-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz
soldier2 #45673 üzenetére
persze de az 50-70 ezer amibe egy ilyen kerül még inkább kidobott pénz, azért hogy egy évben használd mondjuk 2 kirándulás alkalmával
vtechun: ezt néztem lehetséges alternatívaként. Nem próbáltam, nem is láttam, de netes infok alapján sokkal strapásabb mint egy hario
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz
soldier2 #45696 üzenetére
Pont ezt akartam kérdezni.
. Az érdekes lenne, ha erre is több szálon visszaigazolás lenne, hogy az adagonként lecsomagolt szobahőmérsékleten tárolt és az adagonként lecsomagolt fagyasztott között van e lényegi különbség. Az érzésem szerint itt túl nagy eltérésre nem lehet számítani. Ki fogom próbálni. Ne legyen már olyan könnyen igaza Pergernek.
-
Sinisi
senior tag
válasz
soldier2 #45701 üzenetére
Úgy látszik, hogy van ebben a témában még potenciál, mert csak elő-elő jön még pár új ötlet! Jó lenne ha kijönne valami egyértelmű okosság, hogy hogy lehet frissen tartani a kávét!(Még is várok a fagyasztós rémtörténet rejtelmeivel!) Bár érdemben bármilyen tapasztalatot is megosztani jóval később tudok csak de berendelek jó párat az általad talált bolt üvegcséiből, hogy mire új adag friss kv. jön ez már ne legyen akadálya a tesztelésnek.
(#45702) bajnokpityu: hát részemről még egy bizonytalansági faktort jelentene ha így a dolgok elején még nekiállnék pörkölni is
de biztos meg van a maga varázsa.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz
soldier2 #45701 üzenetére
én most úgy nyomatom a Graeffel, hogy 100g-onként fagyasztom, zacsiba + műanyag doboz, kiveszem a zacsiból a 18g-t és megy vissza az egész, így nekem sokkal jobb minőségű az őrlemény mint a friss volt, és 1 fokozattal durvábbra is hagyom. Nem kell a WDT (vagyis amit csinálok az szinte semmi)se a rögtelenítés mivel az konkrétan =0. Pár mozdulattal eligazítom egy hústűvel és kész, nem mint eddig, hogy szét kell szedni szarakodni, hogy szép sima legyen.
Ízben talán annyi, hogy mindig jók a csapolások mert egyáltalán nem csatornásodik, és jobb is a kioldódás. Most ez egy sötétebb la piazza, szóval sokal nem tudok hozzátenni. Időben talán ugyanott vagyok a ki-becsomagolás miatt, de mégis könnyebbnek érzem így.
Most jött meg a kv amit ajánlottál, félre teszek egy adagot, meg egyet a fagyiba, megírom majd mit vettem észre. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2 #45761 üzenetére
Nincs olyan különbség a gépek között,
Én ezzel nem értek egyet. A Silvia híre világszerte igen jó, rohadt sok van belőle, nagyon elterjed a tengerentúlon is. Szívesen nyilatkoznak róla itt is a felhasználók. A másiknak meg konkrétan nincs híre. Még olyanok sem nyilatkoznak, akik tudnának. Ez érdekes.
A gépváz súlya azért fontos, a kart egy kézzel kell feltenni, mert akkor jobb a komfortérzet. Pl. egy GB-nél ezt nem lehet, másik kézzel ellen kell tartani a gépet.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz
soldier2 #45761 üzenetére
"Ráadásul utóbbi nehezebb 5kg-mal, gondolom az sem csak nehezék."
Így kerek. Tudom, hogy a váz súlya adja a különbséget, de nem gondolom, hogy szimplán az adatlap miatt került bele. Mellékesen jegyeztem meg, ha már ránéztem a két gép adatlapjára. Tartom a véleményem, hogy nem papírnehezék, nem vitaindítónak szánom.
-
paljoc
tag
válasz
soldier2 #45927 üzenetére
A számla alapján egy hónapos a vásárlás, a kofi tehát ennél régebbi. Az lenne az érdekes /nekem is, mint nem "fagyasztónak"/, hogy vicces: a "frigóban tartás" alatt sima frigó, vagy a fagyasztó részében tárolást érted?? Mert a fagyasztás a jelek tapasztalatok szerint működő dolog, de hogy sima hűtőszekrényben tárolás mennyit számít, azt nem tudom…?!?!
-
vicces
addikt
válasz
soldier2 #45927 üzenetére
szeptember 21-ei pöri. a húgommal 26-27-én érkezett meg ide mainzba. egyből be is vágtam a fagyasztóba. vasárnap este raktam át a hűtőbe és tegnap hajnal óta vár a sorsára. már nem is tudom mennyi ment a lefolyóba. viszont a többi kávé mind nagyon jó volt a pörkölőből és épp ezért nem akarok semmi rossazt irni. de pont ez a kávé? és mindig? és a mainz pörkölőből is egy vacak volt még néhány hónappal ezelött. de úgy néz ki, hogy ott etiópiában lehet az árulás. és most egyelőre ezt a szót ki is törlöm a szótáramból és messze el fogom kerülni az innen származó kávékat. punktum!
mellesleg meg kell emélitenem, hogy ma az utolsó elötti kundémnál olyan AUTOMATÁS capuccionót kaptam, hogy nem akartam elhinni. szigorúan cukor nélkül kértem. nem birtam elmenni dícséret nélkül. és akkor a néni bevallotta, hogy minimum naponta de van hogy többször is kipucolja a gépet. ő állitja be a kávékhoz - gondolom a őrlöt, mi mást. valami schäerer vagy milyen, szuper automata érintőkijelzővel és 8-10 kávé programmal. és piros svájci kereszttel. pár hete látom ezeket a gépeket már itt-ott, de nem tulajdonítottam nekik jelentőséget egészen máig. gondoltam csak az aktuális hulladékok. viszont úgy tűnik nagyon meghálálják a törődést. a beifahrerem dupla espresszot kért és még be sem fejeztem a dicséretet már ő sem birta megállni, és vallott, hogy alig birja visszatartani a véleményét, annyira jó ez a kávé. azt nem néztem milyen kávéja volt a néninek. de nagyon finom annyi szent.
[ Szerkesztve ]
:)
-
válasz
soldier2 #46089 üzenetére
vagy a teljesen másik irány: catler 9010 dual bojler. nagyon kényelmes használni és instant készre áll. bár az a helyzet, hogy ha nem kell a gőz, akkor egy rézcső tuninggal a gaggia is mindent tud, ami kellhet, de tényleg, nem leszel igazán előrébb egy ötször drágább géppel sem. inkább a darálóra költs, ha égetnivaló pénzed van
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz
soldier2 #46104 üzenetére
Gaggiaban anno mêg nem volt szűkítőm, de a Brasilia Ladybe Fragola tanácsára tettem. Én úgy láttam, hogy szebb lett a lefolyás és szerintem a kioldódás is egyenletesebb így, tehát az ízekre is jótékony hatással van. Szerintem érdemes. Most például a QM 0650-en cseréltem ki a pumpát EX4-ről EX5-re és az is nagy változást hozott az ízekben, pedig nem gondoltam volna ezt sem.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz
soldier2 #46104 üzenetére
Szerintem bármilyen gépnél nagyon fontos. Vízterítés, vízhozam alap. Nekem 100-110 ml/10 sec volt előtte ami nagyon sok. Csatornásított minden fajta vízterítő, jól látható gödröket csinált a pogi tetejébe. Nagyon sokat segített a filter papír ezen a gondon. Most 70ml/10sec, ez lehet kicsit kevés, de most ezzel próbálkozok egy pár hétig, többféle kávéval. Szűkítővel lassabban épül fel a nyomás, olyan 6-7 másodperc amíg eléri a maximális nyomást, nagyon szépen lehet hallani a pumpán. Így kap egy ideálisabb (persze nem igazi) előáztatást. Sokkal jobban ellenáll a nagy nyomásnak a kávé, egyenletesebb lesz a kioldódás. Itt van két videó. Az első a szűkítő nélküli állapot, a második a szűkítős. Az első videón jól látszik, hogy szépen egyenletesen indul és utána mennyire felgyorsul és eltolódik balra arra a felére ahol fejben belép a víz a közelebbi két lyuk a vízterítőn. Na a másodikon szépen, egyenletesen majdnem egyszerre jelenik meg a kosár teljes felületén és nem gyorsul, egyenletesen, középen folyik végig. Az előkészítés ugyan az volt mind két esetben, filter papíros voodoval, nem volt félre tamperolva az első, ha fejre áltam is csak ilyet tudtam.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
soldier2 #46125 üzenetére
miért mindegy a nyomás felépülése után, hogy mekkora ellenállás kell a pogácsa részéről? azt sejteném, hogy finomabbra kell darálni, ha amúgy a gép sok vizet préselne át, neked meg kevesebb kell, nem? mégegyszer: az ex4 túl lassan építette fel a teljes nyomást, utána viszont hasznos volt. az ex5 jól építi fel a kezdeti nyomást, utána viszont túl bő lére ereszti. az ex5 + szűkítő meg épp ideális lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2 #46128 üzenetére
Azt nem gondolnám, hogy az Ulka olyan sokkal lassabban építi fel a nyomást, kb fél másodpercen belül max nyomáson van.
Csak azért tűnik lassabbnak, mint a Procon, mert az alacsonyabb vízhozam miatt lassabban tölti fel a pogácsa előtti teret vízzel. Ezért kell a megfelelő szűkítő. A jól beállított procon pumpás gép nem csatornásít és a nyomás is egyenletes, ellentétben az ulkával.https://caffe35.webnode.hu/
-
Peti...(16v)
tag
válasz
soldier2 #46125 üzenetére
Adagonkénti tároláshoz: írtam valamelyik nap, hogy múlt pénteken kiporcióztam friss, néhány órás pörkölést kis üvegekbe 16 grammonként. Az adag nagyobbik felét még hétvégén megittuk, tehát nem volt ideje pihenni. Ezek minden nyitásnál szisszentek, tehát még dolgozott a babokban a szén-dioxid, viszont azok az üvegek, amik bekerültek a mélyhűtőbe, majd ma elő, mind hang nélkül nyíltak. Ebből számomra az látszik, hogy a fagyasztás leállítja a babokban egyébként lezajló folyamatokat (logikus, hiszen épp ezért fagyasztunk bármit, nem?) tehát a ún. pihentetési időt vagy fagyasztás előtt kell neki megadni, vagy utána, de szerintem az a rosszabb megoldás.
Egyelőre bejön ez az adagonkénti tárolás, csak a pulton és a hűtőben is nagyon sok helyet foglal. -
-
SierraFox
tag
válasz
soldier2 #46275 üzenetére
Úgy számolom 200 ezer körül lenne rá. A feleségem az egybojleres irányt preferálja (mert az kicsi). Dual boiler 300 körül kezdődik (Catler/Gastroback 9010), az nem fér bele. Azért merült csak fel a HX, mert láttam NS oscar II-t itthon 220-ért.
Olyat szeretnénk venni, amit aztán nem cserélünk le 1-2 év után, mert kevés. -
Bazsee71
őstag
válasz
soldier2 #46275 üzenetére
Az utóbbi idők hozzászólásait olvasgatva, jelenlegi árfolyam mellett szerintem is egy Silvia lenne a nyerő, ebből a keretből pedig igencsak fel lehet tuningolni. Latte art pedig french press-szel is mehet.
-
adp
őstag
válasz
soldier2 #46275 üzenetére
egy rézcsöves-pides gaggiával sem szenvedés azért felgőzölni egy kapucsinót, jókor kell kezdeni és simán latte art kompatibilis, viszont a gőzcsőt érdemes lecserélni, mert az egy hulladék. Mire kiveszem a tejet a hűtőből beleöntöm a kiöntőbe, pont jó is a gőz. Nálam is kb ez a 10/7 arány van, sőt lehet 10/5 viszont ha jó árban kifog egy termoblokkos gépet azt kell megvenni. Az biztos, hogy HX-et kezdésnek nem ajánlanék ( mondjuk én amúgy sem vennék) Hőfokszabályzás nélkül meg az egy marha nagy szenvedés
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz
soldier2 #46293 üzenetére
Köszönöm szépen a tippeket, tanácsokat mindenkinek, nem értettem félre semmit.
Akkor a HX-ről lemondok.
Az új Catler 9010 és a QM Silvano (ez gyönyörű) 300 ezer környékén mozog, így azok most nekem drágák. Így marad a Silvia és a Lelit. A Silviát mennyiért lehet PID-eltetni (jó minőségű PIDdel)? A Lelitben azt tudom, hogy van egy Gicar modul, de a Silviákban komolyabbat láttam. Esetleg QM (a QM-ek borzasztóan tetszenek) Pippa, és bele egy PID.zscz: A Pavoni azért esik ki, mert azt akkor vennék ha lenne pl. egy Gaggiám, amivel jó kávékat tudunk főzni, és mellé szeretnék egy karos gépet. Önmagában -úgy hogy a feleségem is használná egy 11 hónapos csimpaszkodó gyerek mellett- nem tartom jó megoldásnak, bár szerintem az egyik legszebb karos gép. Egyébként az alapötlet az pont az volt, hogy a Saeco mellé Francescotol egy Europiccolát venni 300-400 euro körül.
A nespresso sajnos nekünk nem ízlik. Én mindig érzek benne valami kellemetlen mellékízt. -
Ábi
tag
válasz
soldier2 #46391 üzenetére
Házi malom gabonához.
A kenyér sütő hobbim korábbi, mint a kávés, egy kicsit el is hanyagoltam az utóbbi években.Most vettem eBay használt malmot és tönkölybúzát, mert a friss, adalékmentes liszt is olyan fontos, mint a frissen pörkölt, őrölt kávé.
2 m a pult, de lassan nincs hely a kávés, kenyeres cuccaimtól, pedig a fele pult alatt van. -
mufi
senior tag
-
mufi
senior tag
-
Mano66
senior tag
válasz
soldier2 #46447 üzenetére
A darálót tudtam,hogy fontos.Kérdezni is akartam,hogy a Graef CM sorozatból melyiket érdemes venni.Megéri a hosszabb távon a 800-as vagy 900-as gép a 702 helyett?Vagy van olyan 50 ezer körül ami jobb és ajánlott típus?
Mi az a WDT?[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz
soldier2 #46457 üzenetére
Persze
. Nem sértésnek szántam! . Amúgy pontosan leírtad, hogy mit is kerestem a google-ön pár napja...
Csak én is azt hittem, hogy ez valami űrtechnika, és kicsit meglepődtem, hgy ez egy.. keverés...
Amúgy a cukrot is WDT-zem a csészében., ha ráment a kávé...
BOCS!!!!