Új hozzászólás Aktív témák

  • robi-k

    őstag

    válasz cekkk #47288 üzenetére

    Pedig pont egyszerű a magyarázat a kábelesdi-re (azaz, hogy mégis miért van különbség két kábel között egy adott láncban): a kábelt nem önmagában, hanem abban az adott láncban kell vizsgálni, hisz a kábelnek vagy rezisztív, induktív és kapacitív ellenállása, így a rendszerbe illesztve egyszerre viselkedik ellenállásként, induktív tekercsként és kondenzátorként is, ezáltal ha tetszik, ha nem, torzításokat visz be (gyakorlatilag olyan, mintha a hangdobozokban lévő hangváltó elé bekötnének még egy LRC láncot).
    Épp ezért fordul elő, hogy az a kábel (ami lehet akár hiper-super drága), ami egy embernél sokat dob a rendszerén, másnál akár ronthat is. Természetesen minél minőségibb -drágább - a rendszer, annál jobban kivehető a kábelek által okozott torzítás hatása.
    Ez sima - mondhatnám mezei - fizika, semmi más :)

    HDMI kábelnél a kábelhatás kevésbé jelentkezik, de ha s.ar a kábel, akkor adatvesztés jöhet létre (és ne gyere azzal, hogy 0 és 1, ne felejtsd el, hogy a diszkrét elektronikai elemeknél (IC áramköröknél) van egy harmadik - u.n. felfüggesztett jelszint, amikor már nem nem 1, de még nem is 0 a vett jel kiértékelése (amely jelszint az IC típusától is függ), és ez bizony okozhat érdekes meglepetéseket egy aszinkron (nem ellenőrzött) jelátvitelnél - a HDMI pedig ilyen ;)

    Természetesen ha mindenki szupravezetőt használna, más lenne a helyzet :DD

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák