Új hozzászólás Aktív témák

  • robi-k

    őstag

    Felhasználva az első feltört UHD BD filmet (Smurf 2), legyen itt egy kis beszámoló a 4K UHD BD vs. eredeti FHD BD közötti különbségről (OPPO UDP-203 + kalibrált VT60 plazma):

    Alapkérdés: van-e különbség FHD TV-n a 4K UHD BD és az eredeti FHD BD között?
    Válasz: van, és nagyon is látványos.

    Először is meg kell jegyeznem, hogy még most is elmondható az, hogy a VT60 plazma egy fantasztikusan jó képmegjelenítő. A TV egyedi tervezésű és gyártású Panasonic processzora (amely procit alkalmaztak pl. az első Panasonic 4K TV-kben 4K lejátszókban is) tudja a 4.4.4 12 bites képfeldolgozást, maga a plazma panel 10 bites, aminek köszönhetően az OPPO átkonvertálás és 8 bitre történő átkódolási veszteség nélkül tudja továbbadni a TV-nek az UHD képtartalmat. Biztos vagyok benne, hogy ezen tulajdonságok (amiket a TV nem tud kihasználni egy FHD BD-nél) is sokat közrejátszottak, és ennek is köszönhető a nagyon látványos különbség FHD TV-n a 4K UHD BD vs FHD BD között.
    A downscaled-nél FHD-re nem tapasztalható semmilyen sávosodás vagy torzulás, a kép tökéletes.
    A 4K-s UHD BD színei nagyon szépek, teltek és tiszták, a kép éles és nincs az a kis fátyolosság, mint az eredeti FHD BD-n. A 4K-n pl. az arcvonások és a az apró részletek (pl. a végén a tűzijáték vagy a felhők az égen) sokkal kidolgozottabbak és részletesebbek, nagyon látványos a különbség FHD-hez képest.
    Összegezve a 4K-n sokkal élethűbb, az eredeti FHD hozzá képest laposnak és „szürkének” hat – megismétlem, egy FHD TV-n!

    Amit még fejleszteni kell az OPPO programozóknak, az az automata Target Luminance funkció a downscaled-nél, most kézi beállításnál jobb eredményt lehet elérni (a gyári 300 nit automata beállításnál túl világos volt a kép – emlékeztetőül, a TV kalibrálva van). De biztos vagyok abban, hogy ezt rendbe fogják tenni az OPPO programozói, az utolsó FW az előző FW-hez képest is sokkal jobban dolgozik 4K downscaled-nél.

    Összegzés: sokszor felmerült itt is az a kérdés, érdemes-e eredeti 4k filmeket nézni FHD megjelenítőn? Válaszom: én már eldöntöttem, nekem biztosan megéri, látványos a különbség a 4K UHD BD vs FHD BD között, a 4K javára. És akkor milyen lehet(ne) a különbség egy mai korszerű 4K-s OLED vagy QLED TV-n? El tudom képzelni…

Új hozzászólás Aktív témák