Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz TaylorPro #53622 üzenetére

    Mert a szendvicsben mi hal meg? :)

    Az igaz, hogy nagyon erős oxidálószer, ezért az ember semmiképp nem jó ha szendvics helyett bentmarad, de az is tény, hogy oxigéndús környezetben, vagyis levegőben gyorsan le is bomlik. Abban a koncentrációban, amilyet kb fél óra alatt az ózongenerátor elő tud állítani, egy autó utastér méretű helységben ez szellőztetéssel kb másodperceket, vagy percet jelent. Vagyis ha megy fél órát, majd leállítják, aztán kinyitják az ajtókat, azonnal elkeveredik a kinti levegővel, mivel nagyobb a sűrűsége gyakorlatilag "kifolyik"az ajtókon. Garázsban kicsit problémásabb lehet, de szabadtéren ajtónyitás után 2 perccel az ózonkoncentráció gyakorlatilag 0 lesz.

    A szagát már rendkívül csekély koncentrációban is érezni, de a percekig szellőztetett autóban később érezhető furcsa szag már nem az ózon mint gáz szaga, hanem az általa lebontott egyéb anyagok maradékáé. Ez lehet por, pollenek, bogártörmelék, egyéb anyagok, fém, műanyag, bőr, és bármi az utastérben vagy a szellőzőrrndszerben lévő anyagé. Minél sterilebb egy autó utastere, annál kevésbé marad szag, minél koszosabb, szennyezettebb, idősebb, annál erősebb.

    De az ózont nem úgy kell elképzelni, mint a filmekben a nanobotokat, hanem az ózon egyszerűen a nagyon instabil kötését szeretné stabilizálni, és ehhez olyan szabad atomokat keres, amivel megteheti. Pl gombák, baktériumok vírusok, vagy kisebb élőlények sejtfalából szakít ki atomokat, ezzel öli meg őket. Bármivel érintkezik, abból próbál szabad gyököt szerezni.
    Műanyag és gumi anyagokat gyorsan öregíti, szintén ugyanilyen okokból.

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák