Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz Speeedfire #13877 üzenetére

    Akkor a legszebb, ha illeszkedik az erősítőhöz és konstans, frekv.függően nem változó. De ilyen sajnos nem létezik, mert akkor nem szól a hangszóró.
    Eleve nem lehet 4 vagy 8 ohmról beszélni, ezek csak névleges értékek, amik frekvenciafüggően változnak, és nagyjából -30%-os minimumpontot illetve 3-4-5-szörös maximumpontot jelentenek a hangfrekvenciás sávban. Ezért a műterheléssel mért torzításértékek hangszóróval együtt már eleve nem érvényesek. Nem olyan egyszerű a dolog, mint első ránézésre hinnéd. Az erősítők többsége pedig nem tolerálja jól a túl magasra kúszó impedanciacsúcsokat, könnyen reagál rá akár gerjedéssel is (pl. ezért kerül be a szokásos 150nF+10R R+C tag a kimenetre, hogy csökkentse a 20k fölötti részen a terhelőimpedanciát). Ha elmegyünk áramgenerátoros meghajtás felé (pl. kimenőtrafós csövesek) méginkább fordul a helyzet, ott a kisebb, névleges alatti impedanciák is jól tolerálhatók, de a magasabb értékű terhelés veszélyes is lehet az erősítőre nézve.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák