Új hozzászólás Aktív témák

  • Sokimm

    senior tag

    válasz Essejó #66315 üzenetére

    Hosszantiba képzeld el a kölönböző rétegeket, ne keresztbe! :D Ahogy a vége a réznek kemény ónos, utána a lágy réz köpeny nélkül "görbül", mozgó kötésnél a réz a leghamarabban elszakadó tényező, mivel lágy.
    Az elektronikai panel egy üvegszálas merev lapon pihen, ott nincs mozgó hajlékony réz sehol!
    Az ón keményre köt, a réz lágy. A szakadást a réz fogja elsőnek elszenvedni!
    Vagy mondanám úgy is, hogy ahogy a sodort réz szálak szabadon finoman oxidálódnak, és a felületi vezetőképességük csökken az idő előrehaladtával, megnövekszik az ellenállása, ami melegedést okoz. Idővel, és az ónos kemény/lágy találkozásból fakadó hajszál repedésektől a megnőtt ellenállású rézből pár "megszakad", ezzel megnövekszik az ellenállsa a könyöknél, és előbb utóbb (konstans fogyasztó (áram) hatására exponenciálisan nő a melegedési / szakadási hajlandóság) nagy hő hatására teljesen megszakad az utolsó vezetőszál is. Tömör szálnál más a helyzet, de ott nem is kell ónozni. :)
    Fontos szavak: Sodort, szabadon levő, ónozott VÉGŰ, mozgó réz kábelről beszélek! :)
    Jön a költői gondolatmenet: "de hol mozog egy vezeték a falban?"
    Jön a költői visszakérdezés: "ki tesz sodort eret a falba?"
    Jön a tákolós válasz: "én" :D (mert most is ilyet húztam be, könnyebb volt...)
    (magam ellen is tudok érvelni! :DDD )
    Amúgy a konnektoroknál a tokozás rendszerint, ahogy tépi ki a felhasználó (látom itthon) a hajszárítót, finom mozgást eredményez, viszonylag huzamos ideig tartó nagy áramot kivevő gépeknél is, ergo máris mozgó kábelről beszélünk.

Új hozzászólás Aktív témák