Új hozzászólás Aktív témák

  • .DLL

    veterán

    válasz Mikisys #23425 üzenetére

    A fentebb említett Magnat mélyhangszóró eddig egy Karlson-féle ládában szolgált, mely inkább a hatásfokra helyezi a hangsúlyt, mintsem a legmélyebb hangokra , a szubtartományra. Már jó ideje nem használom, annak idején amikor készítettem még inkább bulizós zenéket hallgattam két Videoton hangdoboz kíséretében, de már egy ideje átterelődtem a minőségi zenehallgatás felé, állványos hangdobozokkal, melyek zenére pont meg is felelnek, de filmnézéskor kevés.
    A kiegészítő energia az 50Hz alatti tarományban tehát csak ilyenkor kellene, melyhez nemrég épült ki a vizuális szekció, így most illendő a hangot rendbe tenni, hogy a képminőséget megközelítő hangélmény is társuljon a filmezős szeánszokhoz.
    Tehát a cél egy olyan hangsugárzó megszületése, mely körülbelül 50Hz alatt dolgozik, minél kiegyenlítettebb átvitellel.
    A sima bass-reflex felépítés hatásfoka jó, de ide nem hatásfok kell, nem szükséges akkorát szólnia, ez a 30cm-es mélyhangszóró szerintem erőlködés nélkül képes (az eddig hallottak alapján) a lineáris tartományban maradni a szobában kellő hangerő mellett, és ezt hozhatja szinte bármilyen doboztípusban, csak találni kell egy olyat ami a szub tartományban a legkiegyenlítettebb és legpontosabb, a lehetőségekhez mérten.
    A 4. order compound bandpass azért tetszett meg, mert a hangszóró egy zárt dobozban van, hozva a zártak jó impulzusválaszát, de a megfelelően gerjesztett és hangolt sugárzó-üreg pedig hozhatja egy sima zárthoz képesti alacsonyabb alsó határfrekvenciát. De ha azt mondjátok fölösleges ilyen szőrszálhasogatásba belemenni és elég lenne simán pl. egy zárt doboz...

    Szerk.: Huh, negyed óra alatt mennyi hozzászólás jött. :D Túl hosszasan írtam...

    (#23426) VIPowER: Köszönöm a válaszod, erősen gondolkodóba estem, hogy a Karlson ládát egyszerűen átalakítom zárttá, és kipróbálom úgy milyen, jelenleg nem megy elég mélyre. :( Szitén lehet tervezési hiba, az eredeti dizájn 15 inch-es hangszóróhoz készült, ennek vannak mindenféle "átiratai" kisebb méretre, egy ilyet próbáltam ki én is. Hangosnak hangos, minimális teljesítményel is, de ennyi erővel egy sima reflex ládát is építhettem volna. :D De a doboz nagy része még felhasználható, 20mm-es páraálló rétegeltlemez.

    [ Szerkesztve ]

    (P.H.)

Új hozzászólás Aktív témák