Új hozzászólás Aktív témák

  • Beni2360

    félisten

    válasz tomyka74 #28259 üzenetére

    Én meg azt olvasom, hogy ez által gyengül a hang és a gyártók meg másfajta hangszórót raknak ebbe meg a másikba ahol nincs reflex kimenet.
    ----------------------------------- idézetet:
    A reflexcsővel a láda felületét megnyitod, így a membrán mozgás közben, a hangolási frekvencián 6 decibellel hangosabban szól a hangdoboz. A láda térfogatát figyelembe véve, a cső átmérőjének és hosszának arányával (benne található levegő rugóállandója) állítod be ezt a frekvenciát, ami általában a hangszóró rezonancia frekvenciája. Ennek egy impedancia simító szerepe is van, hogy a hangszóró a rezo frekin mért csúcs impedanciáját lerontjuk azzal, hogy a hangolással "megfogjuk" a membránt. Hangolási frekin a legkisebb a kitérés egy bassrefi ládánál.
    Gyakorlatilag a cső is egy olyan rezonátor mint a hangszóró. De az csak a hangolási frekin szól, alatta-fölötte elkezd halkulni.

    A zárt láda más hangzásvilág, alapjáraton a hangszórók többsége szebben, gyorsabban, precízebben, kottázhatóbban szól zártban, mivel akkor a dobozba zárt levegő az egész tartományban csillapítja a hangszórót. Viszont halkabb a zárt. De mélyebbre megy ha jól van megcsinálva.
    Bassrefi lomhább, kevésbé pontos, de hangosabb, viszont egy jó hangszóró bassrefiben is jól szól.
    -----------------------------------------idézet:
    A mélysugárzó Thiele-Small paraméterei nagyjából megmondják, hogy milyen elvű dobozba való.
    Ha gyárilag zárt, akkor nem véletlenül van így.

    A reflex dobozok kicsit mélyebbre mennek, viszont 24dB/ oktávval csökken az átvitelük a -3dB-s pont alatt, tehát mélyebbre mennek, de meredeken is esik az átvitelük.

    A zárt dobozoknál hamarabb kezd el esni az átvitel, viszont kevésbé meredeken esik, 12dB/oktávval.
    -----------------------------------------
    Tudom megint vihart kavarok a biliben. :DD

    [ Szerkesztve ]

    Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

Új hozzászólás Aktív témák