondjuk ez egy darabig eltartott amíg leesett.. A különbséget pedig zongorázni lehet...
[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #49206 üzenetére
Na közben már nyálazom a korábbi hozzászólásokat. VST=Strada. És pont olyan cipőben vagyok, mint te voltál októberben.
Most a kérdés már csak az (ami neked is volt), hogy Strada 14g vagy 17g legyen? Yirga, Yellow Bourbon, Choco variánsok, mindenfélét szoktam inni. Gaggiát 17-18g-re szoktam megtömni.
-
Casto
csendes tag
válasz Bazsee71 #49192 üzenetére
Szia, persze, simán ráér.
Köszönöm, hogy jelezted és felajánlottad!A Catleren érdemes még tuningolni innen valamit? Pl. felső szűrő?
Abban segítenétek még nekem, hogy LM Stradaból miért van 14g, 17g és 21g filter is?! Tudom, hogy még kezdő vagyok, de az én fejemben eddig csak a szimpla/dupla kosár volt, amiből az előbbi esetében érdemes a gyári helyett egy jó minőségű egyes szűrő, 41mm-es tamperrel. Gondoltam, hogy esetleg a dupla kosárból is érdemes lecserélni a gyárit (ezt egyben kérdezem is ), de fogalmam sincs, hogy miért van ennyi méret?
-
mokasirs
csendes tag
válasz Bazsee71 #49239 üzenetére
Ettől "féltem én is"..
Köszönöm a segítséget!
Akarok venni valamit amit túrázáskor magammal tudok vinni, hogy kávézhassak...
Ez lenne még a másik alternatíva:Handpresso - PUMP[link]
Ez tud S.E. poddal és őrölt kávéval működni. ez jó lehet (az ital minősége szempontjából) -
verti1
tag
válasz Bazsee71 #49299 üzenetére
Zsírozzátok a menetet vagy nem? Több helyen olvastam, hogy kell és azt is, hogy nem. A felső késtartó és az állító tárcsa közé minden képen kell szerintem, mert a rugó eléggé ellen tart, valamint az illesztett felület és pontatlan lehet tőle hosszú távon a daráló ha megeszi a két felület egymást. A menet már jobb kérdés, mert jobban gyűjti a finom őrleményt. Viszont ha mondjuk csak az állító tárcsa menetét kenjük be vékonyan és rendszeresen takarítod akkor csak előnyére válhat. Ez csak okoskodás, érdekelne valakinek a véleménye akinek hosszú távú tapasztalata van a dologgal.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Bazsee71 #49098 üzenetére
Csak vennem kellett egyet...tényleg csúszkál, de nem vészes, mert az RS gyári szimpla kosara is csúszkálós.
Nekem eddig bejött, lényegesen jobb mint a gyári. 7,5g vettem, mert sokat iszom. Szóval nekem jó."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
weinmaker
őstag
válasz Bazsee71 #49471 üzenetére
Casto: Bazsee71 jól mondja a kancsó önmagában kevés, az leginkább a vizet szűri és lágyítja de tökéletes védelmet nem ad a vízkő ellene, még a Bestmax sem. Emellett valami gyantás megoldás tényleg hasznos tud lenni, vagy rendszeres vízkőtlenítés
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Casto
csendes tag
válasz Bazsee71 #49471 üzenetére
Köszönöm!
Bazsee, Weinmaker: igazából a Catlerben van egy gyári szén/gyanta patron, ami a vízkövesedést hivatott gátolni, a tisztított vizet az íz miatt használom. Viszont onnan jött nekem az egész kérdés, hogy olvastam régebben az Mg+ kancsókról a kávékorzón, gondoltam ha azzal még jobb íz eredmény érhető el, akkor beszerzek egyet, de előtte utánanéztem itt a fórumon a véleményeknek. Akkor találtam meg Bazsee bejegyzéseit és a téma körül kialakult beszélgetést, szóval a kancsó ötletét el is vetettem, de felmerült bennem, hogy vajon az én beépített vízszűrőm is hasonlóan károsíthatja-e az alumínium kazánokat, mert ha igen, akkor inkább elhagyom.
-
nagyúr
válasz Bazsee71 #49614 üzenetére
A fo problema a terveddel az, hogy kb. semmit nem fogsz latni az egeszbol. Ha ennyi idotok van, akkor kevesebb helyre menjetek. Szicilia keleti partjara eleg ez az ido, mondjuk. Firenzere egy nap oruletesen keves. Jesolot kihagynam.
Van erre lehetoseg?
while (!sleep) sheep++;
-
nagyúr
válasz Bazsee71 #49620 üzenetére
Draga es kenyelmetlen. Olaszorszagban, foleg Sziciliaban autozni szerintem eleg remes; az olasz autopalyak raadasul nagyon dragak, es az idotok nagyreszeben autozni fogtok.
Sziciliaban pl. van eleg vonat, es kifejezetten olcsok.
A temara visszaterve: Taormina, Etna kornyeke megnezheto ennyi ido alatt.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
SierraFox
tag
válasz Bazsee71 #49622 üzenetére
Mi úgy csináltuk (Toszkánában), hogy egy adott nagyvárosban 2-3 napot töltöttünk el minimum, és a kisebb városokhoz pedig egy központi helyen lévő agriturismo volt a bázisunk. Ez utóbbihoz a legjobb dolog az autó.
Firenze egy nap alatt nagyon rohanós. Nekünk 3 nap volt, és így se fért bele minden. (Én speciel utálom Firenzét és Velencét is a sok (amerikai) turista miatt.)
Jesoloban én nem állnék meg, de valamiért a magyarok nagyon szeretik. Tarvisio meg Jesolo bele van programozva minden magyarba.
Mi amikor először mentünk, akkor odafelé Udinében aludtunk meg, visszafelé pedig Triesztben.
Kávéból ne számíts nagyon nagy dolgokra, robis keverékek vannak, azonnal ihatod, le se szoktak ülni hozzá.
Citromsavat hol szoktatok venni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- PC-re tart a God of War Ragnarök?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Toyota topik
- Politika
- iPhone topik
- Megérkezett a Corsair új M.2-es SSD-je, és mindennek mondható, csak lassúnak nem
- Futás, futópályák
- Apple notebookok
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen