Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Rolibácsi #24940 üzenetére

    Szia, szerintem ez kissé összetett is lehet, amit el szeretnél érni. Vagy nem is. Ha jelentős javulást szeretnél elérni, bonyolódik a helyzet és bár kísérlet vastaps, mindannyian szeretjük, a végén olyan messzire elmehetsz az eredeti ötlettől, hogy 2-2 új hangszórót véve saját, tökúj projektet kezdhetsz simán :)

    Meg ha már csináltatsz új dobozokat, miért nem más méretben ? Persze lehet utánozni. Meg miért nem mdf-ben ? Vagy valami még merevebb anyagból. Meg a tweeter-t le lehetne választani a mélyközéptől.

    Kicsit mintha autót tuningolnál, amin kvázi kicserélsz mindent, meghagyva a motort és a váltót. Akkor inkább ne nyúlj hozzá, építs egy tökúj autót , mert a meglévőn is annyi mindenbe nyúlsz bele amúgy, hogy tökfelesleges akkor már.

    Ha megvannak a mélyközepeid (gondolom nem a linkelt hangszóró Scan Speak mélyközepei, vagy igen?) Thiele-Small paraméterei, az alapján lehet számolgatni hozzá megfelelő ládát, jobbat is akár, mint ahogy a gyári viselkedik. Ez például egy izgalmas dolog lehet. Kicsit mélyebbre hangolni, kicsit másmilyenre, persze sok egyéb paraméter is módosul így szóval akár elcseszni is lehet a dolgot, de akkoris, ez "tuning" lehet máris.

    Jó kábel és csatlakozó esetén a forrasztás annyi előnyt hoz kb, amit a büdös életben meg nem hallanál egy vakteszten, de pszichésen jól hat, az tény. Ha ez fontos, tedd. (Tök jó tanulmány van arról, milyen irdatlan nagy a psziché hatása a hangzás megítélésében, meg a placebók, stb).

    Bitumen, egyéb ? :N Jó öreg filc belülre, kúpszivaccsal is hangoltam már szépen ládát, utóbbiban az a jó, hogy esztétikusan a falra fel lehet tapasztani, de van, aki nem szereti, passz, ízlés dolga. Amúgy a csillapító anyagok térfogatot növelnek egy darabig (papíron, tervezésnél), utána meg már túl sokat nyelnek el.. szóval meg kell találni az arany középutat.. vattát és olyan anyagot, ami nem a fal mentén tapad, hanem így mindent kitölt belül egyenletesen, én nem preferálok, mert a reflex nyílás szájánál a levegő sebessége ha szűk a cső, gyors lehet, mozgatja a "bélést", vagy urambocsá, betömíti a vatta kicsit, vagy akármi, szóval nem ideális szerintem reflexnél a csak úgy találomra belehányt csillapítás. Azaz találomra lehet, csak az ujjaddal ha némi Palmatexet felkensz a falra, majd arra felragad a motyó, máris jobb.

    A linkelt hangszórónál tetszik a magas eltolása a mélyhez képest, csévéik egy síkban nagyjából. Próbáld ezt követni-másolni, ha sajátot építesz. Egy WinISD-ben a Thiele Small paraméterekkel lehet is szimulálni reflex dobozt, érdemes vele eljátszadozni (sokat azért nem lehet növelni, de lentebb lehet küzdeni kicsit az alsó határfrekit érzékenység/linearitás észben tartásával).

    Igazából sokat írtál Te is, én is, de fogalmam sincs, mit akarsz (lehet Neked sem, eléggé darázsfészekbe nyúlás, ha dobozt is cserélsz, legalábbis ha valami über precíz gyári motyó, akkor igen, ha egy alapvetően jól szóló, nem sok értéket képviselő valami, akkor verd szét, ja) :DDD

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák