Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
Nem akarok be vauzni, de a BD139-est hogyan fogod hűteni?
A sok elvékonyított vezető sáv gondot fog okozni.
Egy fülhallgató erősítőnek kicsit sok lesz a fogyasztása, és rettentő zajos lesz a trafó közelsége.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #40151 üzenetére
Ma megint rossz napod van!
Mi melegítené annyira azokata szerencsétlen tranzisztorokat?
A sok elvékonyított vezető sáv gondot fog okozni.
Milyen gondoT? Számolj utána egy 1mm csíkszélességel és 70um vastagsággal mekkora áramig mehetsz el!
...és rettentő zajos lesz a trafó közelsége.
Először is az nem zaj, hanem brumm, vagy hálózati búgás. Másodszor mekkorát jelent nálad a rettentő? Harmadszor: szerintem észre se fogja venni azt a "rettenetet".
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #40152 üzenetére
Én a 100Ω/5W ellenállásból indultam ki, mert ilyennel max. csöves elektronikában találkoztam fejhallgatóhoz.
Ebből tovább gondolva a változó vezető sáv szélesség csökkentése áramnak egy tölcsérként viselkedik.
stb.Lehet igazad van és nem 12V/2A-es trafót használ.
(#40153) gyenesmartin
Nem tudom neked mi számít, de azok nem igazán jöttek be.
Mind kettőnél inkább a mély hangok felé tolódott a hangzás és tompa.
Semmi köze nem volt a valósághoz.
(de ezt egyszerű kapcsolásnál, minimális energiával)
A másik, hogy drága is.(#40154) kisi
Rendben
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz gyenesmartin #40156 üzenetére
Minimális kapcsolásnál?
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #40155 üzenetére
"Én a 100Ω/5W ellenállásból indultam ki,..."
És ezzel hibáztál. A rajzot kell nézni, érteni és számolni. Soha nem fogja fejhallgatóval a maximumon hallgatni, mivel az elméletileg maximális kimenet +12...-12V-ot közelít. Ez egy pillanat alatt kinyírná a hallgatókat.
De ha feltételezzük, hogy kibírnák is, még akkor is a csúcsáram rövidrezárt kimenettel sem éri el az 1/2A értéket. Ekkora áramnál rövid csík esetén nem lesz ott semmi "tölcsér". -
csabyka666
veterán
Üdv mindenkinek!
Van egy TP-Link routerem, amiben felpúposodott az összes, számszerint 3 darab 16V 470uF-os kondi. Van itthon 16V 680uF-os LOW ESR-em, és az lenne a kérdés, hogy beletehetem-e? Illetve, hogy pontos legyek, szabályos-e, ha ezt teszem bele a gyári kondik helyett?
Köszi a válaszokat előre is!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
tornas
őstag
válasz csabyka666 #40160 üzenetére
Berakhatod őket csak beforrasztáskor ügyelj a polaritásra is!
"Illetve, hogy pontos legyek, szabályos-e, ha ezt teszem bele a gyári kondik helyett?"
Elvileg nem szabályos, mert újat kellene venned! Egyébként meg lényegtelen...
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
csabyka666
veterán
válasz tornas #40161 üzenetére
Jójó, én arra gondoltam, hogy - legjobb tudomásom szerint - a feszültségérték felfelé lehet a csillagos ég, a kapacitás viszont maximum +20%, és a 470 helyett a 680 már több, mint +20%.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
darvinya
titán
válasz csabyka666 #40162 üzenetére
Attól függ, hogy miként van alkalmazva.
Szűrésnél nagyobb általában jobb, de körbe iktatva már nem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
tornas
őstag
válasz csabyka666 #40162 üzenetére
Már eleve az elektrolitkondik tűrése +/- 20 % egy adott kapacitásúnál.
Szerintem max. 1000 mikroFarad, amit én oda betennék, valszeg minden gond nélkül menne is vele. Na, meg a kondi fizikai mérete is megfelelő legyen.
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
csabyka666
veterán
válasz darvinya #40163 üzenetére
Ez jó kérdés. Lehet, hogy rossz helyen tapogatok, de ez a router ugyebár külső tápos, nem tudom, ennek kell-e szűrés...
-
csabyka666
veterán
válasz tornas #40164 üzenetére
Fizikailag elfér, mert amit találtam, átmérőben egyezik, csak magasabb, de van még hely a burkolatban.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz csabyka666 #40165 üzenetére
Kell az a szűrés, hiszen ha jól sejtem, AC tápja van.
Nézd csak meg az adapterét, mi van rá írva.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
nagyúr
Kérdés: hogyan elegánsabb egy robotnál? Ha két tápellátást csinálok, egyet a vezérlésnek, egyet a motoroknak, vagy egyetlen nagyobb? A motorok nem vesznek fel akkora teljesítményt, de nyilván rángatják a tápot.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
d3lete
aktív tag
válasz Jim Tonic #40170 üzenetére
Nem vagyok jártas a robotokban De szerintem célszerű kettő. Ugyanis a motor nyilván többet kajál mint a vezérlés és meghibásodás zárlat esetén nem kell feltétlen tönkremennie a vezérlésnek is. De meglehet egy táppal is de akkor meg célszerű két külön szegmensre osztani a fázisoka.Hány Watt-ról Amperről és Voltról beszélünk?
-
csabyka666
veterán
@ PHM: Hm, ennek DC tápja van, 9V 0,6A DC.
Kicseréltem az említett 3 kondit, frankón működik! Köszönöm a segítséget!
-
darvinya
titán
-
PHM
addikt
-
darvinya
titán
válasz gyenesmartin #40176 üzenetére
és (#40177) PHM
Köszönöm, így már érhető.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #40175 üzenetére
Test ágban mi célt szolgálnak a sorba kötött ellenállás és elko?
Amire már tegnap is utaltam, a negatív visszacsatolás ellenállásosztója, ami az erősítés mértékét meghatározza. A kondenzátor segítségével azonban az osztó alsó tagja DC szempontból végtelen ellenállást képez, ezáltal a DC-visszacsatolás 100 % lesz, ennek következményét és fontosságát már leírtam.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
veterán
Sziasztok ismét!
Van egy weller w101 pákám, de csak 7 mm-es hegy van hozzá, az pedig picit sok nekem, nem feltétlenül bádogozni szeretnék vele
A kérdésem, hogy a conrad webshopjában CT6CT7 hegyet írtak kiegészítőként, míg a farnellnél CT5AA8-t. Van valamilyen átalakító, amivel belemenne a CT5AA8-as is? o.OEverybody lies.
-
d3lete
aktív tag
Pic12f675 LED vezérlőt programoznék hogy tudom róla leszedni a rom fájlt és szerkeszteni?
És mitől függ hogy a LED milyen gyorsasággal kapcsol ki bE? -
Gyula84
veterán
válasz d3lete #40187 üzenetére
írni kell egy új programot azt és azt beleégetni ezt nézd meg
_delay_ms(500); ettől függ pl. a led villogás gyorsasága, de én nem nagyon értek ezekhez, majd kijavítanak.
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
nagyúr
válasz d3lete #40189 üzenetére
Hiába szeded le róla, ha egyáltalán engedélyezett. Nem a forráskód lesz, amit kapsz, hanem a lefordított program, azaz a gépikód, amivel nem mész túl sokra. Persze kísérletezgethetsz, pl. egy hex editotorral, de kétlem, hogy túl messzire jutsz ezzel a módszerrel.
Új programot kell írnod, C-ben vagy Pascalban. Ezt a kettőt támogatja a Microchip, ha jól emlékszem.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
And
veterán
válasz d3lete #40189 üzenetére
Ahogy említették, ha ki is tudod olvasni (ami egyáltalán nem biztos), szerkeszteni nem fogod tudni. Assembly-ben olvasni még csak tudnád, de mindenfajta kiegészítő adatok - szimbólum / változónevek, kommentek, ugrópontnevek - nélkül, csak fizikai regisztercímekkel, abban a formában csak minimális változtatásokat tudsz benne végrehajtani, és nem túl egyszerűen. Ez gyakorlatilag csak arra jó, hogy egy másik, ugyanolyan típusú tokba másold a tartalmat (éppen ezért szokták a kódvédelmet aktiválni, hogy ki se tudd olvasni). Mint írták, lényegében egyszerűbb újraírni az egészet, mint a benne lévő programot ilyen szinten szerkesztgetni. Olyan fordítóval írod, amilyennel tetszik, létezik Basic-, C-, Assembly- és Pascal fordító is hozzá.
Amúgy a te olvasatodban mit takar az, hogy roppant lassan dolgozik? -
Rivaul
addikt
Sziasztok.
Ilyen előtét ellenálláshoz szeretnék olvadó spirált. A komplett alkatrész elég borsos áron van de azt tanácsolták hogy pár forintból megjavíthatom magam. Milyen üzletbe kaphatok ilyesmit?Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
d3lete
aktív tag
válasz Pttypang #40194 üzenetére
Amint eléri azt az értéket pl 1500rpm akkor nyit az elektronika és világít a led mindezt fél másodperces késéssel. De nem szűnik meg a világítás akkor sem ha 1510 vagy 6000rpm-en vagyok. Csak ha alámegyek.
A potméterre 1.85v-5v a ráeső feszültség ezt tudom állítani egy másodlagos potméterrel. Jelenleg 3.3v.
Ha a fő potméter amivel a fordulatszámot tudom beállítani ,hogy mikor jelezzen a lámpa nem enged át feszültséget akkor a Led világít. Amint 1 tized eltérés van pozitív irányba a lámpa elalszik és csak akkor világít ha a gyujtás jeladótól ami az autóban van, megkapja azt az impulzussorozatot amit beállítottam. Szerencsémre van rajta teszt üzemmód ha teljesen letekerem a potmétert világít a lámpa és tudom ellenőrizni a dolgokat. Nem kell hozzá a gyújtás impulzus így is előjön a problémám: Ha ráteszem a 12v-ra a led fél mp múlva kezd el világítani. Mintha egy nagy kondenzátor feltöltődne. Megpróbálom lefényképezni. Nagyon egyszerű a felépítése. Van rajta egy c945 tranzisztor lehet e miatt?[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Rivaul #40195 üzenetére
Vezeték méretezéssel kiszámítható mekkora keresztmetszetű drót kell.
(#40196) d3lete
Jó lenne tudni, hogy milyen kapcsolás van.
Mivel 2 potival( fő és mellékkel) állítgatsz közvetlenül vezéreled mindkét áramkört.
C945 egy gyors érzékeny NPN tranyó.[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Üdv !
Olyan 4-5 állású karos kapcsolót, ami pl. az én oszcilloszkópomon [link] van (mode, trigger source, trigger mode) is van, szerintetek hol lehetne beszerezni ?
Valami jobb minőségű kellene, ami mechanikailag a legerősebb, legstabilabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest