Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    nagyúr

    válasz hétalvó #137300 üzenetére

    Nos, én voltam ma ott. Részletesen így nézett ki az esemény:

    Először egy UTP tesztre csöppentem be, és meglepődve tapasztaltam, hogy már rögtön az első váltásra volt változás. Ment a cserélgetés, az elején még simán azt mondtam volna, hogy csak odaképzelek valamit, de aztán kiszúrtam egy olyan zajt a drágább kábel mellett a tartomány tetején, ami miatt AB-teszten is meg tudtam mondani, hogy melyik van bent. Ez egyébként kihatott lefelé mindenre, mint az várható. Persze az elején kacagtató volt, hogy ahogy beültem, rögtön leszaroztam a drágát, de emellett kitartok, ha a kezembe kapnám, eldobnám az olcsóért. Mint utólag megtudtam, a drága kábel még dedikált hálókártyát is kapott, de még így is az hozta be a zavart a rendszerbe. Biztos, hogy nem a felvételből mutatott több részletet, mert az olcsó kábelen egyáltalán nem lehetett hallani, és elég lehetetlen, hogy pont a zene zajának inverzét gyűjtse be 10-ből 10-szer.

    Jöttek a filmek, több dolgot is megnéztünk, viszont az elején a hangja abszolút nem tetszett, különösen a mély, de erre gyorsan meglett a gyógyír: el voltak vezetve a frontok és a center mélyei - na ezt soha nem szabad, mert csúnyán összefolynak, és a beszédet is a gyomrodban érzed tőle. Nem ok nélkül keverik azt a .1-et külön. Visszaállítás után megszűnt a tartós mély alaphang, és elvárható dinamikája lett, innentől panasz nem volt a rendszerre. Bár nem az én világom (én nagyon a Klipsch hangjáért vagyok oda), de tetszett, és ebben a kategóriában az, hogy ki mit vesz, abszolút ízlés dolga (RCF házimozit is láttam már). Rossz hangszóró nem nagyon van, csak más.

    Első teszt: madVR vs Kodi. Első körben a Kodi volt jobb, de azért, mert a mad 128 neuronra volt állítva, ami rosszul van tanítva, akárcsak a 256. 64-re visszakapcsolva (és rendezett ditheringgel, de ez szerintem lényegtelen) már nem csinált olyanokat, mint egy rossz tömörítő, megjelent ott minden, megverte a Kodit alaposan.

    És a vége: HDMI. Most csak a kép, hangra nem figyeltem. Abszolút semmi változást nem láttam, egyik filmben sem. Kaptam tippeket, hogy mire érdemes figyelni, milyen részleteket, milyen színeket, milyen textúrákat kellene nézni, de hiába, ugyanúgy nézett ki mindkét kábel az utolsó részletig. Olyannyira, hogy a banding pontok is ugyanott voltak, amit azért egy esetleges zaj, mint ami az UTP-nél bejött, szépen elvinne. Itt viszont nem hangról van szó, egy pixel dinamikatartománya minimum ezrede egy hangmintának, tehát ezerszeres zaj kéne, hogy átpöccintsen valamit.

    Konklúzió: Szerintem még mindig nem éri meg a drágább digitális kábelből. Ahol van változás, ott a jobb anyagok több zavart gyűjtenek össze és visznek be a rendszerbe, magasabb jelszinten. Ez valakinek tetszik, valakinek nem, viszont ez az effekt-effektus: játszhatsz te a hanggal, hogy a magad világára formáld, tetszhet jobban az extráktól, de a készítő nem így szánta, prociból is kihozhatod (sőt, a tippem az, hogy a zavart is az digitalizálja - nálam pont ezért abszolút minimális a rendszer), nem kell ezért kábelt venni. A HDMI meg úgy néz ki, hogy nem változtat semmin. Erre visszatérünk még egy teszttel valamikor, hogy tisztesebb legyen, abból is AB-zhetünk, de kétlem, hogy látnék különbséget.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák