Új hozzászólás Aktív témák

  • Nemir Ombe

    addikt

    Ígértem pár napja: (ajánlom Sanci38 figyelmébe, neki privátban is megígértem :) )

    Naszóval volt alkalmam meghallgatni egy Onkyo TX-RZ800 és KEF Q700/Q600/Q100 összeállítást (2db Taga TSW-120 szub, egy Dune HD és a helyi "házimozi szakértő" társaságában)

    Az alkalom: semmi extra, éppen össze volt állítva és ott jártam.

    Ami, mint köztudott, az Onkyo-k ajánlottak/jók mozira, de nem a finomságukról, részletező képességükről és zeneiségükről híresek (az olcsó és középkategóriában), tipikus "mozivasak".

    Ezért is érdekelt, hogy mit tudott az Onkyo összehozni ezzel az új darabbal. Az ára elégé borsorra sikerült, ahhoz képest, hogy "csak" 7 csatornás erősítőt tettek bele, de az erősítőt megnézve már senki nem csodálkozhat az árcédulán.

    Az Onkyo rendesen odatette magát megépítésben. Komoly toroidtrafó, kondik és valódi fém mindenhol. Műanyaggal nem igen találkozi sehol, sőt az előlapi ajtó, nem tudni milyen megfontolásból, de már szinte "golyóálló" kivitelre sikerült, megközelítőleg 1cm(!) vastag tömör alumínium. Mindezáltal gép súlya is igencsak tekintélyes lett.

    Egyszóval megépítettségre és annak minőségére sehol nem lehet panasz, ehhez képest már nem is tűnik soknak az árcédula. A dizájn már szubjektívebb dolog, nekem kimondottan tetszik, van benne valami" retro-hi-tech", de valahogy jól eltalált összeállításban. Szerintem szép.

    Akkor a hang, mert hát ugye mégiscsak ez lenne lényeg: (egy teljesen szubjektív vélemény fog következni)
    Az összeállítást mozival kezdtük. Megjegyezném, hogy a KEF Q széria soha nem volt a kedvenceim között, a hangja még szo-szo, de az ára már nem annyira győzött meg, a régebbi IQ sorozatot a mai napig többre tartom, de ez most nem lényeg.

    Szóval a mozi: Oblivion, Erőnek erejével, Atmos demo.

    A karakter a "megszokott" Onkyo-s, de valahogy más. Jók a hangok, jók az arányok, hatalmas a dinamika, van erő bőven. Valahogy jobban közelítünk a valóságos hangokhoz, nincsenek akkora "túlzások", kiemelések, mint az alacsonyabb Onkyo-knál, de a dinamika megmaradt. A robbanások jók, az elhúzó Corvette hangja, mint egy versenypályán, a lövések, mint ha mellettem/mögöttem történnének, rendben van teljesen. Az Atmos demón a Red Bull filmje nagyon hatásos, hatásvadász effektekkel, ebbe sem tudtunk nagyon belekötni, jól dolgozott az Onkyo + KEF páros.

    Ami először is feltűnt, de nem tudtuk hova tenni, az az, hogy a mélyek megjelennek a térben. Nem "csak úgy vannak", hanem szinte van irányuk a mély hangoknak. Ezt eddig igencsak drága összeállításoknál volt szerencsém hallani, úgyhogy ez igen csak jó pont az Onkyo-nak (ha azt nézzük, hogy két olcsó kategóriás Taga szub dolgozott az Onkyo és a KEF-ek mellett/alatt)

    A KEF dobozok, mozin hozták az árukhoz és kategóriájukhoz "elvárt" szintet, szép fémes, de nem bántó magasak, kicsit (szerintem) túlzó közép, bár ez mozin nem jön rosszul, egy kicsit száraz, de cserébe pontos mély hangok (szub nélküli próbával derül ki igazán) és nem megy igazán mélyre. Ilyen árkategóriában, azért már hallani jobb mélyhangokat is. De úgye itt mindezt pótol(hat)ják a szubok.

    Akkor zene:
    Sok pont egyes zenével kezdtük, Enrique demó klipp. Első benyomásra egész jó. Talán az első (ilyen kategóriás) Onkyo, amire azt lehet mondani, hogy van benne zeneiség. Igaz ez több csatornán és populáris zenével igaz, de erről majd később .....

    Szóval: jó a klipp, a hangok jók a térben, már-már hihető, hogy a táncosok ott vannak a teremben, nincs az a "loudnesses" hangzás, mint a korábbi Onkyo-knál. Egyszóval élvezhető.

    Sztereó:

    Ez ugye egy AVR, tehát nem igazán sztereó zenére szokás vásárolni, de mivel erre is lehet, ezért megpróbáltuk. Az ára lapján már "elvárható" lenne tőle a jobb(?) zenei hangzás 2 csatornán, de valahogy mégsem akar összejönni. Lehet, hogy ebben közrejátszik a KEF -ek hangja is, de valahogy nem áll össze számomra a kép. Populáris zenéken (pop, house) még simán vállalható, de hangszeres, jazz és szimfonikus zenén már erős a hiányérzetem. Hangszeres zenéken valahogy furcsa a magas, nem kiemelt, hanem furcsa, a középhangok kicsit túlzók, a mély száraz, pontos de nem megy elégé mélyre, valahogy hiányzik a "legalja". A magas hangoknál leginkább az zavart, hogy a finom fémes hangok (pl. halk cintányér) valahogy "máshogy fémes", igazából hallani kellene. A térérzet jó, de ez inkább a kissé kiemelt középnek tudható be, mint a finom és pontos megszólalásnak. Röviden jó, de sztereóban nincs elég részlet, pontosság és a mélyek legalja hiányzik.

    Összességében:

    Ez egy jól sikerült összeállítás, ami kíváló mozira és zenére(?) is egyaránt. Mozin olyat tud produkálni, amit valóban eddig csak nagyobb kategóriákban hallottam és ez nagyon jó. Végre jutunk valahova a megfizethető(?) kategórián belül is. A zene itt másodlagos, de populáris zenéken semmi kivetnivaló nincs benne, ha valaki jazz-t, akusztikus zenét vagy szimfonikusokat szeretne hallgatni, az ruházzon be egy sztereó erősítőre is mellé és teljes lehet az elégedettség.

    Az Onkyo ezzel az AVR-el kitett magáért, végre gondolt egy merészet és nem a csatornák számát helyezte előre, hanem a minőséget. Ez egy nagyon értékelendő dolog.

    A KEF dobozok is hozzták a kategóriájuktól elvárhatót, bár én személy szerint ebben az árban, már nem őket választanám. De lehet, hogy ami nekem hiányzott belőlük, az másnak pont tetszene. Szubjektív.
    Ami biztos, hogy aki az Onkyo-t veszi nagyon nem tud mellélőni, az ára pénztárcafüggő, de a minősége és a hangja vitathatatlanúl a felsőbb kategóriába való. Más dobozokkal párosítani pedig teljesen ízlésfüggő.

    Onkyo TX-RZ 800 kb. 400.000 Ft
    KEF Q7 szett kb. 750.000 Ft

    [ Szerkesztve ]

    Hmm ....

Új hozzászólás Aktív témák